Papa Francisc: "Daca o persoana este gay si il cauta pe Domnul, cine sunt eu ca sa judec?"
Papa Francisc a condamnat lobbyul gay de la Vatican, dar a afirmat ca nu el trebuie sa ii "judece" pe homosexuali, inclusiv in Biserica, in cadrul unei conferinte de presa sustinute in cursul noptii de duminica spre luni.
"Problema nu este de a avea aceasta tendinta, ci de a face lobby. Aceasta este problema cea mai grava, in opinia mea. Daca o persoana este gay si il cauta pe Domnul cu bunavointa, cine sunt eu ca sa judec?", a intrebat el in cursul noptii de duminica spre luni in avionul care il aducea de la Rio de Janeiro la Roma.
Este pentru prima data cand Papa tine o adevarata conferinta de presa. Destins, glumet, dar prudent, el a raspuns la toate intrebarile puse de aproximativ 15 dintre cei 70 de jurnalisti prezenti la bord, fara sa se eschiveze, uneori dupa pauze de gandire si foarte stapan pe sine.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Intrebat cu privire la afirmatiile potrivit carora ar fi ignorat relatiile homosexuale intretinute de catre un prelat pe care l-a numit la Banca Vaticanului (IOR), Papa a raspuns: "am efectuat o scurta investigatie si nu am gasit nimic asupra sa".
"Inca nu am vazut pe nimeni la Vatican pe a carui carte de identitate sa scrie gay. Se afirma ca exista. Catehismul Bisericii Catolice spune foarte clar ca nu trebuie marginalizate aceste persoane care trebuie sa fie integrate in societate", afirma Papa.
"Cu privire la lobbyul gay, nu am gasit nimic. Lobbyurile nu sunt bune", a spus el, citand drept exemplu lobbyurile politice sau francmasonice.
Vorbind mai pe larg despre sexualitate in cadrul Biserici, el a distins "delicte" ca "abuzurile asupra minorilor" si "pacatele", mai ales "pacatele tineretii".
"Laici, preoti, surori au facut pacate si s-au convertit. Cand Domnul iarta, uita tot", a subliniat Papa Francisc.
Intrebat cu privire la casatoriile intre persoane de acelasi sex si avort, carora Biserica li s-a opus cu fermitate, Papa a raspuns: "Stiti foarte bine pozitia Bisericii". Pentru singura data, Papa a raspuns scurt si sec.
Papa Francisc prefera sa infrunte riscul pentru a se intalni cu multimea
Papa Francisc a explicat luni, la intoarcere din Brazilia, ca el a ales sa "imbratiseze" oamenii in multime, la Rio de Janeiro, renuntand la "masina blindata", o alegere pe care si-a asumat-o chiar daca in orice moment putea fi tinta unui "nebun".
"Nu poate exista un blindaj intre episcop si poporul sau", a subliniat Papa Francisc, in cadrul unei conferinte de presa, felicitandu-se ca "nu a avut loc nici macar un singur incident legat de vizita sa la Rio de Janeiro.
"Prefer sa imi asum riscul nebuniei" cuiva, a spus el, evocand "ipotezele privind securitatea" ale autoritatilor braziliene.
"Sunt obosit, destul!", a spus Papa, in varsta de 76 de ani, cara a avut un program incarcat timp de sase zile la Rio de Janeiro si Aparecida, dar a acceptat sa vorbeasca timp de o ora si un sfert cu jurnalistii.
"Ma intorc cu inima plina de viata, bucuria poporului brazilian este contagioasa", iar "bunatatea" sa se manifesta, de asemenea, "in suferinte", a remarcat el, in timp ce parea mai destins decat la dus.
Referindu-se la programul sau organizat de catre Vatican si autoritatile locale, el l-a complimentat cu umor: "A fost un calculator incarnat".
Cu toate acestea, Papa Francisc a fost implicat in diverse momente confuze in cursul vizitei. In prima seara, el a fost blocat intr-un vehicul, Fiat Idea, in centrul orasului Rio de Janeiro, de catre credinciosi entuziasti, iar anturajul sau s-a alarmat din aceasta cauza.