Pandemia pare scăpată de sub control pe glob. ”S-or fi săturat oamenii de virus, dar virusul nu s-a săturat de noi”

Ultima actualizare: 04-08-2020 09:38

Organizația Mondială a Sănătății încearcă să tempereze speranțele pentru un vaccin anti-COVID 19.

Oficialii OMS insistă că măștile de protecție ar trebui să devină un simbol al solidarității în întreaga lume. Iar în multe state este deja obligatorie purtarea lor în aer liber.

Aceasta este faleza faimoasei stațiuni franceze Biarritz. Aici, dar și în alte multe zone de pe coasta Atlanticului, pe străzile localităților de pe Valea Loarei și în târgurile fermierilor din Alpi, masca de protecție a devenit obligatorie și în aer liber. 

Începând de luni, toată lumea trebuie să o poarte. Peste 60 de orașe franceze au luat această măsură în urma unui val de noi focare de coronavirus apărute în ultimele zile.

"E mai bine să începem cu asta şi să vedem mai târziu dacă e nevoie şi de carantină. Dar da, e mai bine să fie acesta primul pas”.

E destul de enervant (să purtăm mască, n.r.) pe străzi, nu cred că e nevoie de asta”.

E bine, prefer să port mască decât să fiu izolat la domiciliu”.

”Trebuie să purtăm mască. Pentru noi, dar şi pentru toţi ceilalţi. Epidemia e încă aici, oamenii ar trebui să înţeleagă asta. Trebuie să facem tot ce putem pentru a preveni răspândirea virusului. Le port de grijă altora şi-mi port de grijă mie".

În Statele Unite, autoritătile par să fi scăpat complet pandemia de sub control. Președintele Donald Trump susține însă că lucrurile stau mult mai bine în realitate.

Donald Trump, preşedintele SUA: "Uitaţi-vă la ţările unde cazurile "explodează". Epidemia revine în Italia, în Spania, în Franţa, în Germania. Se întâmplă în multe ţări. Statele Unite au făcut o treabă extraordinară, o treabă minunată. Şi veţi vedea asta pentru că avem vaccinuri şi tratamente care vor fi gata foarte curând".

 

Barurile și terasele, principalele locuri de răspândire a virusului

 

Totuși, rata de infectare continuă să crească, bilanțurile raportate zilnic de autoritățile americane fiind cele mai mari din întreaga lume.

Sylvester Turner, primarul din Houston: "Le reamintim întruna oamenilor că s-or fi săturat ei de virus, dar virusul nu s-a săturat de noi".

Șefa echipei de criză care coordonează reacția Casei Albe la pandemie pledează pentru intervenție punctuală, descentralizată, în funcție de situația locală.

Dr. Deborah Birx: "Suntem într-o nouă fază. Ce se întâmplă astăzi e diferit față de perioada martie-aprilie. Constatăm o răspândire excepțională a virusului, atât în mediul rural, cât și urban. Dacă trăiți laolaltă mai multe generații în aceeași casă și există focar în localitatea voastră, ar trebui să vă gândiți serios să purtați măști în casă".

Experții atrag atenția că spațiile de socializare, fie că sunt terase, baruri ori cluburi de noapte, se dovedesc a fi locul principal de răspândire a virusului.

Elvețienii au făcut public un studiu potrivit căruia 69 % dintre noile infectări din Țara Cantoanelor s-au produs în cluburi de noapte și în baruri. Israelienii și spaniolii confirmă și ei acest lucru.

Fernando Simon: "Ştim că cele mai multe focare apar în cercurile familiale, la adunările de familie, dar focarele cu cele mai multe cazuri sunt cele care au legătură cu activităţile de noapte".

 

Stare de dezastru în Australia

 

Statul australian Victoria, al doilea cel mai populat din țară, este în alertă maximă.

În Melbourne și în restul regiunii a fost decretată stare de dezastru, ceea ce conferă poliției atribute suplimentare pentru a se asigura că oamenii respectă regulile.

A fost impusă interdicție de circulație începând de la 8 seara până la 5 dimineața.

Localnicii au voie la cumpărături doar o dată pe zi și nu mai departe de cinci kilometri de casă.

Cazurile de infectare din Victoria reprezintă aproximativ 60 % din totalul de 18.000 detectate în Australia de la începutul pandemiei.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO