Pandemia de coronavirus pe glob. Numărul celor care au murit în Italia l-a depășit pe cel din China. LIVE UPDATE

×
Codul embed a fost copiat

Pandemia de coronavirus face ravagii la nivel mondial. Au fost confirmate peste 218.000 de cazuri și peste 9.000 de decese.

UPDATE 22.05 Festivalul de Film de la Cannes va fi amânat

 

Festivalul de Film de la Cannes va fi amânat, cel mai probabil pentru luna iunie sau iulie, din cauza îngrijorărilor legate de noul coronavirus, au anunţat organizatorii într-un comunicat, relatează dpa.

Festivalul, care urma să aibă loc în perioada 12-23 mai, nu va avea loc aşa cum fusese planificat, se menţionează în comunicat.

Citește și
Ludovic Orban, Florin Citu
Ce trebuie să facă România pentru a-și reveni rapid din criză. Anunțul făcut de Cîțu
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut la Vama Veche: „Am o întrebare la care nu trebuie să-mi răspundeți mie: Ba, voi știți ce mai fac copiii voștri?”

Organizatorii au anunţat că iau în considerare mai multe opţiuni, una dintre ele fiind amânarea celei de-a 73-a ediţii a festivalului până la sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie.

UPDATE 21.55 108 noi decese în ultimele 24 de ore în Franţa

 

Epidemia de coronavirus a provocat moartea a 372 de persoane în Franţa, dintre care 108 noi decese în ultimele 24 de ore, 4.761 de pacienţi fiind în prezent spitalizaţi, inclusiv peste o mie la terapie intensivă, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii, relatează AFP.

"Cazurile de contaminare se dublează la fiecare patru zile", a declarat şeful Direcţiei Generale de Sănătate, Jerome Solomon, care a avertizat că "epidemia se extinde, cu o circulaţie virală rapidă şi intensă".

În 24 de ore, 91 de noi pacienţi au fost duşi la terapie intensivă, totalul acestora ajungând la 1.122.

UPDATE 20.07 Coronavirus: Europa a trecut pragul de 100.000 de persoane infectate

 

Europa a trecut joi pragul de 100.000 de cazuri confirmate de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2, dintre care peste 41.000 sunt înregistrate în Italia.

Cu un total de 100.470 de cazuri confirmate, din care 4.752 de decese, Europa a devenit astfel continentul cel mai afectat de pandemie, în faţa Asiei (cu 94.253 de cazuri, dintre care 3.417 de decese).

Numărul cazurilor diagnosticate reflectă însă numai o fracţiune din numărul real al îmbolnăvirilor de COVID-19, întrucât multe ţări testează doar cazurile foarte grave.

UPDATE 17.40 În toată lumea, numărul de cazuri confirmate a trecut de 220.000, iar cel al deceselor a depășit 9.000

 

După Italia, Spania rămâne țara din Europa cu cele mai grave probleme. Acolo, bilanțul celor care au luat boala sare de 17.000. Sunt deja și 770 de morți. Pe de altă parte, principele Albert de Monaco a anunțat că a fost testat pozitiv pentru coronavirus, dar conform comunicatului oficial, nu are simptome de boală şi continuă să lucreze din apartamentele sale private.

În tot acest timp, chinezii văd deja lumina de la capătul tunelului, după ce în ultimele 24 de ore, nu s-a mai înregistrat în Wuhan niciun caz de contaminare, transmis în comunitate.

Au fost, totuși, 34 de îmbolnăviri „importate” ale unor chinezi întorși din alte țări. Pentru a evita ca aceste persoane să răspândească boala, autorităţile au impus carantina tuturor celor care sosesc pe teritoriul Chinei.

Experţii din domeniul sănătăţii sunt de părere că datorită măsurilor draconice de izolare aplicate în țară, cea mai dificilă perioadă a luat sfârşit. Ei resping astfel avertismentele, potrivit cărora boala ar putea deveni sezonieră, sau că un „al doilea val” ar putea lovi în toamnă.

Și în Coreea de Sud, testarea agresivă și restricțiile au dat rezultate.

UPDATE 20.03 Peste 10.000 de cazuri de îmbolnăvire şi 154 de decese în SUA

 

Statele Unite au depăşit joi pragul de 10.000 de cazuri de COVID-19 şi numără 154 de morţi, conform unui bilanţ stabilit de Universitatea Johns Hopkins.

Statele Unite au devenit astfel a şasea ţară ca număr de cazuri de infectare confirmate, după China, Italia, Iran, Spania şi Germania, urmate apoi de Franţa şi Coreea de Sud.

UPDATE 19.25 Numărul celor care au murit de Covid-19 în Italia l-a depășit pe cel din China

 

Italia a confirmat încă 427 de decese în ultimele 24 de ore, crescând numărul celor care și-au pierdut viața din cauza noului coronavirus la 3.405. Numărul deceselor cauzate de Covid-19 l-a depășit, astfel, pe cel din China (3.130).

UPDATE 18.15 Un laborator din Polonia şi-a suspendat activitatea după ce un angajat a fost testat pozitiv

 

Un laborator de testare pentru coronavirus din Varşovia şi-a suspendat activitatea după ce unul dintre angajaţii săi a fost testat pozitiv la SARS-CoV-2, iar 17 membri ai personalului au fost plasaţi în carantină, relatează Reuters.

"Acesta este un risc inerent în implementarea acestor sarcini în prima linie", a declarat Grzegorz Juszczyk, directorul Institutului Naţional de Igienă din Polonia, unde se află laboratorul.

Persoana în cauză nu a fost implicată în procesul de testare, însă a intrat în contact cu mai multe persoane din laborator, a mai spus Juszczyk, adăugând că laboratorul efectuează între 60 şi 120 de teste zilnic.

UPDATE 17.55 Primul deces al unei paciente contaminate cu coronavirus în Rusia

 

Rusia a anunţat joi un prim deces al unei bolnave contaminate cu noul coronavirus, o femeie în vârstă - moartă însă din altă cauză potrivit autorităţilor ruse, care numără în mod oficial în statisticile ruse 199 de cazuri, dar în continuare niciun deces.

Iniţial, autorităţile sanitare din capitala rusă au anunţat că o pacientă în vârstă de 79 de ani, testată pozitiv cu noul coronavirus, a murit ”din cauza unei pneumonii”.

UPDATE 17.35 UE ajută la repatrierea a 100.000 de cetăţeni comunitari blocaţi în străinătate

 

Uniunea Europeană ajută la repatrierea a circa 100.000 de europeni blocaţi din străinătate din cauza consecinţelor pandemiei de coronavirus, a transmis joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit AFP.

"În acest moment, peste 100.000 de bărbaţi, femei şi copii şi-au exprimat deja dorinţa de a reveni", a precizat şefa executivului european într-un mesaj video postat pe Twitter.

"Suntem aici pentru a-i ajuta să revină acasă. Lucrăm la asta cu guvernele naţionale. Diplomaţii europeni din întreaga lume vin în sprijin", a adăugat ea.

Germania a precizat că 13 zboruri sunt pe cale de a fi organizate pentru a repatria în total circa 3.000 de europeni din Egipt, Maroc, Filipine, Tunisia şi Argentina.

"De asemenea, pregătim repatrierea unor europeni din Peru, Mongolia şi din mai multe ţări africane", a adăugat Ursula von der Leyen.

UPDATE 17.14 Prinţul Albert al II-lea de Monaco, testat pozitiv

 

Prinţul Albert al II-lea de Monaco a fost testat pozitiv la SARS-CoV-2, însă va putea să continue să lucreze din apartamentele sale, întrucât "starea lui de sănătate nu suscită nicio îngrijorare", au anunţat joi reprezentanţii Palatului din principatul monegasc, citaţi de AFP.

"Prinţul Albert al II-lea de Monaco, testat la începutul acestei săptămâni, este pozitiv cu COVID-19. Starea lui de sănătate nu inspiră nicio îngrijorare", a precizat într-un comunicat Palatul princiar, la trei zile după ce Serge Telle, posesorul funcţiei de ministru de stat, echivalentul funcţiei de prim-ministru, a anunţat la rândul său că a fost testat pozitiv.

UPDATE 16.52 Cel puţin 12 arestări în Maroc pentru răspândirea de informaţii false despre noul coronavirus

 

Poliţia din Maroc a arestat cel puţin 12 persoane pentru răspândirea de informaţii false despre noul coronavirus, au declarat joi autorităţile, precizând că printre persoanele reţinute se numără şi o femeie care s-a folosit de canalul ei de YouTube pentru a spune că boala nu există, relatează Reuters şi AFP.

"Ştirile false reprezintă principalul motiv al panicii în rândul cetăţenilor", a declarat premierul Saad Eddine El-Otmai, comparând răspândirea de zvonuri false cu propagarea bolii.

Alte persoane au fost arestate pentru criticarea guvernului în legătură cu măsurile stricte instituite în ceea ce priveşte adunările publice, îndemnând oamenii să le ignore.

În total, de la începutul lunii martie, cel puţin 12 persoane au fost arestate în mai multe oraşe ale ţării, a anunţat Direcţia pentru siguranţă naţională (DGSN).

Unii au susţinut că boala COVID-19 nu există, alţii au anunţat cazuri de contaminare, alţii au pretins că în Marrakech, capitala turistică a Marocului, a fost instituită stare de urgenţă, ceea ce nu s-a întâmplat, a precizat DGSN într-o serie de comunicate.

Marocul a confirmat 61 cazuri de coronavirus şi două decese. Majoritatea au contractat virusul în afara ţării, însă au fost semnalate cazuri de transmitere şi în oraşele marocane. "Următoarele zile vor fi decisive", a declarat ministrul sănătăţii, Khalid Ait Taleb, cerând populaţiei să "limiteze deplasările la maximum".

Guvernul a închis toate moscheile, şcolile, cafenelele şi restaurantele, precum şi sălile de sport şi de divertisment, şi a interzis toate zborurile internaţionale de pasageri.

UPDATE 16.25 India interzice intrarea zborurilor internaţionale timp de o săptămână începând de duminică

 

India a anunţat joi interdicţia de aterizare a zborurilor internaţionale pe teritoriul său pentru o săptămână începând de duminică, în încercarea de a limita răspândirea noului coronavirus, relatează AFP.

Cu câteva ore înainte de un discurs televizat adresat naţiunii al premierului Narendra Modi, guvernul indian a precizat într-un comunicat că "niciun zbor comercial internaţional regulat nu va primi permisiunea să aterizeze în India începând cu 22 martie timp de o săptămână".

Autorităţile au făcut de asemenea apel la toţi indienii de peste 65 de ani şi la copiii de sub 10 ani "să rămână în casă" şi să evite ieşirile.

UPDATE 16.15 Suprasolicitat, Madridul lansează o aplicaţie pentru autoevaluarea simptomelor

 

Regiunea oraşului Madrid, epicentrul din Spania al pandemiei de coronavirus, va lansa o aplicaţie ce permite autoevaluarea stării de sănătate a utilizatorilor şi evitarea contactării sistematice a centralelor telefonice operate de serviciile de urgenţă, suprasolicitate din cauza numărului mare de apeluri primite, informează AFP.

Lansat deocamdată sub forma unui site (www.coronamadrid.com), acest serviciu online va fi transformat într-o aplicaţie pentru dispozitive mobile "în zilele următoare", au precizat într-un comunicat autorităţile din regiunea Madrid.

"Această aplicaţie doreşte să evite paralizarea liniilor de informaţii din regiunea Madrid. Faceţi această autoevaluare doar dacă simţiţi că prezentaţi simptome. Să fim responsabili: să îi ajutăm pe profesioniştii din sectorul medical şi din cel al sănătăţii publice", au insistat autorităţile regionale madrilene într-un anunţ publicat pe site-ul menţionat.

Noua aplicaţie va permite utilizatorilor prin intermediul unui chestionar să indice simptomele (tuse, febră, dificultăţi respiratorii, dureri musculare), să le evalueze cu regularitate şi să primească - în funcţie de rezultate - instrucţiuni şi recomandări adaptate pentru fiecare caz.

De asemenea, aplicaţia permite geolocalizarea utilizatorilor, dacă ei permit această funcţie, pentru "o organizare mai bună a resurselor şi pentru a oferi un răspuns mai agil şi mai eficient pentru fiecare caz specific", au promis autorităţile madrilene.

UPDATE 16.10 Marea Britanie îşi repatriază o parte din trupele din Irak

 

Marea Britanie a anunţat joi că va repatria o parte din trupele sale din Irak, unde participă la misiuni de instruire, din cauza pandemiei cu noul coronavirus, relatează AFP.

"Din cauza epidemiei de COVID-19, nevoile de pregătire ale forţelor de securitate irakiene au fost reduse", iar misiunile de instruire ale coaliţiei internaţionale şi ale NATO "au fost prin urmare suspendate", a explicat Ministerul Apărării de la Londra într-un comunicat.

Ministerul a decis astfel "să redesfăşoare o parte din trupele sale în Marea Britanie", precizând că misiunile de formare la care Londra participă din 2014 au fost oprite pentru 60 de zile.

Marea Britanie îşi va menţine totuşi pe teren personalul militar esenţial "pentru a asigura că guvernul irakian, coaliţia internaţională şi interesele naţionale britanice primesc sprijin corespunzător", potrivit aceleiaşi surse.

Trupele repatriate vor rămâne disponibile "pentru o serie de potenţiale desfăşurări în întreaga lume, având în acelaşi timp ocazia de a-i sprijini pe cei dragi în faţa provocării reprezentate de coronavirus", a mai precizat ministerul.

UPDATE 16.05 Doi turişti chinezi, primii bolnavi de COVID în Italia, externaţi din spitalul unde au fost trataţi

 

Cuplul de turişti chinezi care au fost semnalaţi drept primele cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 de pe teritoriul Italiei au fost externaţi din spitalul 'Spallanzani' de la Roma, unde a fost trataţi de pe 30 ianuarie, a declarat joi directorul secţiei de boli infecţioase a unităţii, Francesco Vaia, într-un interviu la postul Sky, transmite APA.

Cei doi chinezi au fost transferaţi la spitalul 'San Filippo Neri', unde femeia va mai urma o terapie de recuperare.

UPDATE 15.20 Serbia suspendă traficul aerian

 

Serbia a suspendat începând de joi toate cursele aeriene de pasageri de pe aeroportul din Belgrad, ca urmare a instituirii stării de urgenţă pentru combaterea coronavirusului, transmite agenţia Reuters.

Aeroportul Nikola Tesla din Belgrad, deţinut de compania franceză Vinci, va rămâne deschis doar pentru zboruri umanitare şi pentru cursele aeriene cu statut special. Traficul de pe celălalt aeroport internaţional al Serbiei, Nis, situat în sudul ţării, fusese deja sistat.

Serbia are în prezent confirmate 97 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care opt în ultimele 24 de ore, şi niciun deces.

Ultima dată când Serbia a închis traficul aerian a fost în timpul campaniei de bombardamente a NATO din 1999.

Reuters mai scrie că armata sârbă a fost desfăşurată miercuri la graniţe, conform stării de urgenţă decretate duminică.

Printre măsurile de combaterea a răspândirii coronavirusului, guvernul sârb a interzis accesul cetăţenilor străini în ţară, a amânat alegerile legislative din luna aprilie, a închis instituţiile de învăţământ, le-a cerut persoanelor în vârstă să rămână în case şi a instituit restricţii de circulaţie pe timpul nopţii.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a mulţumit marţi Chinei pentru ajutorul său în lupta împotriva noului coronavirus, acuzând Uniunea Europeană că i-a abandonat ţara privând-o de echipamente de protecţie.

 

UPDATE 14.10 767 decese în Spania, cu 30% mai multe decât acum 24 de ore


Pandemia cauzată de noul coronavirus a dus la moartea a 767 de persoane în Spania, cu 30% mai multe decât în urmă cu 24 de ore, numărul total al cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 în această ţară ajungând la 17.147, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii spaniol, citat de AFP şi EFE.

Numărul cazurilor de contaminare cu noul coronavirus a sporit cu 25% faţă de ziua de miercuri în Spania, care este în prezent a patra cea mai afectată ţară din lume de COVID-19, după China, Italia şi Iran.

Şeful Centrului de alerte şi urgenţe sanitare spaniol, Fernando Simon, a menţionat că 939 de pacienţi se află în unităţile de terapie intensivă (UTI) şi că numărul pacienţilor testaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 este mai mare cu 3.431 faţă de ziua de miercuri.

Până în prezent, 1.107 de pacienţi ce fuseseră testaţi pozitiv cu noul coronavirus au fost declaraţi vindecaţi.

Spania şi-a închis luni noaptea frontierele terestre în vederea limitării răspândirii noului coronavirus.

Intrarea pe cale terestră în Spania, ţară plasată în stare de alertă începând de sâmbătă, nu va fi permisă decât cetăţenilor spanioli, persoanelor care au rezidenţă în Spania, personalului diplomatic acreditat şi persoanelor care justifică "o cauză de forţă majoră", explica luni ministrul de interne spaniol Fernando Grande-Marlaska.

Introducerea controalelor la graniţă a fost decisă în coordonare cu celelalte state din Uniunea Europeană.

 

UPDATE 13.40 Peste 9.000 de morţi la nivel mondial
 

Pandemia de coronavirus nou a ucis peste 9.000 de oameni în întreaga lume, conform unui bilanţ alcătuit de AFP, joi, pe baza informaţiilor oficiale.

Joi, la ora 11:00 GMT au fost recenzate 9.020 de decese, majoritatea în Europa (4.134) şi Asia (3.416), locul iniţial al epidemiei.

Cu 712 noi decese consemnate în ultimele 24 de ore dintr-un total de 90.293 de cazuri, Europa este continentul în care pandemia progresează cel mai rapid, notează AFP.

 

UPDATE 13.15. Numărul deceselor provocate de COVID-19 în Iran a ajuns la 1.284


Numărul deceselor provocate de focarul de COVID-19 în Iran a ajuns joi la 1.284, a informat un oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii din această ţară, pentru televiziunea de stat, potrivit Reuters.

De asemenea, numărul cazurilor de infectare a urcat la 18.407 în Republica Islamică, cea mai afectată ţară din Orientul Mijlociu.

"Cu 149 de decese noi în ultimele 24 de ore, bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus a ajuns la 1.284. Din păcate am avut 1.046 de noi cazuri de infectare de ieri (miercuri - n.r.)", a declarat ministrul adjunct al Sănătăţii, Alireza Raisi.

Noul coronavirus ucide în Iran câte un om la fiecare zece minute, a scris joi pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, în contextul în care numărul deceselor provocate de focarul de COVID-19 din această ţară, cea mai afectată din Orientul Mijlociu, a ajuns la 1.284, transmite Reuters.

'Pe baza informaţiilor noastre, la fiecare zece minute o persoană moare de coronavirus şi în jur de 50 devin infectate cu virusul în fiecare oră în Iran', a transmis purtătorul de cuvânt Kianush Jahanpur.

În Iran, numărul deceselor a ajuns joi la 1.284, a informat un oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii din această ţară, pentru televiziunea de stat.

De asemenea, numărul cazurilor de infectare a urcat la 18.407 în Republica Islamică.

"Cu 149 de decese noi în ultimele 24 de ore, bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus a ajuns la 1.284. Din păcate am avut 1.046 de noi cazuri de infectare de ieri (miercuri - n.r.)", a declarat ministrul adjunct al Sănătăţii, Alireza Raisi.

 

UPDATE 12.50  Germania a depăşit pragul de 10.000 de cazuri de COVID-19

 

Pragul de 10.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus a fost depăşit în Germania, unde până în prezent s-au înregistrat 10.999 de contaminări şi 20 de decese, a anunţat joi Institutul Robert Koch, citat de AFP şi Reuters.

Circa 2.801 de cazuri noi au fost recenzate în ultimele 24 de ore de Institutul Robert Koch, principala instituţie pentru monitorizare epidemiologică din Germania.

Potrivit institutului, Renania de Nord-Westfalia este în prezent landul cel mai afectat de COVID-19, cu 3.033 de cazuri.

Landurile Baden-Württemberg (2.155 de cazuri) şi Bavaria (1.692) sunt la rândul lor puternic afectate de epidemie, fiecare raportând circa 500 de cazuri noi în 24 de ore.

Cancelarul Angela Merkel a declarat miercuri seară, într-un mesaj televizat fără precedent adresat cetăţenilor germani, că actuala pandemie este ''cea mai mare provocare pe care a cunoscut-o Germania după Al Doilea Război Mondial".

Merkel a solicitat de asemenea respectarea regulilor de distanţare socială într-o ţară în care nu au fost decretate încă măsuri ferme de izolare.

Discursul său a sunat ca un ultim apel către populaţie pentru respectarea recomandărilor autorităţilor, înainte de a recurge, asemenea Franţei, Italiei sau Spaniei, la izolarea forţată.

Faptul că cetăţenii au continuat să frecventeze în ultimele zile parcuri şi alte locuri publice, în pofida avertismentelor autorităţilor, l-a determinat joi pe primarul Berlinului, Michael Müller, ca şi pe liderul Bavariei, Markus Söder, să ameninţe cu introducerea unor măsuri de stare de asediu sau de izolare forţată.

 

UPDATE 12.40 309 noi cazuri de contaminare în ultimele 24 ore în Belgia, nivel record al indicatorului
 

Belgia a înregistrat miercuri un record de 309 de noi cazuri de infectare cu coronavirus în ultimele 24 de ore, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii belgian, numărul total al cazurilor confirmate de COVID-19 ajungând la 1795, relatează agenţia Reuters şi cotidianul La Derniere Heure.

Şapte noi decese au fost consemnate miercuri în Belgia din cauza epidemiei COVID-19, ceea ce aduce numărul cazurilor fatale la 21 de la începutul epidemiei.

Dintre noile cazuri de contaminare înregistrate miercuri, 145 au fost consemnate în Flandra, 48 la Bruxelles şi 95 în Valonia.

În spitalele belgiene se află internaţi 634 de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, dintre care 130 se află în unităţi de terapie intensivă.

Începând din 13 martie, 155 de pacienţi ce fuseseră contaminaţi cu noul coronavirus au fost externaţi din spitalele din Belgia.

Medicul Emmanuel André, purtător de cuvânt interfederal, a reamintit că pentru respectarea măsurilor de distanţare socială o singură persoană din fiecare familie trebuie să iasă pentru a cumpăra alimentele şi medicamentele necesare.

El a cerut populaţiei să nu poarte măştile sanitare pe stradă. Purtarea măştilor nu este necesară dacă toată lumea respectă distanţa socială, măsură impusă de guvern. Măştile sunt rezervate personalului medical, adaugă sursa citată.

 

UPDATE 12:30 - Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, are coronavirus

 

Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit a anunțat că a fost testat pozitiv pentru coronavirus, conform Reuters. 

„Aș vrea să vo informez că am fost testat pozitiv pentru #COVID19. Sunt bine și am o stare de spirit bună. Respect toate instrucțiunile necesare, la fel și echipa mea.

Pentru cei deja afectați și pentru cei care sunt momentan în izolare, vom trece peste asta împreună”, a scris Barnier pe Twitter.

Michel Barnier are 69 de ani.

UPDATE 10:40 - Rusia a anunţat primul deces, o femeie în vârstă de 79 de ani

 

Autorităţile de la Moscova au anunţat joi primul deces din Rusia cauzat de epidemia COVID-19, premierul rus afirmând că nu există motive de ''panică'', conform AFP.

„Pacienta în vârstă, decedată într-un spital de boli infecţioase (din Moscova), suferea de mai multe afecţiuni cornice”, a indicat Centrul de gestionare a epidemiei COVID-19 din capitala rusă, pe contul său Telegram.

Potrivit Reuters, victima este o femeie în vârstă de 79 de ani.

Rusia a înregistrat până acum 147 de cazuri infectare cu noul coronavirus.

UPDATE 10:30 - Australia restricţionează cumpărarea de medicamente

 

Autorităţile australiene au introdus joi restricţii suplimentare privind cumpărarea de medicamente, după ce s-a observat tendinţa populaţiei de a stoca medicamente pe fondul panicii provocate de coronavirus, informează dpa.

Paracetamolul şi produsul antiastmatic Ventolin se vor vinde doar cu reţetă şi doar câte o cutie de persoană, a anunţat adjunctul medicului-şef al ţării, Paul Kelly.

El a susţinut că Australia are un sistem bun de depistare a penuriilor de medicamente şi a făcut prin intermediul presei un apel la concetăţeni: „Vă rugăm nu cumpăraţi mai mult decât aveţi nevoie din orice - fie alimente, fie anumite medicamente”.

Potrivit lui Kelly, furnizorii din domeniul farmaceutic nu au semnalat lipsa niciunui produs. Şi alţi oficiali guvernamentali le-au cerut australienilor să nu mai facă stocuri; supermarketurile s-au confruntat deja cu panica în rândul cumpărătorilor.

David Littleproud, ministrul agriculturii şi situaţiilor de urgenţă, a susţinut că Australia dispune de o aprovizionare suficientă cu alimente proaspete, pe filiere sigure de la producători până la raft.

„Realitatea este că producem destule alimente pentru 75 de milioane de oameni, noi suntem doar 25 de milioane. Deci nu există niciun risc de probleme cu securitatea alimentară. Le cer oamenilor să tragă aer în piept şi să-şi vadă de cumpărături cu calm şi politicos. Este destul pe rafturi pentru toată lumea”, le-a spus el joi reporterilor.

UPDATE 9:20 - Noua Zeelandă îşi închide frontierele pentru cetăţenii străini

 

Noua Zeelandă îşi închide graniţele pentru toate persoanele cu excepţia cetăţenilor săi şi a rezidenţilor permanenţi, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirus, a declarat premierul Jacinda Ardern, potrivit DPA.

Partenerilor şi copiiilor cetăţenilor sau rezidenţilor permanenţi, precum şi unora dintre profesioniştii cheie din domeniul sănătăţii, nu li se va aplica această interdicţie care va intra în vigoare cu un minut înainte de miezul nopţii (10:59 GMT, joi).

Ardern ş-a motivat decizia prin faptul că "era din ce în ce mai îngrijorată că persoanele care vizitau Noua Zeelandă nu se autoizolau în mod adecvat, ceea ce constituia un risc inacceptabil căruia am decis să-i punem capăt".

Noua Zeelandă a confirmat 18 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 48 ore, bilanţul cazurilor de infectare din această ţară ajungând la 28.

UPDATE 9:15 - Australia îşi închide frontierele pentru toţi vizitatorii, exceptând cetăţenii şi rezidenţii permanenţi

 

Australia îşi va închide frontierele pentru toţi vizitatorii, exceptând cetăţenii şi rezidenţii săi permanenţi şi membrii de familie apropiaţi ai acestora, a anunţat joi premierul australian Scott Morrison, informează dpa şi AFP.

Această interdicţie de călătorie înseamnă că toţi cetăţenii non-australieni sau nerezidenţi din Australia vor mai putea intra în această ţară doar până vineri, orele locale 21:00 (10:00 GMT), a precizat Morrison, la Canberra.

Premierul australian a subliniat că interdicţia de călătorie a fost pusă în aplicare din cauza "proporţiei copleşitoare de cazuri" de coronavirus aduse în Australia de peste hotare.

Australia a raportat până acum 452 cazuri pozitive şi cinci decese din cauza coronavirusului.

UPDATE 9:10 - Franţa şi ţările baltice îşi repatriază cetăţenii blocaţi în străinătate


Guvernul de la Paris va pune în practică un dispozitiv aerian, în colaborare cu compania Air France, pentru a le permite francezilor blocaţi în străinătate din cauza epidemiei COVID-19 să se întoarcă în ţară, au anunţat miercuri trei demnitari francezi, potrivit AFP.

Numeroase ţări şi-au suspendat legăturile aeriene cu Europa, afectată de pandemia COVID-19, lăsând în străinătate zeci de mii de francezi.

La rândul lor, ţările baltice au luat măsuri miercuri pentru a repatria sutele de cetăţeni de-ai lor blocaţi la frontiera dintre Germania şi Polonia, închisă pentru străini pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

O navă plecată din Germania a ancorat miercuri seară în portul lituanian Klaipeda , iar câteva ore mai târziu un tren a sosit în oraşul lituanian Kaunas.

De asemenea, Lituania a trimis un avion de transport militar pentru a ajuta la repatrierea zecilor de persoane care nu au putut traversa Polonia de la începutul săptămânii.

Ţara vecină Letonia a trimis mai multe vase către Suedia şi Germania, având aceeaşi misiune. Navele se vor întoarce în porturile Liepaja şi Ventspils.

În privinţa estonienilor blocaţi, aceştia urmau să plece miercuri seară din portul german Sassnitz cu o navă a companiei Tallink până în capitala letonă Riga, iar de acolo în Estonia.

Cele trei ţări au criticat Polonia pentru refuzul de a deschide un ''coridor umanitar'' pentru balticii care se întorc cu maşinile din Europa Occidentală.

Varşovia a autorizat traversarea teritoriului polonez de camioane şi autocare, nu însă şi de autoturisme.

UPDATE 9:05 - Doi membri ai Congresului SUA, testaţi pozitiv

 

Doi congresmeni americani au fost infectaţi cu noul coronavirus, devenind primii membri ai Congresului SUA care sunt testaţi pozitiv pentru Covid-19, în timp ce pandemia se răspândeşte în Statele Unite, relatează AFP.

Reprezentantul republican Mario Diaz-Balart a anunţat pe Twitter că a început să prezinte simptome sâmbătă, la o zi după ce se autoizolase la Washington.

„Mă simt mult mai bine. Cu toate acestea, este important ca toată lumea să ia în serios aceasta şi să urmeze recomandările Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor pentru a evita îmbolnăvirea şi a reduce răspândirea acestui virus”, a scris Diaz-Balart într-un mesaj difuzat pe Twitter miercuri seara.

În Utah, reprezentantul democrat Ben McAdams este al doilea congresman care a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus.

După ce am avut un frison sâmbătă seara, când m-am întors de la Washington, „simptomele mele s-au agravat, am avut febră, tuse uscată, respiraţie dificilă şi mă aflu în carantină” la domiciliu, a afirmat McAdams.

El a adăugat că a făcut un test marţi şi că a primit un diagnostic pozitiv miercuri.

Câţiva membri ai Congresului se află deja în carantină după ce au intrat în contact cu un bărbat care a participat la o conferinţă a conservatorilor, în apropiere de Washington, înainte ca acesta să fie testat pozitiv pentru Covid-19.

În Statele Unite au fost înregistrate peste 7.700 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 118 decese, potrivit Universităţii John Hopkins

UPDATE 7:35 - Angela Merkel cere respectarea regulilor de „distanțare socială”

Cancelarul Germaniei a lansat joi seară printr-un discurs televizat un nou apel pentru respectarea regulilor de distanţare socială.

Lupta împotriva noului coronavirus este „cea mai mare provocare” pe care a cunoscut-o Germania după al Doilea Război Mondial, a spus și cancelarul german Angela Merkel .

Angela Merkel, cancelarul german: „Luaţi toată această situaţie în serios. De la Reunificarea germană, nu, de la al Doilea Război Mondial, nu a mai existat pentru ţara noastră o provocare ce să depindă atât de mult de solidaritatea noastră comună.”

Germania este a treia ţară europeană unde au fost confirmate cele mai multe persoane infectate cu virusul COVID-19.

Angela Merkel, cancelarul german: „Germania are un sistem de sănătate excelent, poate unul dintre cele mai bune din lume. Acest lucru ne dă încredere. Dar și spitalele noastre vor fi complet copleșite dacă vor fi internaţi foarte mulți pacienți într-un timp foarte scurt, lucru ce va da o întorsătură gravă infecției cu coronavirus.”

Pe de altă parte, directorul Institutul german pentru controlul bolilor infecțioase a avertizat că dacă nu sunt reduse în mod efectiv contactele sociale, „ar putea fi, în 2 - 3 luni, 10 milioane de oameni infectați în Germania”.

UPDATE 7:33 - Ce amendă riscă francezii care nu respectă izolarea

 

Obligaţi să stea acasă în această perioadă sunt şi francezii. Sunt interzise toate așa numitele călătorii neesențiale.

Cine nu se supune riscă o amendă, care poate ajunge până la 375 de euro.

Sunt permise doar deplasări pentru aprovizonarea cu alimente, în scopuri medicale, pentru vizitarea unei persoane cu probleme de sănătate dar și plimbarea animalelor de companie.

UPDATE 7:30 -  Marea Britanie închide școlile de vineri

 

Premierul Marii Britanii a cedat presiunilor şi închide şcolile în Regat începând de vineri, pe o perioadă nelimitată.

Decizia a fost luată după ce în ultimele 24 de ore au fost depistate mai bine de 700 de noi cazuri de infectare, iar numărul deceselor a ajuns la 104.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „În această epidemie copiii și tinerii sunt mai puțin vulnerabili și, până acum, sfatul a fost că ar trebui să menținem școlile deschise, dacă este posibil, dar pentru a reduce presiunea asupra NHS (Serviciul Național de Sănătate din UK, n.r) și asupra tuturor celorlalte servicii publice. De vineri după-amiază școlile vor fi închise pentru majoritatea elevilor până la o notificare ulterioară.”

Unele unități de învățământ vor rămâne totuși deschise în Marea Britanie pentru copiii angajațiilor serviciilor esențiale.

Guvernul britanic a anunțat un set de măsuri financiare fără precedent pentru a susține economia - inclusiv un ajutor de 330 de miliarde de lire sterline, sub formă de împrumuturi pentru protejarea afacerilor.

Britanicilor li se cere să muncească de acasă și să evite contactul social. În același timp, supermarketurile au impus limitări la alimente și produse sanitare achiziționate, în condițiile în care panică i-a făcut pe consumatori să ia cu asalt magazinele.

UPDATE 7:25 - Portugalia declară stare de ugenţă

 

Portugalia a decretat miercuri seara stare de urgenţă, care permite în special guvernului să restricţioneze libertatea de mişcare pentru a opri evoluţia pandemiei de coronavirus în această ţară cu 10 milioane de locuitori, relatează AFP.

„Tocmai am decretat stare de urgenţă. O decizie excepţională într-o perioadă excepţională”, a declarat preşedintele conservator portughez Marcelo Rebelo de Sousa, în cursul unei alocuţiuni transmise de televiziune.

„Aceasta nu este o întrerupere a democraţiei. Însă democraţia încearcă să prevină o întrerupere ireparabilă a vieţii oamenilor”, a explicat preşedintele portughez pentru a justifica această decizie inedită de la instaurarea democraţiei în ţară, în 1974.

Guvernul portughez va lua măsuri concrete, care ar putea include în special restricţii pentru libera circulaţie. Acestea vor fi anunţate joi la încheierea consiliului de miniştri care se reuneşte săptămânal.

UPDATE 7:20 - Niciun nou caz de origine locală în China; 34 de cazuri importate

 

China nu a anunţat joi nicio nouă contaminare de origine locală cu coronavirus, o premieră de la începutul epidemiei, dar autorităţile din domeniul sănătăţii au anunţat încă 34 de cazuri importate de infectare cu noul coronavirus, relatează AFP.

Acest număr de noi persoane infectate venite din străinătate este chiar un record zilnic, a indicat Ministerul Sănătăţii. Este vorba cel mai adesea de cetăţeni chinezi care se întorc în special din ţări afectate de Covid-19.

Noile cazuri importate au fost înregistrate la Beijing (21), în provincia Guangdong (9), la Shanghai (2) şi în provinciile Heilongjiang (nord-est, 1 caz) şi Zhejiang (est, 1 caz). În total, numărul acestora a ajuns acum la 189 în cea mai afectată ţară de coronavirus din lume.

UPDATE 7:15 - SUA suspendă serviciile obişnuite de acordare de vize

 

SUA au anunţat în noaptea de miercuri spre joi că suspendă serviciile obişnuite de acordare de vize în „numeroase ţări” din cauza pandemiei de coronavirus, relatează AFP.

Consulatele americane au anulat „toate programările obişnuite” pentru eliberarea acestor vize „în majoritatea ţărilor lumii”, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Diplomaţia americană nu a precizat care sunt ţările în cauză, recomandând să se consulte site-ul de pe internet al ambasadelor sale.

Cererile „urgente pentru întrebări şi necesitatea de a călători” continuă să fie procesate, precum şi serviciile consulare pentru cetăţenii americani.

SUA au redus considerabil în martie posibilităţile de a intra pe teritoriul american pentru a evita apariţia unor noi cazuri de Covid-19.

UPDATE 7:10 - Primul congresman american, testat pozitiv pentru Covid-19

 

Mario Diaz-Balart este primul congresman american testat pozitiv pentru Covid-19, boala cauzată de noul coronavirus, relatează dpa.

„Sâmbătă seara, congresmanul Diaz-Balart a prezentat simptome, între care febră şi durere de cap. Cu puţin timp în urmă, el a fost a notificat că a testat pozitiv pentru COVID-19”, a anunţat, într-un comunicat, biroul congresmanului din Florida.

„Mă simt mult mai bine”, a scris Diaz-Balart într-un mesaj difuzat pe Twitter miercuri seara.

„Cu toate acestea, este important ca toată lumea să ia în serios aceasta şi să urmeze recomandările Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor pentru a evita îmbolnăvirea şi a reduce răspândirea acestui virus”, a scris congresmanul american în mesajul său.

UPDATE 7:05 - Congresul SUA a adoptat un plan de ajutor social de 100 miliarde de dolari

 

Congresul SUA a adoptat un plan de ajutor social de aproximativ 100 de miliarde de dolari destinat angajaţilor direct afectaţi de impactul epidemiei de coronavirus, în timp ce responsabili americani şi Casa Albă negociau un plan gigant de relansare economică care ar putea ajunge până la alocarea a 1.300 miliarde de dolari, relatează AFP.

Preşedintele SUA, Donald Trump, susţine textul adoptat miercuri cu o majoritate covârşitoare (90 de voturi pentru şi opt împotrivă) în cursul unui vot final în Senat, cu majoritate republicană, şi ar urma să îl semneze rapid pentru a intra în vigoare.

Rezultatul unor negocieri între democraţi, republicani şi Casa Albă, acest plan, de aproximativ 100 de miliarde de dolari, vizează să consolideze protecţia socială a americanilor care se confruntă cu pandemia de coronavirus ce a ucis deja peste 110 persoane în Statele Unite şi unde au fost depistate peste 7.300 de cazuri.

Statele Unite nu au un sistem universal de acoperire pentru sănătate şi milioane de americani nu sunt asiguraţi sau sunt parţial asiguraţi, în timp ce nu toţi angajaţii beneficiază de concediu plătit.

UPDATE 7:00 - După BCE, Macron lansează un apel la ''solidaritate financiară'' în zona euro

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut joi statelor din UE să prelungească ajutorul excepţional al Băncii Centrale Europene (BCE) pentru economie printr-o „mai mare solidaritate financiară în zona euro”, relatează AFP.

„Sprijin complet pentru măsurile excepţionale luate în această seară de BCE”, a scris Macron pe Twitter, reacţionând la deblocarea a 750 de miliarde de euro de către BCE ca răspuns la criza declanşată de epidemia de coronavirus.

„Depinde de noi statele europene să fim acolo prin intervenţiile noastre bugetare şi o solidaritate financiară mai mare în zona euro. Ţările noastre şi economiile noastre au nevoie de aceasta”, a adăugat el, fără a preciza prin ce mecanisme ar putea fi consolidată această „solidaritate financiară”.

Banca Centrală Europeană a anunţat miercuri seara un plan de urgenţă de 750 de miliarde de euro destinaţi datoriei publice şi private în încercarea de a ţine sub control repercusiunile economice ale pandemiei de coronavirus.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
LIVE UPDATE. 277 de cazuri de coronavirus în România, joi 19 martie, la ora 13:00
LIVE UPDATE. 277 de cazuri de coronavirus în România, joi 19 martie, la ora 13:00

Ultima statistică a cazurilor confirmate cu infecția COVID 19, dată publicității astăzi la prânz, arată că până acum în România s-au înregistrat 277 cazuri.

Ce trebuie să facă România pentru a-și reveni rapid din criză. Anunțul făcut de Cîțu
Ce trebuie să facă România pentru a-și reveni rapid din criză. Anunțul făcut de Cîțu

Ministrul Finanțelor a declarat că cea mai bună măsură pe care trebuie să o luăm pentru ieşirea din criza economică declanşată de pandemia de coronavirus este să ne asigurăm că există lichiditate în sistem şi că sistemele de plăţi funcţionează perfect.

Cercetători: Coronavirusul din Europa a suferit mutații față de cel original
Cercetători: Coronavirusul din Europa a suferit mutații față de cel original

Cercetătorii de Universitatea din Valencia afirmă faptul că în urma testelor efectuate pe coronavirusul din Spania, au ajuns la concluzia că acesta a suferit mutații față de varianta de COVID-19 din Wuhan, China.

Recomandări
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”

Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28 - care ar mai fi vizat şi Germania şi Republica Cehă - şi a condamnat aceste atacuri, informează sâmbătă Reuters.

Klaus Iohannis, mesaj de Paşte: Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui
Klaus Iohannis, mesaj de Paşte: Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, într-un mesaj, că Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace.

Ce spune Robert de Niro despre Donald Trump: „Este un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi”
Ce spune Robert de Niro despre Donald Trump: „Este un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi”

Adversar notoriu al lui Donald Trump de mai mulţi ani, Robert De Niro l-a atacat din nou pe fostul preşedinte american într-un interviu.