Pentagon: Mobilizarea de trupe rusești la granița cu Ucraina, mai mare decât la anexarea Crimeei
Rusia a trimis peste 100 de mii de militari la granița Ucrainei și a Crimeii anexate. Și doar o "scânteie" ar putea aprinde confruntarea - a avertizat cel mai înalt reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell.
De la Washington, responsabilii Pentagonului spun că este vorba despre o masare a forțelor militare rusești chiar mai importantă ca în 2014, de dinaintea anexării Crimeii. Și nu este deloc limpede că ar fi vorba doar despre manevre militare pentru ridicarea gradului de instruire și pregătire a trupelor.
Nu excludem niciu scenariu, de la Putin ne putem altepta la orice, a declarat, la rândul său, ministrul ucrainean de Externe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-o conferință de presă, Josep Borrell a vorbit inițial despre efective militare ruse "mai mari de 150.000 de oameni", fară a da o sursă pentru aceste cifre. Ulterior, a corectat numrul "la peste 100.000", dar fară a da o explicație pentru acesta schimbare.
Josep Borrell: „Este cea mai mare desfășurare militară a armatei ruse la granițele Ucrainei care s-a văzut vreodată. Este clar că este o chestiune de îngrijorare. Când desfășori atât de multe trupe, ei bine, o scânteie poate să apară aici sau acolo.”
La Washigton, un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, a estimat efectivele rusești masate aproape de granița ucraineană la zeci de mii de oameni, cu tehnică militară de vârf și chiar spitale militare de campanie.
Statele Unite și-au exprimat "adâncă preocupare" și în privința planurilor ruse de a bloca accesul unor nave străine în anumite zone ale Mării Negre. Aceasta "reprezintă o altă escaladare neprovocata a Moscovei în campania continuă de subminare și destabilizare a Ucrainei" - a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, Ned Price.
Conflictul din estul Ucrainei cu separatiștii ruși susținuți de Moscova s-a reaprins în ultima vreme.
Ruslan Yarmoliuk, corespondent aflat la fața locului: „Ocupanții ruși nu minează doar fortificațiile trupelor ucrainene, ci și localitățile aflate de-a lungul linei frontului. Azi-noapte, două drone au lansat mine anti-personal chiar asupra satului.”
Soldat: „Pentru noi e șocant cum dușmanul trage direct asupra civililor. Nu putem să-i oprim și nu avem cum să-i ajutăm pe acești oameni. Ocupanții, violând toate acordurile, continuă să folosească mortiere de 120 milimetri și aruncă mine asupra populației.”
Josep Borrell: „Ministrul (ucrainean) ne-a explicat cât au sporit pierderile armatei ucrainene comparativ cu aceeași dată a anului trecut. Și, în mod clar, este o situație foarte, foarte îngrijorătoare. Să sperăm că această desfășurare de forțe va înceta și, în conformitate cu cererile adresate președintelui Putin de către cancelarul Merkel și președintele Biden, printre alții, trupele vor fi retrase (de la granița cu Ucraina).”
Dincolo de exprimarea temerilor și semnalarea "evoluțiilor îngrijorătoare", Borrell a spus, după întrevederea virtuală cu miniștrii de externe din Uniunea Europeană, că nu există deocamdată planuri pentru înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei.