Efectele incendiului "Camp Fire" sunt resimțite şi la 200 de kilometri depărtare: "Se depun în plămâni"

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Poliţiştii şi legiştii continuă să răscolească ruinele pârjolite după cel mai ucigător incendiu din istoria Californiei. Bilanţul a ajuns la 77 de morţi şi aproape 300 de dispăruţi.

Pe de altă parte, deşi pompierii au reuşit să controleze focurile în proporţie de 90%, efectele fumului se resimt şi la 200 de kilometri depărtare, în Sacramento, ori San Francisco.

Faimosul pod Golden Gate din San Francisco este învăluit de un fum gros și pare întrerupt brusc.

Foto: Podul Golden Gate din San Francisco

În funcție de cum bate vântul, calitatea aerului din metropolă, o atestă măsurătorile, este mai proastă uneori decât la New Delhi, unul dintre cele mai poluate orășe din lume.

Locuitori din San Francisco: "E destul de incomod. Cu siguranță respir mai greu și simt presiune în sinusuri."

Săptămâna trecută şcolile au fost închise mai multe zile. Iar vineri transportul în comun a fost gratuit pentru a reduce măcar noxele emise de autoturisme.

Sunt cozi la magazinele în care se vând purificatoare de aer, iar pe stradă oamenii umblă cu măști.

Potrivit specialiștilor, particulele foarte mici sunt eliminate imediat prin expirație. Dar particulele mai mari sunt reţinute de căile nazale.

Michelle Johnson, pneumolog: "Aceste particule mai mari se depun în plămâni și provoacă inflamații. Este ca și cum te-ai apuca de fumat și ai fuma între două și zece țigări pe zi în această perioadă."

Pe de altă parte, printre ruinele oraşului Paradise continuă sinistra operaţiune de recuperare a rămăşiţelor umane.

Cu tot dramatismul situaţiei, internauţii scandinavi nu l-au cruțat pe preşedintele Trump, care a făcut o nouă gafă. Sâmbătă, când a vizitat zona devastată, preşedintele Statelor Unite a dat exemplu Finlandei în ceea ce priveşte prevenirea incendiilor de vegetaţie.

Donald Trump: "Am vorbit cu preşedintele Finlandei şi mi-a spus că ei sunt o naţiune forestieră şi petrec foarte mult timp greblând şi curăţând toate frunzele şi crenguţele uscate. Aşa că nu au deloc probleme cu focurile."

Atât le-a trebuit finlandezilor. Sub lozinca "să greblam din noua măreţia Americii!", au inundat internetul cu fotografii în care aspiră pădurile, care reprezintă 80% din suprafaţa ţării lor.

Însuşi preşedintele finlandez, Sauli Niinisto, a declarat unui ziar local că nu-şi aminteşte să fi pomenit de greblat în discuţia avută cu Donald Trump. Iar experţii atrag atenţia că nu poate fi comparată clima Finlandei cu cea din California.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO