Ororile din închisorile nord-coreene. Raport ONU cutremurător
Un nou raport ONU scoate la iveală detalii șocante despre modul în care sunt tratați deținuții în Coreea de Nord.
Oficiul Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a primit și analizat mărturii ale unor nord-coreeni care s-au aflat în detenție. Din septembrie până în mai, a precizat secretarul general al organizației, Oficiul a intervievat mai bine de 330 de persoane, majoritatea femei, care au fugit din Coreea de Nord.
Foștii deținuți au acuzat „încălcări grave ale dreptului la viață, la libertate și siguranță”. În acest timp, regimul condus de Kim Jong-un continuă să nege vehement că ar încălca drepturile omului.
„Foștii deținuți vorbesc de condiții precare, malnutriție, boală și chiar moartea altor deținuți”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit The Guardian.
Potrivit mărturiilor ajunse la Oficiul ONU, femeile aflate în detenție sunt violate, iar atât ele cât și bărbații sunt puși să stea în genunchi toată ziua și li se dă voie să se relaxeze numai câte două minute pe oră. Mișcarea fără permisiune este sancționată chiar și cu pedepse colective.
Uneori, cei aflați în arest nu au acces la avocați, ci pur și simplu li se comunică sentința pe care au primit-o. Alteori, se desfășoară un soi de proces, în sensul în care cei inculpați nu-și pot alege singuri avocații, apărătorii pe care îi primesc, de fapt, nu le susțin cauzele, iar șansele de achitare sunt zero.
„Malnutriția e larg răspândită și există numeroase cazuri de oameni care pur și simplu au murit de foame. Boli precum tuberculoza, hepatita, febra tifoidă sau pleurezia sunt raportate frecvent. Ajutorul medical se acordă puțin sau chiar deloc. Mulți dintre cei intervievați au susținut că gardienii obișnuiesc să-i bată pe deținuți, unii chiar pierzându-și viața din cauza rănilor grave”, a mai declarat Guterres.
„Există mărturii despre execuția publică a prizonierilor care încearcă să fure, să evadeze sau să comită alte tipuri de infracțiuni. Există și cazuri de prizonieri ținuți singuri până au murit”, a mai continuat secretarul general ONU.
Mulți dintre cei reținuți sunt puși să facă muncă silnică în condiții periculoase, fără hrană și fără ajutor medical la nevoie.
Raportul mai arată că sunt cazuri în care oamenii plătesc mită pentru a evita arestul sau condamnarea, pentru a nu fi bătuți sau trimiși la munci grele sau pentru a se putea bucura de vizitele familiei.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: The Guardian
Etichete: coreea de nord, ONU, prizonieri, executii publice,
Dată publicare:
03-08-2019 15:21