Pakistanul a început să îi aresteze pe afganii care nu au apucat să plece din țară. 1,7 milioane de oameni vor fi expulzați

Pakistan
AFP

Pakistanul a început să aresteze cetățeni afgani, după ce le-a dat termen până miercuri migranților fără documente care trăiesc pe teritoriul său să plece de bună voie din țară, potrivit BBC.

Mii de afgani din Pakistan s-au întors deja înapoi în Afganistan în ultimele două luni. Însă mulți dintre ei, care au considerat Pakistanul ca fiind casa lor timp de zeci de ani, spun că nu au la ce să se întoarcă, în timp ce alții spun că sunt îngroziți că se întorc la guvernul taliban.

La graniță, cetățeni afgani de toate vârstele stau așezați pe grămezi de mobilă, lemne de foc, aragazuri și aparate de aer condiționat care se clatină precar, în timp ce vehiculele se strecoară prin trafic în drumul lor spre Afganistan.

Abdullah lucrează la o benzinărie din provincia Punjab. El a închiriat un camion pentru a-i scoate din țară pe toți cei 22 de membri ai familiei sale - 20 dintre ei s-au născut în Pakistan, spune el.

Citește și
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban: „N-am nicio treabă, sunt broker, ați greșit persoana”

„Am venit inițial aici când a început războiul rusesc, lucram ca muncitor la o fabrică de cărămizi. Sunt mai puține oportunități de muncă în Afganistan", spune el pentru BBC.

„Sunt foarte trist că îmi părăsesc casa. Nu pot exprima în cuvinte durerea pe care am simțit-o părăsind-o. Casa noastră era făcută din noroi și am construit-o noi înșine. Am plantat mulți copaci acolo. Vecinii și prietenii mei erau în lacrimi [când am plecat]. Guvernul crud ne obligă să plecăm", a mai spus Abdullah.

În ultimele două luni, aproximativ 200.000 de cetățeni afgani au părăsit deja Pakistanul înainte de termenul limită 1 noiembrie, potrivit guvernului pakistanez. Sunt de trei ori mai mulți afgani care trec granița înapoi în țară decât în mod normal, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului taliban pentru refugiați, Abdul Mutaleb Haqqani.

Guvernul afirmă că primul val de deportări îi va viza pe cei care nu au documente - adăugând că politica vizează doar pe cei care se află în țară în mod ilegal. De asemenea, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, a dat asigurări că guvernul nu va lua măsuri împotriva celor care au carduri de refugiat.

Dar Abdullah spune că a fost vizat, deși are un card de cetățean afgan - un document de identitate emis de guvernul pakistanez. Potrivit site-ului guvernului de la Islamabad, acesta este un document oficial.

El spune că, în ciuda acestui fapt, poliția a făcut o razie în casa sa și i-a arestat pe fiii săi. BBC nu a putut verifica acest lucru în mod independent.

„Guvernul ne spune să ne întoarcem, chiar dacă avem aceste carduri. Asemenea probleme nu s-a mai întâmplat niciodată în trecut”, spune Abdullah.

În camionul lui Abdullah, deasupra sacilor de prelate cu bunuri se află copiii, nepoții și soția lui Abdullah. Aceasta nu a spus cum o cheamă, dar nu se poate opri din plâns.

„Nu avem nimic", spune ea în lacrimi.„Nu am făcut nimic greșit, munceam și ne hrăneam familia", a continuat femeia.

Pakistanul găzduiește peste patru milioane de migranți și refugiați afgani, dintre care aproximativ 1,7 milioane sunt fără documente și trebuie să părăsească țară, potrivit autorităților de la Islamabad.

Țară învecinată cu Afganistan, Pakistanul a primit oameni care au călătorit trecut granița în căutarea siguranței timp de patru decenii, de la invazia sovietică din 1979 până la mai recenta revenire a talibanilor în 2021.

Grupurile pentru drepturile omului au criticat politica de expulzare, inclusiv Amnesty International, care a subliniat că, din cauza întârzierilor considerabile în procesul de înregistrare, mulți dintre noii sosiți în Pakistan nu au putut obține documente de identitate recunoscute.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Ies la iveală noi detalii despre submersibilul Titan. Ce s-a întâmplat cu câteva zile înainte de implozia devastatoare
Ies la iveală noi detalii despre submersibilul Titan. Ce s-a întâmplat cu câteva zile înainte de implozia devastatoare

Submersibilul Titan a suferit un incident grav cu câteva zile înainte de implozia care i-a ucis pe cei cinci pasageri ai săi în iunie 2023, în timpul unei explorări a epavei Titanicului, informează AFP.

Lumea se apropie de stăpânirea unei surse de energie curată aproape nelimitată. China vrea să ajungă prima la ea
Lumea se apropie de stăpânirea unei surse de energie curată aproape nelimitată. China vrea să ajungă prima la ea

Vibranta metropolă Shanghai marchează sărbătorile naționale cu celebre spectacole de lumină, iluminându-și zgârie-norii cu culori sclipitoare, asemenea unor faruri ale inovației chineze.

Iranul promite ”un răspuns zdrobitor
Iranul promite ”un răspuns zdrobitor" din partea frontului rezistenţei, în urma exploziilor din Liban ale unor pagere

Gardienii Revoluţiei din Iran, armata ideologică a regimului de la Teheran, a declarat joi că Israelul va primi "un răspuns zdrobitor din partea frontului rezistenţei" după exploziile din Liban ale pagerelor, notează AFP.

Recomandări
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”

Este stare de alertă în Budapesta, care se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 10 ani, după ce Dunărea a acoperit cheiurile Capitalei și a ajuns până la parlament. Și încă nu a ajuns viitura maximă, așteptată pentru sâmbătă noaptea.

ONU: Pagerele şi staţiile portabile de emisie-recepţie au fost piratate înainte de a intra în Liban
ONU: Pagerele şi staţiile portabile de emisie-recepţie au fost piratate înainte de a intra în Liban

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele care au explodat în această săptămână au fost piratate înainte de a intra în ţară, potrivit unei scrisori a misiunii libaneze la ONU, văzută joi de AFP.

Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani, „bombardat
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani, „bombardat" cu pietre înainte de a intra în circulație

Primul tren electric nou cumpărat în România a fost prezentat joi de producător. Are șase vagoane, dotări de ultimă generație și poate să atingă o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră.