Pericolul ascuns al noului coronavirus. Cum atacă inima, rinichii și creierul pacienților

Dată publicare: 08-04-2020 22:55
Dată actualizare: 08-04-2020 23:31


coronavirus

Pacienții infectați cu COVID-19 riscă să dezvolte complicații medicale și la alte organe, nu doar la plămâni.

Inima, rinichii și chiar creierul ar putea fi afectate, scrie Corriere della Sera, care citează mesajul unui grup numeros de medici din Marea Britanie.

Cei 80 de specialiști s-au reunit într-o videoconferință. Ei au avertizat că spitalele nu se confruntă doar cu lipsa ventilatoarelor. Și aparetele de dializă sunt prea puține.

Din 690 de pacienți care și-au revenit la terapie intensivă în Marea Britanie, 25% au avut nevoie de asistență cardiovasculară avansată, 18,5% au avut nevoie de dializă, iar 4,5% au necesitat tratament neurologic.

Insuficiența renală acută pare cea mai frecventă afecțiune, în parte din cauza utilizării excesive a diureticelor, au mai transmis medicii britanici, citați și de Financial Times.

Nu sunt singurii care au ajuns la aceste concluzii. Un studiu efectuat la Wuhan, locul de unde izbucnit pandemia de coronavirus, a arătat că 20% dintre pacienții care s-au însănătoșit au avut și afecțiuni cardiace. Mulți dintre ei nu aveau asemenea probleme înaintea infectării cu COVID-19, au spus medicii chinezi, potrivit jamanetwork.

Un alt studiu din China a concluzionat că 27% dintre cei care contractează noul coronavirus dezvoltă cu ușurință insuficiență renală, mai ales dacă sunt vârstinici și au alte afecțiuni. Și în cazul infectărilor cu alte coronavirusuri, rinichii pacienților au avut de suferit, dar într-o proporție mai mică: 6%, la cei cu SARS, și 25%, în cazul MERS.

În ceea ce privește creierul, specialiștii se tem că simptomele pot apărea chiar înainte problemelor respiratorii. New York Times a oferit exemplul unui pacient de 50 de ani din Detroit, care acuza o durere puternică de cap și abia își putea spune numele.

Pentru cazuri de acest gen, la Brescia a fost deschis pe 23 martie un centru Neuro-Covid, care are în acest moment 60 de pacienți, scrie Corriere della Sera.

Afectarea creierului nu a fost dovedită de niciun studiu până acum. În cazul infectărilor cu SARS, cercetătorii au descoperit însă că virusul s-a infiltrat și la creier la un număr redus de pacienți.

Sursa: M.I.


VIDEO PROTVPLUS.RO