Pe unde au reușit să intre manifestanții în Congresul SUA. Poliția a fost nepregătită
Un eșec major al celor responsabili de securitatea clădirilor guvernamentale. Așa a fost catalogat de analiști asaltul manifestanților furioși asupra Congresului american.
Deși a beneficiat de susținere masivă după atentatele teroriste, poliția Capitoliului a dovedit că nu este în stare să facă față unei crize.
Capitoliul este simbolul democrației americane, despre care credeam că ar fi unul din cele mai bine păzite locuri de pe planetă, dar care a fost cucerit de sute de huligani. Evident că toată lumea se întreabă cum a fost posibil așa ceva.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În mod normal, congresul american are propriul serviciu de poliție, din care fac parte 1.800 de oameni, a căror misiune este să-i apere pe aleși. Numărul lor a crescut mult, mai ales după atacurile teroriste. Procedurile și misiunile lor s-au schimbat, pregătirea a devenit mai temeinică, dar toate au eșuat în 6 ianuarie.
Harta zonei în care se află clădirea congresului american arată că cei mai mulți protestatari erau adunați pe latura care dă spre celebra promenadă The Mall, zona unde se pregătește, de altfel, amfiteatrul pentru ceremoniile de învestire a noului președinte. În timp ce polițiștii făceau față presiunii majorității protestatarilor, în spate, pe latura de est, susținătorii lui Trump au avut mai mult succes și au reușit să pătrundă în clădire.
Au intrat practic pe aici și s-au împrăștiat în toată clădirea. Au urcat la etaj, au trecut prin celebra Rotonda, holul central situat chiar sub domul Capitoliului, și au luat apoi cu asalt atât sala de ședințe a Senatului, cât și pe cea a Camerei Reprezentanților, aflată în celălat capăt al clădirii și unde avea loc ședința reunită a celor două Camere.
În mod ciudat, după ce au intrat, interacțiunea cu forțele de ordine din interior a fost oarecum pașnică. Încercările polițiștilor de a opri înaintarea protestatarilor au fost mai degrabă timide.
În locul cel mai fierbinte, în sala de ședințe a Camerei Reprezentanților, acolo unde avea loc ședința parlamentarilor - care fuseseră evacuați între timp prin tuneluri subteran - forțele de securitate au baricadat ușile și îi vedem așteptând cu pistoalele îndreptate spre intrare.
Protestatarii au ajuns până în biroul democratei Nancy Pelosi, ”speaker”-ul Camerei Reprezentanților și unul dintre cei mai înverșunați adversari ai lui Donald Trump. Au lăsat și un bilet pe unul dintre birouri pe care au scris un mesaj amenințător: Nu vom da înapoi!
Și, în final, nu au plecat cu mâna goală. Îl vedem pe un individ traversând Rotonda Capitoliului, ducând fericit cu el pupitrul de la care ia cuvântul democrată Nancy Pelosi.
Poliția a fost nepregătită, ineficientă și chiar complice, au strigat în cor atât democrații, cât și mulți republicani, după ce scandalul a fost aplanat, iar huliganii au fost evacuați. Analiștii cred că eșecul este al celor responsabili cu securitatea.
Dan Dungaciu, expert în geopolitică: "Principalii vinovați sunt cei care n-au asigurat protecția acestei entități... Ei sunt principalii vinovați, pentru faptul că n-au știut cum să gestioneze această situație ... Nu mai spun câte investiții s-au făcut pentru protecția instituțiilor americane după 9/11, au eșuat cei care erau însărcinați cu chestiunea asta și-am asistat la scenele care n-au făcut bine nimănui."
Cristian Pârvulescu, analist politic: "Se pare că strategia de apărare a congresului se centrează pe masarea trupelor în interior și nu în efara. Congresul este aparat de o poliție specială, poliția congresului, și fără cererea expresă a liderilor congresului nu pot să vină nici poliția statală, nici poliția federală, nici garda națională. Responsabilitatea este a celui care le-a cerut să meargă acolo, Donald Trump le-a spus să meargă acooo, nu le-a cerut să plece, și, când le-a cerut să plece de acolo, nu a recunoscut că a pierdut alegerile. Donald Trump nu este o parte a problemei, ci este problema."
Ordinea a fost restabilită după aproape 3 ore de haos în clădirea legislativului american. A fost nevoie de intervenția poliției metropolitane a orașului Washington, dar și a Gărzii Naționale. Aceasta din urmă a fost mobilizată la ordinul vicepreședintelui Mike Pence - și nu al lui Donald Trump.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, proteste, donald trump, capitoliu, violente,
Dată publicare:
07-01-2021 17:50