Orientul Mijlociu stă pe un butoi cu pulbere. China sprijină Iranul în privinţa apărării securităţii sale
China sprijină Iranul în ceea ce priveşte apărarea "suveranităţii, securităţii şi demnităţii sale naţionale", i-a transmis duminică şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, ministrului iranian de externe în exerciţiu, Ali Bagheri Kani.
Cu această ocazie, Wang a reiterat că Beijingul denunţă asasinarea liderului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, la 31 iulie, afirmând că atacul a încălcat suveranitatea Iranului şi a pus în pericol stabilitatea regională.
Wang i-a spus lui Ali Bagheri Kani, ministrul de externe interimar al Iranului, că uciderea lui Haniyeh a "subminat în mod direct procesul de negociere a încetării focului în Fâşia Gaza, precum şi pacea şi stabilitatea regionale", a declarat Ministerul chinez de Externe, citat de Reuters.
"China sprijină Iranul în apărarea suveranităţii, securităţii şi demnităţii sale naţionale în conformitate cu legea, precum şi în eforturile sale de a menţine pacea şi stabilitatea regionale şi este pregătită să menţină o comunicare strânsă cu Iranul", a declarat Wang, citat în comunicat.
Iranul şi gruparea islamistă palestiniană Hamas au acuzat Israelul de atacul care l-a ucis pe Haniyeh.
Israelul nu a revendicat sau negat responsabilitatea pentru acest asasinat, care a alimentat îngrijorarea că războiul dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza ar putea escalada într-un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.
Iranul a avertizat că va "pedepsi dur" Israelul pentru acest asasinat.
La rândul ei, gruparea şiită libaneză Hezbollah a ameninţat cu o ripostă împotriva Israelului pentru uciderea comandantului său şef, Fuad Shukr, într-un atac în apropiere de Beirut, pe care armata israeliană l-a recunoscut.
Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian l-a nominalizat duminică pe Abbas Araqchi în funcţia de ministru de externe al ţării în noul său cabinet. Araqchi a fost negociatorul-şef al Iranului în negocierile nucleare din 2013 până în 2021.