Perchezitii in casa lui François Fillon in ancheta "angajarilor fictive". Ce risca candidatul dreptei la prezidentiale
Politia franceza a efectuat perchezitii la locuinta cuplului Fillon, situata in al VII-lea arondisment al metropolei Paris, cu privire la acuzatiile aduse prezindentiabilului Les Republicans, transmite Le Parisien.
Potrivit primelor informatii, aceste perchezitii au avut loc in prezenta celor trei judecatori de instructie insarcinati sa ancheteze suspiciunile de ”deturnare de fondurilor publice” si ”trafic de influenta” cu privire la angajarea fictiva a lui Penelope Fillon ca asistenta parlamentara in Senatul Frantei.
Aceste perchezitii au avut loc la primele ore ale diminetii, insa procurorii nu au transmis nicio informatie. François Fillon a sustinut ca ramane in cursa pentru alegerile prezidentiale, in timp ce urmeaza sa fie inculpat in dosarul presupusei angajari fictive a sotiei sale. ”Nu voi ceda, nu ma voi retrage... voi merge pana la capat”, a declarat candidatul Les Républicains. De asemenea, prezidentiabilul dreptei franceze a denuntat un adevarat ”asasinat politic”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
#BREAKING Police raid Paris home of French presidential candidate Francois Fillon: sources
— AFP news agency (@AFP) March 2, 2017
Saptamana trecuta, procurorii francezi au cerut in instanta deschiderea unui dosar cu privire la presupusele angajari fictive facute de catre prezidentiabilul dreptei de la Les Republicans, Francois Fillon. Acesta este acuzat ca si-a platit cu pana la 900.000 de euro sotia, insa aceasta nu a muncit niciodata, iar aceste angajari fictive ar putea sa se extinda si la nivelul celor doi copii ai sai.
Anterior, procurorii au declarat ca vor continua ancheta cu privire la scandalul Fillon, care a pierdut considerabil in sondajele de opinie pentru alegerile prezidentiale din Franta. Francois Fillon a dezmintit toate acuzatiile care i se aduc cu privire la angajarea fictiva a sotiei sale, Penelope.
Jurnalistii francezi au sustinut incepand cu 25 ianuarie ca fostul prim-ministru conservator si-a platit sotia cu mii de euro pentru a lucra ca asistenta parlamentara si colaboratoare la o revista literara, insa toate angajarile aceteia sunt fictive. Penelope Fillon ar fi primit peste 900.000 de euro ca urmare a celor doua angajari fictive. Initial, suma vehiculata era de 500.000 de euro.
François si Penelope Fillon au fost deja audiati separat la sediul Grupului de Interventie Regionala (GIR) de la Versailles, de catre politisti din cadrul Biroului central pentru lupta impotriva coruptiei si infractiunilor financiare (OCLCIFF). Penelope Fillon, care a revendicat intotdeauna o distanta si o discretie fata de cariera politica a sotului ei, a fost remunerata opt ani ca atasat parlamentar de catre François Fillon, iar apoi ca supleant in Adunarea Nationala, iar timp de 20 de luni la ”La Revue des deux mondes”. Francois Fillon a denuntat in schimb o ”lovitura de stat institutionala din partea stangii” asupra candidaturii sale la alegerile prezidentiale din Franta.
Ce risca François Fillon si ce urmeaza in ancheta cu privire la angajari fictive
François Fillon si sotia sa Penelope sunt convocati in curand de judecatori de instructie in vederea unei eventuale inculpari, scrie AFP, care prezinta urmatoarele etape ale acestei anchete cu privire la presupuse angajari fictive si care sunt riscurile candidatului dreptei in alegerile prezidentiale.
CE RISCA FILLON?
