Google prezinta primele imagini cu masina care se conduce singura. "Avem posibilitatea de a schimba lumea". VIDEO
Google a prezentat in premiera prototipul pentru masina care se conduce fara sofer, programata sa apara pe sosele in urmatorii ani. E o masina fara volan si pedale si a fost prezentata pentru prima data publicului de Sergei Brin, cofondatorul Google.
Google vrea sa domine si piata auto
La fel cum a procedat si in cazul telefoanelor mobile, Google nu vine cu un concept nou, pentru ca masinile autonome exista deja in testele marilor producatori auto, dar masina gigantului american e extrem de simpla, 100% electrica si accesibila tuturor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prototipul prezentat de Brin la Code Conference in California e o masina de dimensiunile unui Fiat 500, dar cu aspect futuristic, mult diferita fata de modelele Toyota sau Lexus pe care Google a testat initial sistemul anul trecut. E o masina in care incap doua persoane si condusa de un computer care se foloseste de o multime de senzori.
100 de modele vor iesi pe sosele in aceasta vara
Pentru inceput, masina Google va avea si controale manuale din motive de siguranta, dar planul americanilor este de a lansa pe piata o masina care se conduce 100% singura si fara niciun ajutor din partea pasagerilor.
Prototipul prezentat in California e construit din componente auto reciclate iar motorul este electric. Bara este din spuma, iar parbrizul din plastic. Viteza de top este de doar 40 km/h din motive de siguranta. 100 de modele vor fi folosite pentru teste in aceasta vara, dar in fiecare vehicul se va afla cate un tester de siguranta, care va prelua controlul prin intermediul unui joystick in caz de urgenta.
Urmatorul proiect al lui Brin, dupa Google Glass
Sergei Brin e recunoscut pentru viziunea sa si pentru faptul ca investeste in proiecte futuristice precum Google Glass, dipozitiv la care s-a gandit dupa ce a observat persoane care navigheaza pe internet de pe telefonul mobil in timp ce conduc, merg pe strada sau la evenimente. "De ce sa te chinui asa, cu capul in jos?" s-a intrebat Brin. Acum vrea revolutie in industria auto.
"Ne-am uitat de jos in sus si ne-am gandit la tot ce avem nevoie pentru o asemenea masina. Sunt super entuziasmat de aparitia acestor prototipuri, avem posibilitatea de a schimba lumea si comunitatea din jurul nostru", a declarat Sergei Brin.
Brin a testa personal masina Google pe un circuit. "Imediat cum m-am urcat am inceput sa-mi verific mailul. Am si uitat ca sunt in masina. E un pic de singuratate in povestea asta", spune Brin, care a strans o avere de 30 de miliarde de dolari de la lansarea Google.
Cel mai important obiectiv pentru masina Google este eradicarea accidentelor. Din acest motiv, producatorii americani de software sunt convinsi ca sunt oamenii potrivit pentru a construi masini care se conduc singure si in mare siguranta. In acest moment, 33.000 de americani mor in fiecare an in accidente de masini, in timp ce cifra atinge 1,2 milioane la nivel mondial.
Totusi, chiar Sergei Brin a recunoscut ca va mai dura ani buni pana cand masinile care se conduc singure vor putea face parte din viata noastra.
Pentru a putea introduce masinile autonome pe sosele, Google a schimbat si legile din SUA. Nevada a fost primul stat care le-a legalizat, in 2011. Florida, California si Michigan au urmat, iar acum Google incearca sa obtina licente pentru masinile care se conduc singure in toate statele americane.
Pentru a merge intr-o masina autonoma pe drumurile publice din SUA trebuie sa treci de un training riguros, in care pasagerul masinii care se conduce singura e atentionat sa nu doarma in timpul drumului si sa fie pregatit sa preia controlul orice moment. Americanii sunt foarte atenti cu acest domeniu dupa bataia de cap de la introducerea optiunii de cruise control pe masini. Sunt cazuri in care soferii au pornit pilotul automat si s-au culcat sau au facut alte lucruri care le-a distras atentia de la drum. Acest lucru a dus la accidente si la procese costisitoare pentru producatorii auto.
"Putem schimba modul in care ne transportam. Ganditi-va la oamenii care sunt prea batrani, prea tineri sau cu dizabilitati. Transportul e o mare problema pentru ei, iar GoogleCar poate schimba asta" - Sergei Brin.
Text: Marian Ghita / [email protected] editor www.sport.ro