Patru zile de ploi torenţiale, după incendiile devastatoare din California. Riscul major la care sunt expuși oamenii
Supravieţuitorii incendiilor devastatoare din California se pregătesc să facă faţă unor noi probleme. Meteorologii anunţa începând de marți 4 zile de ploi torenţiale. Vor fi deopotrivă binecuvântare şi blestem.
Precipitaţiile vor ajuta la stingerea flăcărilor, acumularea de apă, pe pantele şi dealurile cu vegetaţia mistuită, poate provoca alunecări de teren foarte periculoase.
Ploile prognozate vin prea târziu pentru cele 12 mii de case făcute scrum în nordul Californiei. În schimb pot face şi mai mizerabilă viaţa sinistraţilor, care trăiesc în corturi, în condiţii deplorabile.
"Încerc să rămân puternică de dragul copiilor. E o situaţie foarte dificilă. Speram să ne găsim un nou cămin. Ne bucurăm că suntem teferi, copiii sunt sănătoşi, câinii sunt sănătoşi".
Şi ea rămasă fără casă în urma incendiului, o femeie s-a gândit totuşi la semenii mai necăjiţi decât ea: "Aş fi putut fi eu în locul lor, să trăiesc aici în parcare, ca ei. Din fericire, aveam o mică suma economisită şi deocamdată stau cu toată familia într-un motel".
Situaţia acestor oameni nu se va îmbunătăţi prea curând. Procedurile prin care pot accesa ajutor de la stat ori pot primi bani de la companiile de asigurări sunt foarte greoaie.
Eventuale alunecări de teren reprezintă un risc major şi pentru pompierii aflaţi încă pe teren.
Focul a distrus vegetaţia care ţinea terenul "legat". O ploaie nesemnificativă e suficientă ca să disloce maşinile arse ori chiar vehicule de pompieri.
Orice gest de omenie şi eroism are o valoare nepreţuită în această revărsare de suferinţă.
De pildă, povestea unui şofer de autobuz şcolar, care a condus 5 ore prin foc pentru a duce la adăpost 22 de elevi şi două profesoare. Erau flăcări pe ambele părţi ale drumului.
Kevin şi-a dat jos tricoul şi l-a sfâşiat în bucăţi, pentru a improviza nişte măşti astfel încât copiii să poată respira cât de cât.
Imagini obţinute din satelit ilustrează copleşitor amploarea dezastrului lăsat în urmă de flăcări în oraşul Paradise. De când a izbucnit, pe 8 noiembrie, aşa-numitul Camp Fire a pârjolit zonele locuite pe o suprafaţă echivalentă cu cea a metropolei Chicago.
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, california, vegetatie, flacari, pagube,
Dată publicare:
20-11-2018 13:23