Performanța Israelului în plin val 5: “Nimeni în lume nu a mai atins această realizare. Nu există altă țară la acest nivel”

Ultima actualizare: 12-01-2022 10:05

În timp ce populația din multe state nu a primit nici prima doză a vaccinului anti-Covid, sute de mii de israelieni au fost inoculați cu doza a patra.  

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat, însă, că încercarea de a combate pandemia cu doze booster ale vaccinurilor actuale nu e o strategie de succes, pe termen lung.

Israelul a atins ieri un nou record al cazurilor de Covid: aproape 38.000, în 24 de ore. Însă, premierul Naftali Bennett spune că nu se pune problema unui alt lockdown.

Naftali Bennett, premierul Israelului: “Nu trebuie să ne panicăm. Nu trebue să devenim isterici. Vom trece peste asta împreună. Aproximativ 400.000 de adulți au fost deja vaccinați cu cea de-a patra doză și nimeni în lume nu a mai atins această realizare. Nu există altă țară la acest nivel”.

În Israel, ce-a de a patra doză este administrată doar persoanelor de peste 60 de ani şi angajaților din sistemul medical.

Însă grupul experţilor OMS care monitorizează vaccinurile anti-Covid susține că strategia nu este neapărat una de succes, pentru că se bazează pe doze de rapel ale primelor vaccinuri. De aceeași, părere sunt și cei de la Agenţia Europeană a Medicamentului.

Marco Cavaleri, director stategii de vaccinare Agenţia Europeană a Medicamentului: “Acest lucru ar trebui să facă parte dintr-o strategie globală şi ar trebui să vedem în timp care este cea mai bună strategie de vaccinare. Este evident că nu vom putea face o nouă doză booster la trei-patru luni. Desigur, când vine vorba despre cei vulnerabili şi dacă ne referim la cei cu imunitatea scăzută, lucrurile stau cu totul diferit. Pentru acestă categorie este de aşteptat ca cea de-a patra doză să fie luată în considerare de acum încolo”.

Cazurile de Omicron se dublează la fiecare două-trei zile


Varianta Omicron se răspândeşte rapid, iar cazurile se dublează la fiecare două-trei zile, ceea ce nu se întâmpla în cazul variantelor anterioare. Franţa a raportat, marți, aproape 370.000 de cazuri noi, cel mai mare bilanţ zilnic de la începutul pandemiei. Iar autoritățile din Italia spun că este tot mai mare numărul copiilor care ajung în spital din cauza Sars-CoV-2.

Alberto Villan, director spitalului de pediatrie din Roma: „Aici, la spitalul de pediatrie Bambino Gesù, aveam inițial 20 de paturi dedicate pacienților cu COVID-19, după cum s-a hotărât la nivelul regiunii Lazio şi la Roma. Astăzi, în schimb, avem 61 de copii internați și cinci dintre ei sunt la terapie intensivă. Copiii, împreună cu cei care decid în mod deliberat să nu se vaccineze, sunt principalul bazin de circulație al virusului.”

În acest moment, in peninsula sunt peste 2 milioane de persoane infectate cu Sars-CoV-2, potrvit autorităţilor italiene. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO