Peisajul sumbru lăsat în urmă de uraganul Irma. Pagubele sunt însemnate
Irma este acum furtună tropicală şi matură de câteva ore statul Georgia, unde s-au înregistrat deja două victime.
Alţi trei oameni au murit în Florida, unde s-au înregistrat pagube, însă mai mici decât se aşteptau autorităţile.
Stricăciuni mari sunt însă în Caraibe şi în Cuba, unde numărul morţilor a ajuns la zece.
În urmă demersurilor făcute de Celulă de Criză a Ministerului nostru de Externe, patru români au părăsit insulele din Caraibe, afectate de natura dezlănţuită.
Chiar dacă ochiul furtunii a ocolit Miami, valurile uriaşe şi vântul foarte puternic au provocat pagube.
După trecerea furtunii, primarii şi localnicii inventariază stricăciunile. Unii răsuflă uşuraţi.
Philip Levine, primarul Miami Bech: "Oamenii din Miami Beach au fost bine pregătiţi. A fost bine că au plecat. Cum am mai spus, nu ne-a ocolit un glonţ, ne-a ocolit o ghiulea."
Cel mai grav afectat pare să fie arhipelagul Florida Keys. Acolo se pot vedea rulote răsturnate, bărci în mijlocul şoselei şi peste tot case distruse.
30 de mii de localnici au ascultat îndemnul autorităţilor de a pleca, dar nu se ştie câţi au rămas. Echipe de salvatori vor merge din casă în casă pentru a caută eventuale victime.
În nordul Floridei, pe coasta de vest, Jacksonville este afectat de cele mai grave inundaţii din ultimul secol din cauza apei care a fost adusă de furtună în aval pe răul ce traversează oraşul.
Salvatorii au mers prin apă până la brâu pentru a vedea dacă sunt oameni care au nevoie de ajutorul lor.
Deşi a mai scăzut în intensitate, Irma continuă să creeze probleme.
Tom Bossert, consilier al Casei Albe: "Furtuna continuă să afecteze Statele Unite în Georgia şi Carolina de Sud. Se va deplasa spre nord şi riscă să provoace inundaţii în Tennessee, poate şi Carolina de Nord, pe măsură ce înaintează."
6,2 milioane de oameni au rămas fără electricitate în Florida şi Georgia, iar restabilirea completă a reţelei de alimentare va dura săptămâni.
Între timp, în Insulele Caraibe, pagubele sunt mult mai mari. Miliardarul Richard Branson a publicat un filmuleţ cu proprietatea sa din Insulele Virgine Britanic, din care nu au mai rămas decât scheletul şi podeaua acoperită de un strat gros de nisip.
Pe coasta Cubei, un sat aflat la 20 de kilometri de Varadero arată că după cutremur. Peste o sută de locuinţe au fost dărâmate de forţa vântului şi a valurilor.