Fostul premier al lui Nicolas Sarkozy a anuntat chiar el, miercuri, ca este convocat pe 15 martie si ca se va prezenta. Imunitatea parlamentara a lui François Fillon, deputat din Paris, nu il pune la adapost de o inculpare inaintea alegerilor prezidentiale. Ea il protejeaza in schimb de orice masura coercitiva - arest prevenditv sau control judiciar -, mai putin in cazul ridicarii imunitatii, pe care o poate decide doar Biroul Adunarii Nationale, in urma unei cereri a judecatorilor de instructie.
El ar putea sa fie inculpat pentru presupuse fapte de ”deturnare de fonduri publice”, presupuse angajari fictive ale sotiei si celor doi copii ca asistenti parlamentari pe o perioada de 15 ani, ibtre 1986 si 2013, cu intreruperi. El poate, totodata sa iasa de la audieri cu statutul mai favorabil de martor asistat.
CARE SUNT VIITOARELE ETAPE?
Dupa o luna de investigatii efectuate in cadrul unei anchete preliminare, Parchetul National Financiar (PNF) a deschis vineri o procedura judiciara incredintata unui numar de trei judecatori. In prelungirea investigatiilor PNF, magistratii pot dispune orice masuri de ancheta pe care le considera necesare - perchezitii, confiscari, retineri preventive, audieri, confruntari.
Ei ii pot convoca pe protagonistii dosarului in orice moment, in vederea unei eventuale retineri preventive sau unei plasari sub statutul de martor asistat. Aceste statute permit aparariii sa aiba acces la dosarul instructiei, imediat ce partile primesc convocarea judecatorilor.
Statutul de inculpat permite, de asemenea, sesizarea Camerei de instructie a Curtii de Apel, sa constate nulitatea unui act de ancheta, a unei inculpari sau contestarea refuzului eventual al judecatorilor de a efectua investigatii pe care ei le reclama in apararea lor. Batalii de procedura au adesea ca rezultat intarzierea deznodamantului anchetei. In orice caz, acest tip de procedura judiciara dureaza, de obicei, cel putin mai multe luni inainte sa fie inchise.
In fata acestei Camere de instructie, avocatii vor putea sa conteste infractiunea de detunare de fonduri publice, vizata de investigatii. Ei sustin ca aceasta incadrare nu se aplica parlamentarilor, care nu sunt, in opinia lor, nici persoane depozitare ale autoritatii publlice si nici insarcinati cu o misiune in serviciul public. Aceste argumente provoaca dezbateri.
O CONVOCARE RAPIDA?
Judecatorii de instructie efectueaza investigatii in ritmul pe care-l aleg, fara sa le fie impus vreun calendar. Ministrul Justitiei Jean-Jacques Urvoas s-a opus oricarei idei de ”pauza judiciara” inaintea alegerilor prezidentiale, aparata in numele unei uzante de catre pretendentii la fotoliul de la Palatul Elysée. François Fillon si Marine Le Pen sunt vizati amandoi de anchete. Chiar daca ar vrea contrariul, ministrul nu ar putea sa dea consemne judecatorilor in investigatiile lor.
Dupa PNF, criticat din cauza promptitudinii in a deschide o ancheta imediat in ziua urmatoare dupa dezvaluirile revistei satirice Le Canard enchainé, judecatorii de instructie au fost vizati de atacuri ale taberei Fillon. Convocarea lui Fillon este evident rapida, avand in vedere termenele constate de obicei. Insa, potrivit mai multor surse apropiate dosarului, cei trei judecatori au in fata un dosar ”simplu”, constand in rezultatul perchezitiilor, predarii unor documente si audieri, care nu necesita sa se recurga la masuri complicate ca expertize tehnice sau investigatii internationale.
Avand in vedere elementele de care dispune, nimic nu impiedica un judecator sa convoace rapid un protagonist pentru a-l inculpa imediat ce considera ca exista ”indicii grave sau concordante” potrivit carora a comis o infractiune. Fostul ministru socialist al Bugetului Jérôme Cahuzac a fost inculpat pe 2 aprilie 2013, la doar 14 zile dupa deschiderea unei proceduri judiciare, pe 19 martie. Insa el si-a recunoscut faptele.