Rușii și-au mutat ”temporar capitala administrativă” a regiunii Herson din Ucraina, după ce au fugit din oraș

×
Codul embed a fost copiat

Autorităţile proruse au anunţat sâmbătă că oraşul ucrainean Ghenicesk devine "temporar capitala administrativă" a regiunii Herson, după retragerea armatei ruse din oraşul Herson.  

"La ora actuală, capitala administrativă temporară a regiunii Herson este Ghenicesk (situat la 210 km de oraşul Herson). Toate autorităţile principale sunt concentrate aici", a declarat pentru agenţia rusă de presă RIA Novosti, Aleksandr Fomin, purtător de cuvânt al vicepreşedintelui guvernului instaurat de Moscova în regiunea ucraineană, potrivit Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că retragerea trupelor ruse din oraşul Herson de pe malul drept al fluviului Nipru s-a făcut fără pierderi de echipament şi personal.

Trupele ucrainene au intrat vineri în acest oraş din sudul ţării, unde drapelul albastru şi galben a fluturat din nou la scurt timp după ce Rusia anunţase că a finalizat retragerea armatei sale pe malul stâng al fluviului Nipru.

Ghenicesk este un oraş-port ucrainean la Marea Azov, capitala districtului cu acelaşi nume din regiunea Herson.

Citește și
ziua armistitiului
Ziua Armistițiului. 11.11.1918, ora 11.00. Momentul în care tunurile au “tăcut” pe toate fronturile Primului Război Mondial

”Un nou eșec strategic” al Rusiei

 

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a calificat sâmbătă drept "un nou eşec strategic" al Moscovei retragerea trupelor ruse din Herson şi a reiterat sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina, potrivit Agerpres, care citează EFE.

"Retragerea anunţată a Rusiei din Herson marchează un alt eşec strategic pentru aceasta. În februarie, Rusia nu a reuşit să cucerească niciuna din principalele sale ţinte, cu excepţia Hersonului", a afirmat Wallace într-o declaraţie pentru presă.

"Armata rusă a suferit o mare pierdere de vieţi omeneşti ca urmare a invaziei sale ilegale şi nu a obţinut decât izolare şi umilire internaţională", a adăugat el.

Ministrul a reiterat sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina şi a avertizat că nimeni nu va subestima "ameninţarea continuă" reprezentată de Federaţia Rusă.

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat sâmbătă că, după recucerirea Hersonului, victoria împotriva invadatorilor ruşi este doar "o chestiune de timp", potrivit EFE.

Analiştii serviciului de informaţii britanic consideră că ieşirea trupelor ruse din Herson, oraş strategic-cheie, a început probabil din 22 octombrie, când autorităţi instalate de Rusia au cerut civililor să plece.

Se aşteaptă ca Ucraina să recucerească vaste zone ale regiunii Herson pe malul vestic al fluviului Nipru, forţele sale controlând larg oraşul însuşi.

Bucurie mare pe străzile orașului Herson

Euforia a continuat, vineri, pe străzile din Herson după ce orașul a fost eliberat de sub controlul rușilor.

Soldații ucraineni au fost întâmpinați ca niște eroi.

Copleșiți de atacurile intensive ale ucrainenilor peste 30.000 de ruși s-au retras în grabă pe malul stâng al Niprului. Dar războiul este departe de final.

În Harkov, o instalație de cercetare nucleară a fost grav avariată, a transmis organismul de supraveghere al ONU. Deocamdată, nu există însă indicii privind scurgeri radiologice sau deturnare de material nuclear.

Localnicii s-au adunat în centrul orașului, unde și-au exprimat recunoştinţa față de trupele Kievului, care - de vineri - și-au făcut oficial simţită prezența în zonă.

Valul de bucurie a ajuns până la Kiev

Femeie: "Suntem recunoscători forțelor armate ucrainene. Băieții noștri sunt extraordinari. Îi mulțumim lui Dumnezeu! Glorie forțelor armate ucrainene! Glorie Ucrainei!"

"Așteptăm ca acest război să se încheie cu înfrângerea Rusiei."

Pe măsură ce forțele ucrainene își consolidează controlul în partea de vest a regiunii Herson, oficialii i-au avertizat pe localnici să nu se întoarcă acasă prea curând.

Volodomir Zelenski: "Ocupanții au lăsat în urmă o mulțime de mine și de explozibili, în special în puncte vitale. Le vom curăța."

Totodată, liderul de la Kiev a avertizat că unii soldați ruși au rămas în urmă, în Herson și în alte orașe din sud, camuflați în haine civile. Le-a cerut să se predea, spunând că singura lor "șansă de salvare este în captivitate ucraineană."

Deși ruşii declarau inițial că retragerea din Herson va dura mai multe zile, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat finalizarea a ceea ce a numit transferul trupelor.

Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: "În total, au fost retrași peste 30.000 de militari ruși, aproximativ 5.000 de arme și echipamente militare, precum și bunuri materiale. Toate echipamentele militare rusești care urma să fie reparate au fost, de asemenea, duse pe malul stâng (estic) al Niprului".

Dar înregistrările video de pe rețelele de socializare sugerează contrariul, cu tancuri rusești, vehicule blindate și lăzi de muniție afișate de trupele ucrainene.

În ciuda retragerii rușinoase, statutul Hersonului rămâne neschimbat, subliniază purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse: "Operaţiunea militară specială continuă. Noi (Kremlinul) nu regretăm ceremoniile festive prin care am marcat alipirea Hersonului și a celorlalte trei regiuni ucrainene. Nu am nimic de adăugat."

Ce a mai rămas din podul Antonovskiy

Între timp, noi imagini suprinse din satelit arată ce a mai rămas din podul Antonovskiy. Acesta era principala legătura între orașul Herson și malul estic al râului Nipru, controlat de Rusia.

Corespondent de război al ziarului Komsomolskaia Pravda, Alexander Kots: "În spatele meu, vedeţi două secţiuni ale podului Antonovski, care a fost aruncat în aer în urma retragerii trupelor noastre".

Deocamdată, nu este clar, însă, care dintre cele două tabere este responsabilă pentru pagubele produse.

Cert este că, după retragerea rușilor, sunt daune noi și la un important baraj de lângă Herson, lucru confirmat, de asemenea, de noi imagini din satelit.

Pe o hartă animată, se vede cum mareea roșie a Moscovei părăseşte teritoriul ucrainean în decurs de 24 de ore. Potrivit președintelui Zelenski, peste 40 de localități au fost eliberate în ultimele zile. Totuși, ucrainenii avansează cu precauție, încetiniți de minele și bombele-capcană presărate peste tot, și de podurile distruse.

Orisia Lutsevich, expert Chatham House: "Poate că ruşii vor lua o pauză operaţională, în care vor pregăti noi cohorte de forţe armate, pentru ca la primăvară să relanseze ofensiva. Ruşilor le va fi însă greu să atingă orice fel de obiectiv din motive evidente: moralul scăzut al trupelor ruse, poziţii solide ocupate pe teren de ucraineni, care au şi populaţia de partea lor. Orice avans va fi extrem de dificil pentru ruşi. Dar vor încerca!".

Între timp, un nou schimb de prizonieri a avut loc între Ucraina şi Rusia. Kievul a recuperat 45 de militari.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Trump i-a declarat război republicanului Ron Desantis. Cei doi își dispută nominalizarea la prezidențialele din 2024
Trump i-a declarat război republicanului Ron Desantis. Cei doi își dispută nominalizarea la prezidențialele din 2024

Rezultatele definitive ale alegerilor americane de la jumătatea mandatului se lasă încă așteptate. Este limpede că democratul Joe Biden va trebui să coopereze cu o Cameră a Reprezentanţilor în mâinile republicanilor.

Ziua Armistițiului. 11.11.1918, ora 11.00. Momentul în care tunurile au “tăcut” pe toate fronturile Primului Război Mondial
Ziua Armistițiului. 11.11.1918, ora 11.00. Momentul în care tunurile au “tăcut” pe toate fronturile Primului Război Mondial

11.11.1918, la ora 11:00. Acesta a fost momentul în care tunurile au "tăcut" pe toate fronturile Primului Război Mondial.

Rusia l-a chemat la război pe unul dintre soldații dispăruți după scufundarea navei Moskva: Puteți fi urmărit penal
Rusia l-a chemat la război pe unul dintre soldații dispăruți după scufundarea navei Moskva: Puteți fi urmărit penal

Părinții unuia dintre militarii dispăruți după scudundarea crucișătorului Moskva, din luna aprilie, au primit notificare de încorporare.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.