Organizatia Mondiala a Sanatatii: 25% dintre decesele copiilor de pana in 5 ani sunt cauzate de poluare

06-03-2017 18:35

poluare

OMS: 25% dintre decesele copiilor in varsta de pana la cinci ani, cauzate de poluare.

Peste un sfert din decesele copiilor in varsta de pana la cinci ani sunt atribuibile poluarii mediului, anunta Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in doua rapoarte publicate luni, relateaza AFP, citat de News.ro

In fiecare an, riscurile de mediu - poluarea aerului in interior si afara, tabagismul pasiv, insalubritatea apei, lipsa unor mijloace de salubritate si igiena insuficienta - antreneaza decesul a 1,7 milioane de copii in varsta de pana la cinci ani la nivel mondial, precizeaza OMS intr-un comunicat.

Intre ei, 570.000 de copii mor de infectii respiratorii (de exemplu pneumonie) care pot fi atribuite poluarii aerului in interior sau afara si tabagismului pasiv, iar alti 361.000 mor de boli diareice cauzate de un acces insuficient la apa potabila si la mijloace de salubrizare si igiena.

”Un mediu poluat este mortal, in special pentru copiii mici”, a deplans dr. Margaret Chan, directoarea generala a OMS, citata in comunicat.

”Copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la poluarea aerului si apei, deoarece organele lor si sistemul lor imunitar sunt in curs de dezvoltare, iar organismul lor, mai ales caile respiratorii, sunt de mici dimensiuni”, a adaugat ea.

Potrivit OMS, o mare parte a bolilor care reprezinta principalele cauze de deces la copii in varsta de pana la cinci ani - bolile diareice, paludismul si pneumonia - ar putea sa fie evitate prin interventii despre care ”se stie ca reduc riscurile de mediu, ca accesul la apa potabila si folosirea de combustibili curati pentru pregatirea meselor”.

OMS explica astfel, de exemplu, ca decesele provocate de paludism ar putea sa fie evitate printr-o reducere a numarului de locuri de reproducere a tantarilor sau prin acoperirea rezervoarelor de apa potabila.

Noi pericole ameninta, de asemenea, sanatatea copiilor.

Astfel, noi pericole de mediu - ca deseurile electronice si electrice, precum telefoanele mobile folosite, care nu sunt corect reciclate - expun copiii unor toxine care pot antrena o diminuare a aptitudinilor cognitive, un deficit de atentie, leziuni pulmonare sau cancer, potrivit unor experti.

Potrivit OMS, cantitatea de deseuri electronice si electrice va creste cu 19% in perioada 2014-2018 si va atinge 50 de milioane de tone.

La randul lor, schimbarile climatice conduc la cresterea temperaturilor si nivelurilor de dioxid de carbon, ceea ce favorizeaza producerea de polen, asociat unei cresteri a nivelului astmului la copii.

In 2016, OMS a anuntat deja ca aproape un sfert dintre decesele la nivel mondial, in randul intregii populatii, decurg dintr-o cauza legata de mediu, intr-un sens larg, care implica de la poluarii si pana la accidente rutiere.
 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26