Pată uriaşă de ţiţei în Marea Chinei, după naufragiul unui petrolier
Poluare de proporţii în Asia, după ce un petrolier iranian a ars o săptămână, apoi a explodat.
Naufragiul unui petrolier iranian în Marea Chinei de Est a generat patru pete de hidrocarburi cu o suprafaţă totală de aceeaşi mărime ca Parisul, au anunţat autorităţile de la Beijing, care se pregătesc să coboare roboţi pe epavă, relatează AFP.
Petrolierul Sanchi, care transporta 136.000 de tone de condensaţi, hidrocarburi uşoare, s-a scufundat duminică după ce a ars timp de o săptămână după o coliziune cu un cargou la circa 300 km est de Shanghai.
Administraţia naţională a oceanelor a anunţat miercuri seară că supraveghează cele patru pete care măsoară în total aproape 101 kmp, respectiv o suprafaţă echivalentă cu cea a capitalei franceze.
Organismul guvernamental depune eforturi "de a ţine sub control avansul mareei negre şi de a evalua impactul său ecologic asupra mediului marin", a precizat acesta într-un comunicat.
Marţi, Administraţia oceanelor a vorbit despre o maree neagră de o mărime de 69 kmp, căreia i se adaugă o poluare "sporadică" repartizată pe 40 kmp.
Sanchi se află în prezent la 115 metri adâncime, a anunţat miercuri Ministerul Transporturilor, adăugând că "roboţi submarini vor fi desfăşuraţi pentru a explora epava".
Numai trei trupuri au fost recuperate din cei 32 de membri ai echipajului, 30 iranieni şi doi cetăţeni din Bangladesh, care se aflau la bordul navei. În prezent nu mai există nicio speranţă de a găsi supravieţuitori şi operaţiunile de căutare au fost întrerupte.
Nave chineze au încercat să cureţe scurgerile de hidrocarburi, marţi fiind desfăşurate pentru astfel de operaţiuni 13 vase.
Pe lângă încărcătura sa, Sanchi, care naviga sub pavilion panamez, putea transporta circa 1.000 de tone de motorină pentru maşinile de la bord.
Spre deosebire de ţiţei, condensaţii, odată ajunşi în mare, nu formează o pată la suprafaţă, ci mai degrabă un nor toxic care pluteşte în apropiere de aceasta. În acest context, Beijingul se vrea liniştitor în privinţa consecinţelor ecologice ale naufragiului, argumentând că mareea neagră este relativ îndepărtată de coaste
Sursa: Agerpres
Etichete: incendiu, poluare, naufragiu, marea chinei, petrolier,
Dată publicare:
18-01-2018 09:39