Americanii sunt foarte ingrijorati. Zeci de arme nucleare ale SUA, aflate in Turcia, risca sa cada in mana "teroristilor"

15-08-2016 13:41

baza aeriana Incirlik - GETTY

Zeci de arme nucleare americane stocate in baza aeriana de la Incirlik, in Turcia, nu departe de frontiera cu Siria, risca sa cada in mana "teroristilor sau altor forte ostile", avertizeaza un raport publicat luni, relateaza AFP, citat de News.ro.

Siguranta acestui aresenal, situat la 110 kilometri de Siria, era deplansa de mult timp, insa puciul esuat de la 15 iulie, in Turcia, a relansat temeri cu privire la protectia celor aproximativ 50 de arme nucleare.

"Este imposibil sa stim daca Statele Unite ar fi putut sa mentina controlul asupra armelor in cazul unui razboi civil prelungit in Turcia", isi exprima ingrijorarea in acest raport grupul apolitic de reflectie Stimson Center.

Baza aeriana de la Incirlik reprezinta o miza strategica pentru coalitia impotriva Statului Islamic, condusa de Washington, deoarece ea ofera un acces rapid la tintele vizate atat in Irak, cat si in Siria. Insa Pentagonul a ordonat in martie, din motive de securitate, evacuarea familiilor militarilor si a personalului civil stationat in sudul Turciei.

Comandantul turc al bazei a fost arestat, la fel ca sute de generali, judecatori si procurori, acuzati de Ankara ca au sustinut tentativa de lovitura de stat. "Din punctul de vedere al securitatii, stocarea a aproximativ 50 de arme nucleare americane in baza aeriana de la Incirlik inseamna sa joci ruleta rusa", isi exprima revolta coautoarea raportului Laicie Heeley.

"Exista garantii importante (...), dar sunt doar dispozitive de protectie, acest lucru nu elimina riscul. In cazul unei lovituri de stat, nu putem spune cu certitudine ca am fi fost capabili sa mentinem controlul", a declarat ea pentru AFP.

O "CATASTROFA EVITATA"

Aceste arme nucleare sunt - inainte de toate - mentinute in conservare in baza turca drept mijloc de disuasiune fata de Rusia, dar si pentru a demonstra angajamentul american in cadrul NATO, o alianta militara in cadrul careia Turcia este un membru istoric.

Dezbaterea cu privire la aceste arme face furori in Statele Unite de la puciul esuat incoace.

"Desi am evitat catastrofa pana acum, avem numeroase probe care arata ca securitatea armelor americane stocate in Turcia se poate schimba literalmente de pe o zi pe alta", si-a exprimat ingrijorarea Steve Andreasen, fostul director pentru Aparare si Controlul Armelor din cadrul Consiliului Securitatii Nationale de la Casa Alba, intr-un material publicat in The Los Angeles Times.

Kori Schake, de la Hoover Institution, a subliniat in The New York Times ca aceste arme "nu pot sa fie utilizate fara coduri, care fac imposibila activarea lor fara autorizatie".

"Faptul ca arme nucleare sunt stationate in Turcia nu le face vulnerabile (...), chiar daca tara (Turcia) ar deveni ostila fata de Statele Unite", a temperat ea.

Intrebat despre concluziile raportului Stimson Center, Pentagonul a evitat sa raspunda. "Noi nu vorbim despre localizarea unor bunuri strategice", s-a limitat sa raspunda Apararea americana, precizand ca a adoptat "masurile adecvate" in vederea asigurarii securitatii personalului si "instalatiilor" sale.

Ingrijorarile cu privire la Incirlik fac parte dintr-un capitol mai larg al raportului cu privire la programul de modernizare nucleara a Pentagonului, pentru care Washingtonul va cheltui miliarde de dolari cu scopul de a-si aduce la zi arsenalul.

Autorii raportului apreciaza in acest document ca bombele atomice de tip B61 este necesar sa fie retrase din Europa imediat.

Sursa: News.ro

Tags: turcia, terorism, bomba, sua,


VIDEO PROTVPLUS.RO