Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Familia Trump a câștigat 100 mil. USD, investitorii au pierdut 2 miliarde din crypto

Pierderi de 2 miliarde de dolari au cumulat investitorii după ce au cumpărat „moneda” virtuală a președintelui Donald Trump, potrivit unei evaluări realizate de Chainanalysis la solicitarea New York Times.
Între timp, Trump Organization și partenerii săi au câștigat 100 de milioane de dolari în comisioane de tranzacționare.
De la lansarea sa din 17 ianuarie, $TRUMP și-a pierdut cea mai mare parte a valorii sale, care este acum de aproximativ 16 dolari pe acțiune, în scădere față de vârful său de 75 de dolari. La mai puțin de trei săptămâni de la lansarea sa, memecoinul președintelui Donald Trump a produs mai mulți perdanți decât câștigători.
Însă, pentru fiecare dolar din comisioanele de tranzacționare pe care le-au încasat creatorii criptomonedei Trump, investitorii au pierdut 20 de dolari. Un total de 813.294 de portofele digitale care dețineau criptomonede au pierdut bani prin deținerea de acțiuni ale tokenului $TRUMP meme în cele 19 zile de la lansare, potrivit unei analize efectuate de compania Chainalysis, specializată în criminalistica criptomonedelor, comandată de New York Times, arată publicația Fortune.
Pierderile - acumulate fie pentru că utilizatorii au păstrat acțiuni ale monedei în timp ce valoarea acesteia a scăzut vertiginos, fie pentru că au vândut acțiuni în pierdere - s-au ridicat la aproximativ 2 miliarde de dolari.
Între timp, tranzacționarea a generat aproximativ 100 de milioane de dolari în comisioane de tranzacționare datorate entităților din spatele monedei, inclusiv Organizației Trump, conform analizelor Merkle Science și Chainalysis. Cu toate acestea, cea mai mare parte a sumei nu a fost încasată. CIC Digital, o filială a Organizației Trump, și Fight Fight Fight LLC, care este deținută în comun de CIC, dețin aproximativ 80% din monedă. Deși Trump este fondatorul holdingului privat care se află în spatele investițiilor familiei sale în domeniul imobiliar, al divertismentului și, în prezent, al cripto-investițiilor, el a predat frâiele conglomeratului copiilor săi înainte de al doilea mandat prezidențial.
Lansat la 17 ianuarie, cu câteva zile înainte de inaugurarea lui Trump, $TRUMP a crescut inițial vertiginos în valoare, atingând pe 19 ianuarie un maxim de aproape 75 de dolari pe acțiune, cu o capitalizare de piață de peste 14,75 miliarde de dolari, înainte de a se prăbuși, câteva zile mai târziu. În prezent, moneda meme se situează la peste 16 dolari pe acțiune, cu o capitalizare de piață de 3,72 miliarde de dolari, aproximativ un sfert din valoarea sa de la apogeu.
A existat un câștigător misterios
Deși site-ul web al meme-ului Trump oferă un avertisment conform căruia utilizatorii de criptomonede ar trebui să cumpere acțiuni ale memecoin-ului președintelui ca mijloc de sprijin, mai degrabă decât ca strategie legitimă de investiții, acest lucru nu a împiedicat comercianții să încerce să câștige mult, iar unii au reușit. În prima zi de tranzacționare a $TRUMP, un utilizator a cumpărat aproape 6 milioane de jetoane la un preț al acțiunilor de doar 18 cenți. Două zile mai târziu, utilizatorul misterios și-a vândut acțiunile și a acumulat un profit de 109 milioane de dolari, potrivit analizei Times.
Lipsa de etică, preocuparea experților
Participația masivă a familiei Trump într-un simbol crypto cunoscut pentru volatilitatea sa a stârnit îngrijorarea că $TRUMP este atât lipsit de etică, cât și aproape sigur că va deruta investitorii „amatori”, potrivit unor experți financiari.
„În ceea ce privește investitorii, desigur că există un semnal de alarmă uriaș. Toate aceste memecoins nu au cu adevărat nicio valoare dincolo de ceea ce sunt dispuși să plătească ceilalți oameni pentru ele. Sunt pur și simplu bule", a declarat luna trecută pentru Fortune Leonard Kostovetsky, profesor asociat de finanțe la Zicklin School of Business de la Baruch College.
Există îngrijorări și cu privire la conflictele de interese și la modul în care moneda ar putea fi manipulată în afaceri și diplomație. Săptămâna trecută, grupul de apărare a consumatorilor Public Citizen a lansat o plângere la Departamentul de Justiție și la Biroul american de etică guvernamentală, solicitând o anchetă pentru a stabili dacă Trump a solicitat în mod ilegal cadouri sub forma memecoinului său. Organizația susține că postarea X a lui Trump care promova $TRUMP a încălcat reglementările care interzic unui președinte să solicite efectiv cadouri din partea publicului.
Timothy Massad, un fost comisar al Commodity Futures Trading Commission și senior fellow la Harvard, a susținut că țările și companiile ar putea încerca să "obțină favoruri" de la administrația Trump prin achiziționarea de acțiuni ale memecoinului său. „Acesta a fost în mod clar un lucru rău, un lucru greșit. Nu trebuie să fii un expert în criptografie, cred, pentru a vedea că Trump Organization a profitat de inaugurarea iminentă pentru a face bani", a declarat el într-un interviu CNBC în ianuarie.
Donald Trump Jr., vicepreședinte executiv al Organizației Trump, nu a răspuns la solicitarea Fortune de a-și face publică poziția.
BNR: Mirajul banilor nemunciți este mare dar și riscurile sunt imense
Criptomonedele nu sunt (suficient) reglementate și nu se supun legilor de siguranță financiară, ceea ce le face volatile. Economiștii le recomandă celor care vor să cumpere monede digitale să investească doar suma pe care sunt dispuși să o piardă, nu bani de care au nevoie să traiască. BNR a atras în repetate rânduri atenția că aceste monede sunt speculative și riscante și că achiziționarea lor trebuie tratată cu multă atenție.
Mai mult, Eugen Rădulescu, unul dintre cei mai reputați directori din cadrul BNR, (fost președinte al CEC Bank, cel care a pornit valul de reforme la banca de stat), actual consilier al guvernatorului băncii centrale, Mugur Isărescu, a descris pe site-ul de opinii al Băncii Naționale piața de cryptomonede și îmbogățirea din ele drept un miraj, pe fondul unei propagande bine-gândite.
„Cum poți să iei bani de la alții, fără ca tu să muncești? De exemplu, joci la loterie. Unul din câteva milioane de jucători câștigă foarte mulți bani, pe care i-au dat, de bunăvoie, ceilalți participanți la joc. “Sută la sută dintre cei care au câștigat au jucat” – o excelentă reclamă de la o loterie, care îi incită pe cei cu spirit de aventură să cumpere unul sau mai multe bilete la loterie, în speranța că vor fi între cei… sută la sută! De fapt, probabilitatea de câștig este infinitezimală, iar câștigul este doar redistribuirea unei părți din costul biletelor de loterie (restul fiind costuri de administrare a loteriei, profituri și impozite). Dar mirajul câștigului fără muncă este foarte mare", a scris Rădulescu.