Situații dramatice la tot mai multe spitale din țară. Pacienți de la Matei Balș așteaptă oxigenul chinuiți pe holuri
Spitalele din toată țara sunt asaltate de bolnavi de Covid. În București, la Institutul Matei Balș, oamenii așteaptă chinuiți pe scaune sau în paturi de campanie întinse pe holuri, conectați la tuburi de oxigen.
Nu sunt locuri în saloane, iar medicii aleargă de la un pacient la altul ca să-i salveze. Asta înseamnă medicina de dezastru și este, din păcate, realitatea zilelor noastre.
Situație dramatică la Institutului Matei Balş
Zeci de bolnavi sunt pe holurile Institutului Matei Balş din Capitală, conectaţi la tuburile de oxigen. Nu mai sunt locuri în saloane.
Un angajat al spitalului duce un tub de oxigen. Altul împinge un cărucior în care se află un pacient. Pe scaune ori pe paturi improvizate, bolnavii aşteaptă ore întregi că medicii să le găsească un loc.
Constantin Vasile Ifteme, pacient cu Covid: „Îi pun pe băncuțe pe care întind nişte cearceafuri şi împăturesc cearceafuri pe post de pernă”.
Imaginile au fost filmate de un bolnav care a ajuns pentru consultaţie.
Constantin Vasile Ifteme: „Oameni care au nevoie de atenţie continuă, de monitorizare, de tratament, de schimbat butelii de exigen. La un moment dat rămăseseră fără oxigen, nu venise distribuitorul să le aducă buteliile de oxigen, situaţia este mai mult decât tragică. Oamenii ăia chiar au nevoie de ajutor şi cineva trebuie să strige. Medicii nu-i mai pot ajuta, se îmbolnăvesc şi ei, au şi ei un număr de ore cât pot munci, ajung la epuizare, masca li se amprentează pe faţă, au răni, nu ajung să bea un pahar de apă”.
Nu este un caz excepţional, spun medicii. Aşa este în fiecare zi.
Adrian Marinescu: „Camera de gardă s-a transformat practic într-o secţie unde pacienţii rămân pentru intervale de timp, poate chiar şi 24 de ore. Încercam prin centrul de coordonare să-i transferăm în alte spitale, dar şi acolo aceste locuri lipsesc. Reprezintă o realitate din aceste zile. În zone aglomerate cum e capitala sunt destul de mulţi pacienţi care au nevoie de oxigen şi asta se întâmplă destul de des”.
În spitalele de Covid vin pentru consultaţii şi analize inclusiv bolnavii care sunt acasă în izolare, dar a căror stare de sănătate se agravează. Chiar dacă nu sunt cu o formă severă, medicii trebuie să le acorde şi lor atenţie. Aşa că, într-o zi, la camera de gardă ajung sute de persoane. Uneori, câteva asistente şi 3-4 doctori reprezintă tot personalul care trebuie să îngrijească aceşti oameni. Şi mai mult, se pierd ore importante în care medicii dau telefoane încercând să găsească un loc într-un alt spital.
Constantin Vasile Ifteme: „Au venit părinţi cu un copil depistat pozitiv şi părinţii pozitivi. În condiţiile în care nu mai poţi să consulţi un pacient într-o sală de consultaţii, îl consulţi pe hol cu toată lumea acolo. Copilul se speriase şi chiar au avut răbdare cu el şi au reuşit să-l consulte”.
13.402 de bolnavi cu SARS COV 2 sunt internaţi în toată ţara. 1.205 sunt la terapie intensivă.
Pentru 168 de bolnavi, doctorii nu au mai putut face nimic. Printre cei răpuşi în ultimele 24 de ore se numără şi un pacient salvat din salonul de ATI care a ars la Piatra Neamţ. Din cei șase bolnavi care au supravieţuit acelei seri, cinci au murit în zilele care au urmat.
Situaţie gravă şi la Spitalul de Urgenţă din Galaţi
Situaţia este gravă şi la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Trei secţii au fost închise după ce 88 de angajaţi au fost confirmaţi pozitiv. Paul Ichim, şeful secţiei Chirugie 3, este unul dintre ei.
Paul Ichim: „Suntem la limită, nu mai putem acoperi turele în situaţia în care toţi medicii sunt afectaţi. Pacienţii din secţie, cei pe care i-am depistat Covid, i-am dirijat către spitalul CFR, unde au secţie de chirurgie. Am vorbit cu chirurgul de acolo, i-am prezentat situaţia şi am trimis pacienţii acolo. E vorba de cei operaţi”.
Bolnavii care erau programaţi pentru intervenţii chirugicale, dar nu reprezentau urgente, au fost amânaţi. De dimineaţă, 16 pacienţi cu Covid aşteptau să li se găsească un loc într-o unitate sanitară.
Ionuț Băneșanu, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgență Galați: „Avem un număr de nouă pacienţi în secţiile tampon şi un număr de șapte pacienţi în containerele special amenajate în cadrul secţiei UPU-SMURD”.
Reporter: „Se ştie când vor fi transferaţi?”
Ionuț Băneșanu: „Cu exactitate nu vă pot spune, deoarece spitalele suport Covid sunt deja pline la momentul de faţă”.
Focar de infecţie este şi la primăria din Galaţi, iar activitatea cu publicul a fost oprită pentru 14 zile.
Petrică Patilea, purtător de cuvânt al Primăriei Galați: „Încă se fac anchetele epidemiologice, sunt circa 30 de persoane confirmate. Cetăţenii pot interacţiona cu instituţia în format electronic”.
Internările au fost reduse şi la spitalul din Ineu, din cauza lipsei de personal. Din cinci medici, doi au Covid.
Monica Mang, managerul spitalului: „Nu primim decât în funcţie de cum externăm zilnic. Se fac două-trei externări şi în locul lor internăm. Numărul total la care spitalul poate face față s-a redus la 30 de pacienţi”.
Localitatea Ineu va intra de miercuri, de la ora 22, în carantină.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, coronavirus, Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș,
Dată publicare:
25-11-2020 19:53