Drama unei românce din California, rămasă pe drumuri după incendii. ”Nu am curent, telefon, internet”

incendiu california
Getty

O româncă stabilită în America a reuşit să mobilizeze zeci de persoane de peste Ocean să doneze pentru o scriitoare din Bârlad, mutată în California în urmă de mai bine de 20 de ani.

Femeia şi-a pierdut casa în urma incendiilor violente de vegetaţie, iar acum este nevoită să îşi ia toată viaţa de la capăt. În total 74 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 1.000 de persoane sunt date dispărute.

”Nu am curent, nu mai merge nimic – nici telefon, nici internet, nici Facebook, nici TV, nimic. Sunt izolată. Nu mai pot gândi. Spaima îşi pune ghearele pe inima mea. Mi-o strânge. Mă sufoc”- aşa îşi începe povestea terifiantă prin care a trecut scriitoarea românca Elena Buzatu, mutată în America de mai bine de 20 de ani împreună cu familia ei.

Ea avea casa în oraşul Magalia, din California. Când a început infernul era singură, cu probleme la un picior şi deşi a încercat să scoată maşina din garaj nu a putut. Au urmat clipe îngrozitoare, iar cea care a salvat-o a fost fiica ei, care venea de la serviciu. Din fericire a reuşit să o scoată la timp, s-au urcat în maşină şi au fugit din infern. Pe drum însă pericolul era uriaş.

"Dar pe tot drumul de întoarcere, coborând către Chico totul părea un iad întunecat, apocaliptic, negru şi roşu, de la focul şi fumul care se ridica întunecând zarea până departe. Am văzut mai apoi nişte imagini din Google Earth cu toate străzile care ardeau în Magalia şi am văzut şi strada noastră cuprinsă de foc, inclusiv casa noastră."

Citește și
politia mexic
Primarul unui oraș din Mexic a fost asasinat. Locul în care a fost descoperit trupul neînsuflețit

Natalia Ghilașcu, româncă stabilită în Los Angeles: "Drumul pe care l-au făcut era de 5 ore, au trebuit să meargă prin flăcări, drumuri unde totul se prăbuşea, maşinile erau în ardere. Au reuşit să ocolească, fiica venea prin pădure şi practic GPSul nu mai putea să îi ajute pentru că trebuia să cunoască de unii singuri unele căi să evite unele pericole. Practic era nevoie să mergi cu maşina spre flăcări şi nu ştiai dacă va exista cale întoarsă. A fost ceva dezastruos. A reuşit să îşi ia lucruri foarte puţine, o periuţă de dinţi, pijama. E o situaţie nemaipomenită, a reuşit să urmărească ce a lăsat în urmă pe Google Earth, unde a văzut casele ruinate.”

Elena sta acum la câţiva prieteni într-un orăşel învecinat, dar nu mai are nimic. Ne-a mărturisit că amintirile de pe meleagurile noastre şi inclusiv cărţile ei au fost mistuite de flăcări.

”Şi iar am simţit cum îmi fuge pământul de sub picioare amintindu-mi că am pierdut toate albumele cu poze, şi cele pe hârtie fotografică, dar şi pe acelea salvate pe memorii externe, mai ales pe acelea care ne aminteau de copilăria noastră, dar şi a copiilor noştri, de viaţa noastră toată petrecută în ţară alături de familie, de prieteni, de colegi de muncă, de locuri dragi sufletului nostru pe oriunde ne-a călcat piciorul.”

Colega ei, de la ziarul Hora, unde scrie, a demarat pe o platformă o campanie de strângere de fonduri şi deja zeci de persoane au fost impresionate de povestea ei.

Natalia Ghilașcu, româncă stabilită în America: "Am reuşit să o ajutăm cumva, primul meu gând a fost să deschidem o colectare de fonduri şi de 3 zile lumea a reacţionat, circa 30 de persoane au adunat deja 3.000 de dolari şi speram că această iniţiativă o va ajuta să îşi cumpere lucrurile necesare. Este practic o avuţie la care lucrezi zi de zi şi toată munca ta s-a risipit. Au venit camioane cu produse de primă necesitate."

Peste 10.000 de locuinţe au fost afectate de uriaşul incendiu care a afectat o bună parte din pădurile din California.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Efectele incendiului
Efectele incendiului "Camp Fire" sunt resimțite şi la 200 de kilometri depărtare: "Se depun în plămâni"

Poliţiştii şi legiştii continuă să răscolească ruinele pârjolite după cel mai ucigător incendiu din istoria Californiei. Bilanţul a ajuns la 77 de morţi şi aproape 300 de dispăruţi.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.