Jean-Claude Juncker, mesaj pentru Marea Britanie: „Theresa May trebuie să fie mai clară”
Președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a afirmat marți că este momentul ca discuțiile despre Brexit să se transpună în texte juridice.
Într-un discurs susţinut în Parlamentul European reunit la Strasbourg, Juncker le-a cerut britanicilor „mai multă claritate", în special asupra felului în care poate fi evitată revenirea la o „frontieră dură" în Irlanda, subliniind că nu ar fi vorba „de o chestiune irlandeză, ci de una europeană", informează AFP, citat de Agerpres.
Cu un an înainte de data programată a Brexit-ului, „a venit acum momentul ca discursurile să fie transpuse în tratate, angajamentele - în acorduri, vastele sugestii şi dorinţe privind relaţia viitoare - în soluţii realizabile", a spus şeful Comisiei Europene.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
El a continuat afirmând că Theresa May, „trebuie să ne ofere mai multă claritate despre cum vede Marea Britanie viitoarea sa relaţie cu UE", în contextul în care şefa guvernului de la Londra şi-a exprimat poziţia într-un discurs de la începutul lunii martie, confirmându-şi hotărârea de a părăsi piaţa unică şi uniunea vamală.
Discursul lui Juncker vine înaintea unui summit european, programat pentru 22-23 martie la Bruxelles, în cursul căreia Cei 27 ar urma să-şi adopte poziţia de negociere în cadrul relaţiei post-Brexit dintre UE şi Regatul Unit, în special pe plan comercial.
Acest aspect crucial al negocierilor cu Londra nu a demarat încă, discuţiile concentrându-se până acum pe pregătirea tratatului care va consfinţi Brexit-ul, cu dosare sensibile precum factura „divorţului”, soarta expatriaţilor şi viitorul frontierei irlandeze.
Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a prezentat la sfârşitul lui februarie un document de 120 de pagini, care transpune în termeni juridici compromisurile uneori ambigue dintre cele două părţi, încheiat în decembrie în privinţa celor trei teme sensibile. Însă Marea Britanie a reacţionat ferm la acest proiect de acord, spunând că nu va accepta „niciodată” dispoziţiile sale privind frontiera dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, care, în opinia sa, ameninţă integritatea ţării.
Preşedintele CE a declarat de asemenea că va veni un moment când britanicii „vor regreta decizia" de a părăsi Uniunea Europeană, potrivit agenţiei Press Association.