Negocierile între SUA și Coreea de Nord au eșuat. Nord-coreenii dau vina pe americani


Ultimul update: Sambata 05 Octombrie 2019 21:53
Data publicarii: Sambata 05 Octombrie 2019 17:22
Categorie: Stiri externe
Intrevedere Donald Trum-Kim Jong-un - 6

Emisarul Coreei de Nord a acuzat Statele Unite că din cauza lor au eșuat consultările privind programul nuclear nord-coreean, informează Reuters, AFP şi Yonhap, potrivit Agerpres.

 

"Negocierile nu au îndeplinit aşteptările noastre şi au eşuat în cele din urmă (...). Eşecul negocierilor, care nu au dus la niciun progres, se datorează doar Statelor Unite, care nu au renunţat la atitudinea obişnuită", a declarat Kim Myong Gil reporterilor în faţa Ambasadei Coreei de Nord din Stockholm, citat de AFP şi Yonhap.

"Statele Unite ne-au crescut aşteptările propunând abordări flexibile, metode noi şi soluţii creative. Dar ne-au dezamăgit cu adevărat şi ne-au spulberat dorinţa de a discuta, neaducând nimic la masa negocierilor", a adăugat el.

Întâlnirea a marcat primele negocieri formale între cele două părţi de la summitul pe care preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un l-au avut în februarie la Hanoi şi care de asemenea a eşuat din cauza unor lacune privind amploarea denuclearizării Phenianului şi diminuarea sancţiunilor Washingtonului.

Emisarii Kim Myong Gil din Coreea de Nord şi Stephen Biegun din Statele Unite s-au întâlnit la Stockholm sub medierea trimisului special suedez Kent Harstedt, artizanul eliberării în această vară a unui student australian, Alek Sigley, care a fost reţinut pentru o scurtă perioadă de timp de Phenian.

Partea americană nu a reacţionat încă la eşecul întâlnirii din capitala suedeză.

Dezarmarea nucleară a Coreei de Nord

 

Întâlniri similare cu privire la dezarmarea nucleară a Coreei de Nord au mai avut loc la Stockholm în martie 2018 şi din nou în ianuarie 2019, înainte de eşecul summitului de la Hanoi de la sfârşitul lunii februarie dintre preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong Un.

De atunci guvernul american aştepta cu nerăbdare ca Phenianul să accepte reluarea dialogului, iar semnalul a intervenit marţi, la 1 octombrie, când diplomaţia nord-coreeană a anunţat reluarea discuţiilor la sfârşitul acestei săptămâni, ceea ce Statele Unite au confirmat. Dar la 24 de ore după acest mesaj pozitiv, Coreea de Nord a efectuat un test cu o rachetă balistică mare-sol, după ce şi-a multiplicat testele cu rachete cu rază scurtă de acţiune în ultimele luni.

Joi, agenţia oficială de ştiri din Coreea de Nord a explicat că acest "nou tip de rachetă balistică", prezentat drept Pukguksong-3, a fost lansat de pe un submarin "în apele din largul golfului Wonsan" şi a anunţat "o nouă fază în limitarea ameninţării reprezentate de forţele externe".

Pentagonul a estimat că această "rachetă balistică cu rază de acţiune scurtă până la medie" a fost mai degrabă trasă de pe o platformă navală.

În orice caz, aceasta este de departe cea mai puternică provocare de la începutul destinderii relaţiilor cu Statele Unite în 2018. Washingtonul a reafirmat joi că aceste teste "au fost inutil provocatoare" şi "nu pregătesc terenul pentru diplomaţie'', solicitând Coreei de Nord să le pună capăt, scrie AFP.

În ciuda acestui fapt, Donald Trump, în căutarea unui succes diplomatic în condiţiile în care este implicat în scandalul legat de o discuţie controversată cu preşedintele ucrainean, a decis să răspundă pozitiv nord-coreenilor.

"Vor să discute şi vom discuta cu ei în curând", a spus preşedintele Statelor Unite.

Franţa, Regatul Unit şi Germania au solicitat, la rândul lor, o reuniune cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU, programată să aibă loc la începutul săptămânii viitoare, pentru a menţine presiunea asupra Phenianului după ceea ce a apărut a fi, potrivit acestora, "o încălcare gravă" a rezoluţiilor ONU.

Coreea de Nord se află sub incidenţa a trei regimuri de sancţiuni economice adoptate de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2017 pentru a opri programele sale de arme nucleare şi balistice. Ele privesc limitările la importurile de petrol şi interdicţii legate de exporturile de cărbune, peşte sau textile din Coreea de Nord.

De la apropierea dintre Coreea de Nord şi Statele Unite, China şi Rusia au cerut ridicarea sancţiunilor pentru a iniţia denuclearizarea peninsulei. Până acum, Statele Unite au refuzat această perspectivă.

 

 

 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO