Proteste in Turcia. Erdogan ameninta ca va chema armata si ca toti protestatarii vor fi identificati
Inclestarea dintre premierul Erdogan si manifestantii turci intra intr-o noua faza: guvernul a amenintat ca va chema armata sa inabuse protestele. MAE roman recomanda evitarea zonelor centrale din Istanbul, Ankara, Izmir, Adana, Mersin, Eskisehir.
UPDATE 19:00
La Ankara, politia a intervenit in repetate randuri impotriva sutelor de persoane care incearca sa se adune in piata Kizilay, centrul contestarii in capitala turca.
La Istanbul, politia i-a vanat pe manifestanti pe stradute. Acestia folosesc retele de socializare pentru a-si coordona protestele. Furia oamenilor este amplificata si de declaratiile lui Erdogan, care a amenintat ca "toti cei care au terorizat strazile Turciei vor fi identificati".
Peste 600 de protestatari au fost retinuti la Ankara si Istanbul.
In alta parte a Istanbului, la cativa kilometri distanta, seful guvernului facea o noua demonstratie de forta in fata a peste 100.000 de sustinatori din partidul sau, "al justitiei si dezvoltarii".
"Sa va vedem acum! CNN, filmeaza asta! BBC, filmeaza asta! Reuters, filmeaza asta! De zile intregi fabricati stiri, descrieti Turcia intr-un mod nedrept. Acum ati ramas singuri cu minciunile voastre.", a spus Recep Erdogan.
Timp de doua ore, pe un ton acuzator, Erdogan a pus la zid presa internationala despre care spune ca "e complice cu teroristii", Parlamentul European care "si-a depasit atributiunile" si pe "vandalii care distrug tara".
"Parcul Gezi a fost evacuat, piata Taksim a fost evacuata. Acum plantam flori, ca sa inverzim iar locurile.", a mai spus Erdogan.
Insa, in mod evident, amenintarile nu ii descurajeaza pe protestatari.
Update 15:20
MAE informeaza cetatenii romani care doresc sa calatoreasca în Turcia cu privire la mentinerea starii tensionate si a continuarii protestelor pe teritoriul acestui stat, recomandand evitarea zonelor centrale ale oraselor Istanbul, Ankara, Izmir, Adana, Mersin si Eskisehir.
In comunicatul transmis de MAE se mentioneaza ca, in perioada 16 - 17 iunie, fortele de ordine au intervenit cu tunuri de apa si gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii grupati în mai multe zone ale orasului Istanbul: strazile adiacente Pietei Taksim (Siraselviler si Istiklal) precum si in zonele Cihangir, Besiktas, Harbiye, Elmadag, Sisli, Medcidiyekoy, Kagithane, Karakoy, Maltepe, Kadikoy.
Politia a intervenit, de asemenea, pentru a bloca accesul pe podul Bosfor al protestatarilor aflati in zona asiatica, care intentionau sa ajunga în Piata Taksim.
Circulatia a fost restrictionata în mai multe zone ale orasului, iar principalele artere care fac legatura cu Piata Taksim au fost blocate (Taksim si strazile adiacente; Zeytinburnu – unde a avut loc un miting de sustinere a guvernului, desfasurat fara incidente)", se mai arata în comunicatul MAE.
Pentru data de 17 iunie 2013, cinci confederatii sindicale au anuntat declansarea unei greve generale, îndemnand la continuarea protestelor.
Ministerul Afacerilor Externe recomanda evitarea zonelor centrale ale oraselor Istanbul, Ankara, Izmir, Adana, Mersin si Eskisehir, precum si a implicarii în orice fel de manifestatii.
De asemenea, se recomanda cetatenilor sa manifeste prudenta sporita si sa se informeze din timp cu privire la starea de securitate înainte de a calatori pe teritoriul acestui stat.
ora 07:50
Duminica noaptea, politia si jandarmeria au intervenit din nou in forta in cele doua mari orase, pentru a-i pune pe fuga pe manifestantii care sperau sa ocupe centrul capitalei, piata Taksim si parcul Ghezi.
Asta dupa ce premierul Erdoan i-a anuntat mandru pe turci ca a inceput deja curatenia si ca in locurile unde au fost proteste acum se planteaza flori.
Cu tunuri de apa si gaze lacrimogene, politia a incercat sa-i alunge pe manifestanti din centrul orasului Ankara. Furia oamenilor a fost alimentata nu doar de declaratiile lui Erdoan, care a promis ca "toti cei care au terorizat strazile Turciei vor fi identificati", ci si de moartea unui dintre ai lor.
Ethem Sarisuluk, despre care familia spune ca a fost lovit de o canistra de gaz aruncata de un politist in urma cu doua saptamani, in timpul protestelor, a fost ingropat duminica.
10.000 de oameni au marsaluit si pe strada Kennedy din Ankara, pana cand politia a intervenit ferm.
De acelasi tratament au avut parte si protestatarii din Istanbul care au incercat in zadar sa ocupe din nou parcul Ghezi.
O imagine cu totul diferita a fost in cealalta parte a orasului, unde partidul aflat la putere a mobilizat masiv sustinatorii, ca sa arate cat de mare e sprijinul pentru guvern.
100.000 de oameni l-au ascultat si l-au aprobat pe Erdoan.
In acest timp, politia folosea din plin tunurile de apa in piata Taksim, pe care manifestantii au incercat sa o ocupe. Si, pentru prima oara de la debutul protestelor, au primit ajutor de la jandarmerie.