160 de victime, nicio explicatie! Originea gripei porcine, inca necunoscuta

Ultima actualizare: 04-10-2012 23:52

160 de vieti secerate! Acesta este bilantul inca provizoriu al virusului H1N1, sau gripa porcina, care continua sa se raspandeasca in intreaga lume.

 

Cu exceptia unui deces inregistrat in California, restul victimelor sunt din Mexic. Tot acolo, aproape 2.500 de oameni se afla acum pe patul de spital.

Intre timp, numarul cazurilor de imbolnaviri, confirmate sau doar suspecte, continua sa creasca si in Europa. Regiunile in care au fost semnalate cazuri de gripa porcina se inmultesc de la o zi la alta, iar nivelul de alerta ramane ridicat.

Alte trei tari au fost atinse de teribila maladie: Israelul, Noua Zeelanda si Costa Rica, in timp ce, in restul lumii, exista zeci de cazuri de noi de imbolnaviri.

In plus, se pare ca virusul H1N1 se apropie tot mai mult de estul Europei. Pe rand, Franta, Austria si Polonia au anuntat ca si la ei exista cazuri suspecte: 20 in Franta, cinci in Austria si trei in Polonia.

Intre timp, in fata spitalelor din Ciudad de Mexico, capitala Mexicului, s-au format cozi uriase. Mii de oameni asteapta la rand pentru un consult, speriati ca ar putea fi infectati cu virusul gripei porcine. Mai ales dupa ce au vazut familii intregi plangandu-si mortii.

Dupa Mexic, cei mai multi bolnavi au fost inregistrati in Statele Unite, unde acum este extrem de greu sa mai gasesti o doza de Tamiflu, un antiviral extrem de puternic.

In California a fost decretata starea de urgenta dupa ce o persoana a murit din cauza gripei porcine. Presedintele Barack Obama a cerut urgent deblocarea a 1 miliard si jumatate de dolari, pentru a intari capacitatea de reactie a tarii in fata unei posibile agravari a epidemiei.

Intre timp, au aparut informatii contadictorii despre originea epidemiei. Presa britanica scrie ca ar fi vorba de un sat din estul Mexicului, infectat de acum doua luni. Potrivit unei alte ipoteze insa, punctul de origine ar fi o ferma de porcine din aceeasi regiune.

Curios este insa ca, pana acum, nu a fost gasit niciun porc infectat cu acest virus in Mexic, potrivit unei declaratii a Guvernului. Virusul contine gene care provin de la pasari, porci si om, o combinatie care nu a mai fost pana acum observata nicaieri in lume.

Comisia Europeana vrea, de altfel, sa modifice numele bolii din "gripa porcina" in "noua gripa", ca sa-i protejeze pe patronii de restaurante si producatorii din industria carnii de porc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO