Pagina speciala prin care se vor sterge informatii personale sensibile din cautarile Google. A fost creata la cererea CEJ

google

Google a creat un site si o comisie de experti in internet pentru a ajuta compania sa decida asupra cererilor cetatenilor europeni care vor ca Google sa stearga din rezultatele cautarilor online linkuri catre pagini care contin informatii sensibile.

Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis la mijlocul lunii mai ca utilizatorii pot cere Google si altor motoare de cautare pe internet sa stearga din rezultatele cautarilor online unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii inadecvate, irelevante sau care incalca dreptul la viata privata.

Decizia CEJ a trimis o unda de soc in industria IT si a lovit deosebit de puternic Google, operatorul celui mai mare motor de cautare online.

Persoanele trebuie sa aiba dreptul sa ceara stergerea unor informatii, intrucat impactul asupra lor a ceea ce apare in cautarile online este imens, a afirmat CEJ, adaugand insa ca trebuie gasit un echilibru in privinta interesului public, mai ales in cazul unor indivizi cu rol proeminent in societate.

Ambiguitatea limbajului CEJ ar putea reprezenta cea mai mare problema pentru companii, care trebuie acum sa interpreteze decizia. Dezactivarea link-urilor poate fi impusa si atunci cand informatiile au fost publicate respectand legea.

Citește și
Wikipedia
Autodiagnosticarea pe Wikipedia: 90% dintre termenii medicali sunt lipsiti de acuratete
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Noul site al Google, prezentat vineri, permite unei persoane rezidente in Europa sa transmita adrese web pe care le vrea eliminate din cautarile online dupa numele sau.

Persoanele trebuie sa-si prezinte si numele, adresele de email, sa furnizeze o poza pentru identificare, sa explice in ce mod pagina web respectiva are legatura cu ei si de ce este "irelevanta, depasita sau inadecvata".

Linkurile vor fi eliminate doar pentru rezultatele cautarilor initiate din UE, potrivit Google.

Compania americana a anuntat ca va analiza fiecare cerere, inclusiv daca exista interes public pentru linkul care va fi eliminat din cautari, precum ar fi informatiile despre scheme de inselaciune, malpraxis profresional, condamnari penale sau comportament al angajatilor publici.

"Curtea impune Google sa ia decizii dificile privind dreptul unei persoane de a fi uitate online si cel al publicului de a sti", a declarat un purtator de cuvant al companiei.

Google va colabora cu autoritatile de protectie a datelor pentru a implementa hotararea. Din comisie fac parte Luciano Floridi - filozof la Institutul Internetului de la Oxford, Frank La Rue - raportor special al ONU pentru protectia libertatii de exprimare, Peggy Valcke - director la facultatea de drept a Universitatii Leuven, José- Luis Piñar - academician care a lucrat in trecut pentru agentia de protectie a datelor din Spania, precum si Jimmy Wales - cofondator al enciclopediei online Wikipedia.

Presedintele executiv al Google, Eric Schmidt, si seful departamentului juridic al companiei, David Drummond, vor conduce comisia.

Scopul comisiei va fi sa promoveze o discutie ampla asupra implicatiilor deciziei CEJ, fara sa poata decide politica Google.

Google a primit deja mii de cereri pentru stergerea de linkuri de la rezidenti europeni. Compania nu a eliminat inca linkuri, dar dezvolta politicile si procesele necesare pentru a face acest lucru, a spus un purtator de cuvant.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Google prezinta primele imagini cu masina care se conduce singura.
Google prezinta primele imagini cu masina care se conduce singura. "Avem posibilitatea de a schimba lumea". VIDEO

Google a prezentat in premiera prototipul pentru masina care se conduce fara sofer, programata sa apara pe sosele in urmatorii ani. E o masina fara volan si pedale si a fost prezentata pentru prima data publicului de Sergei Brin, cofondatorul Google.

Autodiagnosticarea pe Wikipedia: 90% dintre termenii medicali sunt lipsiti de acuratete
Autodiagnosticarea pe Wikipedia: 90% dintre termenii medicali sunt lipsiti de acuratete

Autodiagnosticarea cu ajutorul site-ului Wikipedia este o idee neinspirata, afirma cercetatorii de la Universitatea Campbell din Statele Unite, 90% dintre termenii medicali publicati acolo fiind lipsiti de acuratete.

Google a schimbat logoul companiei in weekend, insa putini utilizatori au sesizat diferentele
Google a schimbat logoul companiei in weekend, insa putini utilizatori au sesizat diferentele

Google si-a schimbat logoul weekendul trecut, insa putini dintre utilizatorii sai au remarcat micile modificari, relateaza gizmodo.com.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.