Peste 100.000 de oameni au manifestat in Polonia impotriva guvernului: "Am devenit sclavi!"
Peste 100.000 de polonezi s-au strans sambata pe strazile Varsoviei, intr-un urias protest antiguvernamental.
Manifestantii au cerut demisia premierului Donald Tusk, suparati ca guvernul a crescut varsta de pensionare la 67 de ani, de la 65 in cazul barbatilor, si 60, in cel al femeilor.
Protestul de sambata a fost punctul culminant a 4 zile de manifestatii ani-Tusk. Demonstrantii vor, de asemenea, cresterea salariului minim si conditii mai bune de munca. Desi a fost singura din Uniunea Europeana care a ocolit recesiunea, economia poloneza si-a incetinit ritmul de crestere iar asta s-a vazut pe piata muncii.
"Am devenit sclavi in propria noastra tara!", spunea Piotr Duda, liderul sindicatului Solidaritatea, principalul organizator al manifestatiei. "Ne-am saturat de dispretul puterii fata de muncitori!", a avertizat el.
"Nu vom mai accepta politica ce duce doar la mizerie si saracie. Vrem sa alungam acest guvern care nu actioneaza in interesul angajatilor", a declarat la randul sau Jan Guz, liderul sindicatului OPZZ, o alta centrala sindicala prezenta la manifestatie.
"Este ultimul semnal de alarma pentru guvern", a adaugat el, amenintand guvernul cu lansarea unei greve generale in toata tara.
Manifestatia de sambata organizata de trei sindicate a fost punctul culminant al patru zile de proteste organizate la Varsovia.
Aproximativ 100.000 de persoane, conform autoritatilor, si aproximativ 150.000, conform purtatorului de cuvant al sindicatului Solidaritatea, au participat la proteste.
Anul trecut, in septembrie 2012, aproximativ 40.000 de persoane au manifestat la Varsovia intr-un protest similar.
Sute de masini au adus la Varsovia manifestanti din toate regiunile Poloniei, in special mineri si siderurgisti din Silesia (sud) si muncitori de pe santierele navale din Gdansk (nord), bastionul Solidaritatii.
Sindicatele solicita scaderea varstei de pensionare la 65 de ani, ridicata in prezent la 67 de catre guvernul Tusk, si cresterea salariului minim. Acestia denunta lipsa de stabilitate a locurilor de munca si o lege recenta ce autorizeaza un program de lucru extins, si acuza liderul guvernului aflat la putere din 2007 ca ignora revendicarile lor.
Polonia, cu un numar de 38 de milioane de locuitori, este unul dintre centrele economice ale Europei centrale si a cunoscut o crestele continua de la iesirea sa din comunism acum 20 de ani insa a scapat cu greu recesiunii in primul trimestru.
In al doilea trimestru, PIB-ul polonez a crescut cu 0,4 la suta comparativ cu trimestrul precedent.