Gripa "porcina" face victime pe tot globul! Suntem la un pas de pandemie!
UPDATE: La exact o saptamana de cand s-a dat alarma, virusul gripei porcine continua sa se raspandeasca pe intreg globul. Este acum prezent in 14 tari, in ultimele ore fiind confirmate primele cazuri in Olanda, Danemarca, Elvetia si Hong Kong.
Vestea buna este ca specialistii au constatat o incetinire a propagarii. Intre timp, Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis sa reboteze gripa: spuneti-i de acum inainte "gripa A, H1N1". Termenul de "gripa porcina" nu descrie adecvat virusul si risca sa puna pe butuci industria carnii. Iar guvernul mexican a protestat vehement la denumirea de "gripa mexicana", pe motiv ca strica imaginea tarii.
Mexicul, epicentrul bolii, este incremenit. Scoli, sali de spectacole, stadioane si biserici - raman toate inchise pana marti. Autoritatile considera determinante aceste 4 zile libere pentru potolirea epidemiei. Tocmai de aceea, presedintele Calderon le-a cerut apasat oamenilor sa stea pe cat posibil in case.
Precizarile unor virusologi britanici sunt incurajatoare. Potrivit acestora, in ultimii 30 de ani omenirea a mai fost expusa unor virusi din familia H1N1. Asa se face ca exista o minima memorie imunitara a organismului impotriva acestui agent, spre deosebire de virusul H5N1 al gripei aviare, complet nou pentru om.
Dupa Mexic, virusul s-a propagat cel mai mult in Statele Unite, unde au fost confirmate in 118 cazuri din 15 state diferite.
Prudenta ramine cuvantul de ordine. Departamentul sanatatii si al securitatii interne au dispus achizitionarea a 13 milioane de doze de antiviral pentru a reconstituirea stocurilor strategice. Pe de alta parte, Continental Airlines - compania americana cu cele mai multe zboruri catre Mexic - a anuntat o reducere temporara cu 50% a curselor.
In schimb, Natiunile Unite au ridicat consemnul de limitare a calatoriilor catre tarile cu risc, adresat in ajun functionarilor sai.
Pandemie = epidemie raspandita pe teritorii foarte intinse intr-o tara, in mai multe tari sau continente. In cazul de fata, este foarte probabil ca cele mai multe persoane, in special cele care nu au un contact regulat cu porcii, sa nu aiba imunitate la virusii care cauzeaza “gripa porcina”.
Daca un virus provenit de la porci reuseste sa-si creeze o cale de transmitere directa de la om la om, ca in cazul de fata, epidemia se poate transforma in pandemie. Impactul unei astfel de pandemii, cauzate de un asemenea virus, este foarte greu de prezis. Depinde de cat de agresiv este virusul, daca exista oameni care au imunitate la virus sau daca anticorpii pe care un oamenii ii dezvolta in urma gripelor de sezon pot oferi protectie.