Parlamentarii polonezi fac pregatire militara de frica unui razboi cu Rusia: Suntem pregatiti sa ne aparam tara


Ultimul update: Duminica 08 Martie 2015 10:41
Data publicarii: Vineri 06 Martie 2015 13:57
Categorie: Stiri externe
polonia

Parlamentarii polonezi urmeaza sa se antreneze militar din cauza temerilor ca razboiul din Ucraina se poate extinde, relateaza BBC News online.

Presedintele Seimului (Camera inferioara a Parlamentului polonez) a anuntat ca membrii Legislativului vor face pregatire militara intr-un poligon al armatei. La antrenamente vor participa inclusiv parlamentarii in varsta de peste 50 de ani "care arata sanatosi si tineri".
Potrivit strategiei de securitate pe care Varsovia a adoptat-o recent, Polonia este amenintata de razboi si considera Rusia ca fiind agresor.

Antrenamentele au scopul sa le arate tinerilor polonezi ca a venit timpul sa inceapa sa se pregateasca pentru a-si apara tara in aceste "vremuri tulburi", a declarat Sikorski, fostul ministru de externe polonez.

Ministrul polonez al Apararii i-a indemnat pe polonezii cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani sa participe voluntar la antrenamente militare. Initiativa cu privire la parlamentari a aparut dupa ce Krystyna Pawlowicz, o deputata in varsta de 63 de ani, a solicitat sa se antreneze militar pentru a oferi un exemplu.

Varsovia este unul dintre cei mai duri critici ai actiunilor Moscovei in Ucraina, iar numerosi polonezi sunt ingrijorati ca tara lor ar putea sa fie atacata. Potrivit unui sondaj efectuat in mai, aproximativ 61% dintre polonezi considerau ca securitatea tarii lor era amenintata de criza din Ucraina. Alt sondaj, efectuat in aprilie, in cadrul caruia participantii au fost intrebati care este tara de care Polonia ar trebui sa se teama cel mai mult, aproximativ 80% dintre respondenti au spus ca aceasta este Rusia. In 2010, 49% dintre cei chestionati dadeau acest raspuns.

Un oficial polonez de rang inalt a apreciat joi ca inarmarea armatei ucrainene ar putea sa opreasca escaladarea conflictului dintre fortele guvernamentale si rebelii prorusi in estul Ucrainei. Directorul Biroului National polonez pentru Securitate Stanislaw Koziej a declarat ca este "in interesul Europei, Poloniei si Ucrainei ca armata ucraineana sa fie intarita si sa i se furnizeze armament". Varsovia a oferit Kievului, pana in prezent, doar furnituri "neletale" si antrenament.

 

Sursa: Mediafax

Rusia considera scutul de la Deveselu
Emisarul Rusiei la NATO avertizeaza: Infiintarea unor baze de aparare antiracheta in Romania poate afecta securitatea
VIDEO PROTVPLUS.RO