”Pas decisiv” în negocierile pentru Brexit. UE și UK au convenit asupra perioadei de tranziție
Uniunea Europeană şi Marea Britanie au convenit asupra termenilor referitori la perioada de tranziţie post-Brexit, a declarat luni negociatorul-şef pentru Brexit Michel Barnier.
„Perioada de tranziţie cerută de Regatul Unit va fi un interval de timp foarte util pentru administraţia şi afacerile din Marea Britanie să se pregătească de viitor", a menţionat Barnier.
Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la o înțelegere privind perioada de tranziție, după ce a făcut o serie de concesii Bruxelles-ului, scriu BBC News și The Guardian. Potrivit ministrului pentru Brexit, acordul reprezintă „un pas decisiv”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Înțelegerea vine după câteva zile de negocieri intense. Astfel, ministrul pentru Brexit, David Davis, a precizat că înțelegerea privind perioada de tranziție de 21 de luni, care va lua sfârșit în 31 decembrie 2020, este una „semnificativă”, întrucât le va oferi cetățenilor și mediului de afaceri stabilitatea dorită.
Astfel, Marea Britanie va beneficia „timp de aproape cei doi ani pe care i-a solicitat” la accesul la piața unică, dar își va pierde abilitatea de a lua decizii la nivel instituțional.
Cu toate acestea, Guvernul britanic trebuie să accepte înfrângerea în ceea ce privește o serie de solicitări, cum ar fi cea care prevedea ca cetățenii europeni care ajung în Marea Britanie în perioada de tranziție să fie tratați diferit față de cei ajunși în perioada în care Regatul făcea parte din blocul comunitar.
„Cetățenii britanici și cetățenii europeni ale celor 27 de state, care vor ajunge pe teritoriul britanic în perioada de tranziție vor beneficia de aceleași drepturi și garanții precum cei care au ajuns înainte de Brexit”, a spus negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, într-o conferință comună de presă.
EU's negotiator Michel Barnier hails "decisive step" towards UK's orderly withdrawal from EU https://t.co/2FtRgsHKdd #Brexit pic.twitter.com/DLE0MSo22X
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) March 19, 2018
La rândul său, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a completat: „Stați fără grijă, atât Regatul Unit, cât și Uniunea Europeană sunt dedicate complet angajamentelor luate”, a mai spus el, referitor la Iralanda de Nord.
Și premierul britanic Theresa May a reacționat, precizând că înțelegerea dă dovadă de „bunăvoință de ambele părți”.
„Multă muncă a dus la stabilirea acordului privind perioada de tranziție care începe în luna martie a anului viitor, după ce Regatul va părăsi Marea Britanie. Vrem un parteneriat economic puternic cu UE în viitor”, a mai spus șefa Executivului britanic.
Perioada de tranziţie de după ieşirea Marii Britanii din UE - prevăzută pentru martie 2019 - este menită să le asigure un cadru cert companiilor şi cetăţenilor şi să permită Regatului Unit instalarea de mecanisme post-Brexit.
Sursa: BBC News, Agerpres, The Guardian
Etichete: uniunea europeana, brexit,
Dată publicare:
19-03-2018 15:00