Un petrolier plin cu ţiţei s-a scufundat în Marea Chinei, după ce a ars o săptămână
Un petrolier iranian a izbucnit în flăcări și s-a scufundat, duminică, la opt zile după ce s-a ciocnit cu un cargou, pe coasta Chinei.
Flăcările și fumul s-au ridicat la 800 – 1000 de metri înălțime, iar autoritățile nu se așteaptă să existe supraviețuitori.
Petrolierul Sanchi tranporta 136.000 de tone de hidrocarburi ușoare din Iran și ardea din 6 ianuarie, când s-a ciocnit cu o navă înregistrată în Hong-Kong. Duminică, ambarcațiunea a „izbucnit brusc în flăcări”, care s-au ridicat la 800 – 1000 de kilometri înălțime, potrivit Ministerului de Transporturi din China.
Flaming Iranian oil tanker sinks after Jan 6 collision with Hong Kong cargo ship, entire team presumed dead https://t.co/1p4EZVG8II #Sanchi pic.twitter.com/hr7x5kcV4o
— RT (@RT_com) January 14, 2018
Potrivit unui oficial de la Teheran, nu există speranțe că ar exista supraviețuitori. La bord se aflau 30 de persoane, care au fost date dispărute, informează publicația The Guardian.
„Nu există speranțe că vom găsi supraviețuitori”, a spu Mohammad Rastad, purtător de cuvânt al echipei iraniene de intervenției.
Potrivit acestuia, membrii echipajului ar fi murit încă din 6 ianuarie, după coliziune, din cauza unei explozii cauzate de scurgerea de gaz. „În ciuda eforturilor noastre, nu a fost posibil să stingem flăcările sau să recuperăm corpurile, din cauza exploziilor repetate.”
Petrolierul Sanchi se îndrepta spre Coreea de Sud, unde trebuia să livreze încărcătura. La bord se aflau 30-32 de iranieni și doi cetățeni din Bangladesh. Sâmbătă, salvatorii chinezi au reușit să recopereze cutia neagră a petrolierului.
Experţii în protecţia mediului şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o posibilă catastrofă ecologică legată de eventualele scurgeri de hidrocarburi. Organizaţia de apărare a mediului Greenpeace s-a declarat „preocupată de potenţialele pagube provocate mediului de milionul de barili de petrol brut aflat la bordul" petrolierului.
„Este foarte probabil că aceasta să distrugă toată viaţa marină dintr-o zonă vastă", a indicat pentru AFP Wei Xianghua, specialistă în mediu la Universitatea Tsinghua din Beijing
Our hearts sank.#Sanchi pic.twitter.com/H0basjOdIu
— Sadegh Ghorbani (@GhorbaniSadegh) January 14, 2018