”Premierul” AUR afirmă că la protestele din SUA a fost fluturat și steagul României

Ultima actualizare: 07-01-2021 14:15
steagul Romaniei, proteste, sua
Facebook.com

Violențele care au avut loc la Washington DC, miercuri, 6 ianuarie, nu i-au lăsat nepăsători pe politicienii din România.

Toți liderii partidelor parlamentare - și nu numai - au condamnat incidentele care au avut loc în sediul Congresului Statelor Unite ale Americii.

Singurul care a făcut o figură distinctă de celelalte opinii a fost Călin Georgescu, cel care este susținut de partidul Alianța pentru România (AUR) pentru funcția de premier. Acesta a afirmat pe Facebook faptul că, în timpul violențelor de la Washington, un protestatar a fluturat și steagul României.

Mai mult, Georgescu a transmis un mesaj de susținere a protestatarilor, pe care i-a numit ”patrioți americani”, și care ”au răspuns chemării de a protesta împotriva furtului electoral orchestrat de democrați”.

”Tricolorul românesc este prezent astăzi în Washington D.C la marșul de susținere a lui #Trump. Patrioții americani au răspuns chemării de a protesta împotriva furtului electoral orchestrat de democrați împreună cu China, Rusia, Iran, Germania, Franța și alte puteri vrăjmașe și s-au strâns precum moții lui Horea, Cloșca și Crișan sau Avram Iancu la Țebea. România este alături de frații americani.” - a scris Călin Georgescu, susținut de AUR, pe rețeaua de socializare.

Patru persoane au decedat în timpul violenţelor care au avut loc miercuri în zona Capitoliului. O femeie a fost împușcată de forțele de ordine, iar celălalte trei au murit din cauza unor „urgențe medicale”. De asemenea, cel puţin 14 membri ai Poliţiei Metropolitane au fost răniţi.

Băsescu: Trump - pe cale să îşi facă ţara praf şi pulbere

 

Fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat miercuri seara o serie de critici la adresa preşedintelui SUA, Donald Trump, în contextul protestelor de la Washington, catalogându-l drept ''un om politic mărunt, bolnav de egoism şi putere şi care se pune pe el deasupra intereselor ţării lui''.

 

''Trump! 'We're making America great again'. După ce a izolat ţara în timpul mandatului, fiind incapabil să înţeleagă că o ţară izolată nu poate fi liderul lumii, este acum, la sfârşit de mandat, pe cale să-şi facă ţara praf şi pulbere. Un mare om de afaceri şi, în acelaşi timp, un om politic mărunt, bolnav de egoism şi putere şi care se pune pe el deasupra intereselor ţării lui'', a scris Băsescu pe Facebook.

Cioloş: Imaginile din SUA amintesc de mineriadele din România

 

Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România şi reprezintă un avertisment dureros că excesul şi lipsa de echilibru în comportament şi discurs sunt periculoase pentru orice ţară, este de părere copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş.

 

''Democraţia e vulnerabilă atunci când nu o preţuim şi nu o apărăm în fiecare zi. Violenţa nu poate în niciun caz şi niciodată apăra sau întări democraţia. O poate doar compromite. Vedem acum consecinţele otrăvii populismului şi a diviziunilor semănate de Donald Trump. Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România şi reprezintă un avertisment dureros că excesul şi lipsa de echilibru în comportament şi discurs sunt periculoase pentru orice ţară. Dacă se poate întâmpla în SUA, se poate întâmpla oriunde. Sprijin deplin pentru prietenii noştri americani dedicaţi democraţiei şi statului de drept. Nimic nu poate fi mai puţin american decât ce se întâmplă acum la Washington'', a scris Cioloş miercuri noaptea pe Facebook.

Ciolacu: Nu este subminarea democraţiei SUA, ci subminarea democraţiei mondiale

 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri seara că ceea ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii reprezintă o "subminare" a democraţiei mondiale.

"Cred că nu s-ar fi aşteptat nimeni. Un singur lucru stau să mă întreb: de unde sunt efectele? Este această suspiciune majoră de fraudare şi totuşi o campanie foarte, foarte dură şi cu foarte multă ură. Acesta este efectul la populaţie. Sub nicio formă nu m-aş fi aşteptat să se întâmple aşa ceva în SUA. (...) Părerea mea este că nu este subminarea democraţiei SUA, este subminarea democraţiei mondiale, deoarece se întâmplă în SUA. (...) Toată lumea se aştepta de la preşedintele Trump să recunoască înfrângerea şi să nu se ajungă la o astfel de situaţie. În momentul acesta, cred că toată lumea trebuie să aibă un mesaj foarte clar. Repet, noi nu apărăm democraţia în SUA, este cea mai veche democraţie, noi apărăm democraţia în toate statele în acest moment. Este un atac la democraţie peste tot şi a conceptului de democraţie", a spus Ciolacu, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, ar fi vorba despre o "manipulare", întrucât "întotdeauna în spatele unor astfel de proteste există instigări".

 

"Întotdeauna în spatele unor astfel de proteste există instigări. Este evidentă o manipulare, că nu există astfel de ieşiri în stradă fără o manipulare sau fără un aranjament, iar după ultimul mesaj al lui Trump eu cred că (...) intră în istoria neagră a Statelor Unite", a afirmat liderul social-democrat.

Barna: Ce se întâmplă în SUA arată că nimic din ceea ce înseamnă democraţie nu este definitiv câştigat

 

Vicepremierul Dan Barna a afirmat, miercuri noapte, că ceea ce se întâmplă în SUA arată că "nimic din ceea ce înseamnă democraţie nu este definitiv câştigat".

"Ce se întâmplă acum în Statele Unite ne arată că nimic, dar nimic din ceea ce înseamnă democraţie nu este definitiv câştigat. În orice moment lucrurile pot să o ia la goană înapoi. Ceea ce se întâmplă acum în Statele Unite ne arată că fiecare zi şi fiecare moment de existenţă a democraţiei într-o ţară trebuie permanent şi continuu apărate şi vegheat prin implicare şi participare. Faptul că vedem acum în America tuturor viselor imagini similare cu amintirile de acum 30 de ani din România noastră este cea mai elocventă dovadă că fiecare generaţie trebuie să lupte pentru bucata ei de libertate şi democraţie", a scris Barna pe Facebook.

El şi-a exprimat solidaritatea faţă de poporul american, precum şi convingerea că SUA vor reuşi să treacă peste acest moment.

"Nu am nicio îndoială că America va trece peste acest moment aşa cum România a trecut peste traumele similare ale anilor '90. Istoria are acest prost obicei să se tot repete într-un loc sau altul. Solidaritate şi susţinere poporului american", a transmis Dan Barna. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO