”Orașul interzis” din Coreea de Nord. Secretul apartamentelor fără geamuri sau balcoane
Secretomania regimului comunist de la Phenian a dus la o cenzură cu totul neobişnuită. Apartamentele şi camerele de hotel de la ultimele etaje ale clădirilor, care dau către zona instituţiilor oficiale, au ferestrele baricadate.
Mai simplu spus, NU mai au geamuri şi nici balcoane.
Obsesia lui Kim Jong Un pentru secretomanie şi securitate se face simţită şi în singurul cartier exclusivist din Phenian, unde stau în general membrii nomenclaturii, privilegiaţii regimului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peste noapte, ferestrele de la etajele superioare au fost acoperite cu plăci de beton ori panouri late care obturează complet priveliştea. Jurnalistul unui site de ştiri din Coreea de Sud şi-a asumat riscul imens de a filma clădirile respective.
Chad O'Carroll, corespondent NK News: ”Aceste "jaluzele" sunt făcute din beton. Sunt de neclintit. Și fie sunt complet opace, fie sunt ca niște șipci care îți permit să privești doar într-o anumită direcție”
În hoteluri, măsurile sunt mai puţin drastice, dar cu acealsi efect. De pildă, într-o clădire populară printre turişti, pe ferestre a fost lipită o peliculă opacă, astfel încât locatarii să nu poată distinge nimic din exterior.
Chad O'Carroll, corespondent NK News: ”Din câte înțeleg, ideea acestui demers este să-i împiedice pe oameni să privească spre ceea ce numim "Orașul Interzis" din Coreea de Nord”.
"Oraşul Interzis" este formula folosită pentru un sector al capitalei nord-coreene în care sunt situate mai multe sedii guvernamentale importante.
Dean Cheng, analist: ”Dacă ești un asasin, probabil ți-ar fi de folos o perspectivă la înălțime. Dacă vrei să vezi cine vine și cine pleacă, dacă vrei să stabilești programul cuiva, atunci aceste apartamente îți oferă priveliștea necesară ca să știi cine în ce birou intră”.
Afectaţi de aceste măsuri sunt însă şi câţiva dintre oficialii de la Phenian, oameni pe care jurnaliştii care au realizat acest reportaj susţin că dictatorul i-a mituit cu bani şi apartamente în această zonă ca să-l păstreze la putere.
Chad O'Carroll: ”Să te apuci să blochezi panorama pentru familii din elită, care aparent se bucură de încredere, cred că asta va stârni nemulțumire”.
Alţi comentatori cred în schimb ca cei aduşi la putere de liderul suprem înţeleg probabil "raţiunea" măsurilor de cenzură.