Papa Francisc a spălat picioarele unor deţinuţi: "Fiecare are şansa de a-şi schimba viaţa”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
papa francisc
Agerpres

Papa Francisc, apărător al cauzei persoanelor aflate în închisori, a oficiat o slujbă în Joia Mare, organizată într-o închisoare, în timpul căreia suveranul pontif a spălat picioarele a 12 deţinuţi, dintre care doi musulmani, un ortodox şi un budist.

După o scurtă întrevedere privată cu prizonieri bolnavi, papa a celebrat joi după-amiază Slujba Cinei şi ritualul spălării picioarelor pentru 12 deţinuţi, provenind din şapte ţări, încarceraţi în închisoarea pentru bărbaţi Regina Coeli din Roma.

"Fiecare are şansa de a-şi schimba viaţa şi nu trebuie să fie judecat", a subliniat papa, notând că se consideră el însuşi "un păcătos", într-o predică transmisă de Radio Vatican, scrie Agerpres.

În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor săi şi a instaurat euharistia (împărtăşania) în timpul ultimei sale mese (Cina). Ritualul a fost perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale bisericii protestante.

Această zi reprezintă o dată importantă din Săptămâna Mare, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Iisus.

"Pentru mine, să îi vizitez pe bolnavi, să merg în închisori, să îi ajut pe prizonieri să simtă că poate exista speranţă în reintegrarea lor în socitate înseamnă să predic învăţămintele Bisericii", a explicat papa Francisc într-o recentă carte de interviuri.

Papa Francisc merge cu regularitate în închisori în timpul călătoriilor sale în străinătate. El a spus că primirea călduroasă de care a avut parte în luna ianuarie într-un penitenciar pentru femei din Santiago de Chile a reprezentat întâlnirea cea mai emoţionantă din timpul timpul vizitei sale în Chile.

Anul trecut, în Joia Mare, suveranul pontif a spălat picioarele unor deţinuţi care s-au căit pentru faptele lor, în special foşti mafioţi, într-o închisoare din sudul Romei.

De la debutul pontificatului său, papa Francisc a decis să descentralizeze această celebrare, mutând-o în afara Vaticanului.

În 2013, liderul de la Vatican a mers într-o închisoare pentru minori, în anul următor într-un centru pentru persoane bolnave şi cu handicap, în 2015 din nou într-o închisoare, iar în 2016 într-un centru pentru refugiaţi. El a spălat de mai multe ori picioarele unor credincioşi musulmani.

Joi dimineaţă, papa Francisc a prezidat, în bazilica Sfântul Petru, tradiţionala slujbă de "miruire", ce constă în binecuvântarea cu ulei sfinţit, folosit cu ocazia anumitor ritualuri pe parcursul întregului an.

În timpul acelei slujbe, ce a avut loc în faţa prelaţilor şi călugărilor din Roma, papa Francisc le-a recomandat celor din urmă să fie "preoţi ai străzii", dispuşi să îi asculte pe credincioşi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO