Parlamentul japonez aprobă canabisul în scop medical, dar înăspreşte pedepsele pentru consumul recreativ
Parlamentul japonez a adoptat joi în formă definitivă o reformă legislativă cu privire la canabis, autorizând medicamentele derivate din această substanţă.
Parlamentul japonez a clarificat interdicţia consumului recreativ şi a înăsprit pedepsele împotriva acestei practici, transmite AFP.
Canabisul medical este autorizat deja în multe ţări europene, în Israel şi în câteva state americane, pentru calmarea durerilor sau a anxietăţii la anumiţi pacienţi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În Japonia au loc în prezent teste clinice cu privire la un medicament, derivat din canabis, împotriva formelor rare şi severe de epilepsie, un tratament aprobat deja în SUA şi Uniunea Europeană.
Legile antidrog sunt draconice în Japonia, însă până acum exista o curioasă lacună legislativă în privinţa canabisului. Consumul era legal din punct de vedere tehnic, însă deţinerea sau vânzarea de muguri, frunze sau rădăcini era pasibilă de o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare.
Acest paradox provenea mai ales din dorinţa de a evita ca agricultorii să fie arestaţi pentru că au inhalat involuntar substanţe psihoactive în timp ce cultivau cânepă, folosită în mod tradiţional în Japonia la fabricarea de frânghii.
În paralel, reforma legislativă adoptată interzice în mod clar canabisul în scopuri recreative. Pedepsele pentru consumatorii sau deţinătorii de canabis au fost înăsprite până la 7 ani de închisoare.
Autorităţile japoneze erau tot mai îngrijorate în ultimii ani de creşterea consumului de canabis în ţară, mai ales printre tineri.
Potrivit unei anchete desfăşurate de poliţie în 2020 în rândul a 748 de persoane arestate pentru posesie de marijuana, aproape 30% dintre ele au invocat drept factor de încurajare absenţa sancţiunilor împotriva consumului.
'În timp ce tot mai mulţi tineri se îndreaptă spre consumul de marijuana, sperăm că această reformă va frâna această tendinţă', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Hirokazu Matsuno.
Doar 1,4% dintre japonezi spun că au încercat canabis, potrivit Ministerului Sănătăţii, faţă de procente de circa 50% în SUA şi de peste 40% în Franţa, spre exemplu.
Diversele produse pe bază de canabidiol (CBD), moleculă de canabis cu efecte relaxante, dar nu stupefiante, nu vor intra totuşi sub incidenţa noii legi, care nu va sancţiona decât produsele ce conţin THC, substanţa psihoactivă a plantei, a precizat Ministerul Sănătăţii.
CBD constituie încă o piaţă modestă în Japonia - 59 milioane de dolari în 2019 -, dar era ca şi inexistent cu câţiva ani în urmă, potrivit institutului de cercetare Visiongraph.