Negocierile între SUA și Coreea de Nord au eșuat. Nord-coreenii dau vina pe americani

Intrevedere Donald Trum-Kim Jong-un - 6
Getty

Emisarul Coreei de Nord a acuzat Statele Unite că din cauza lor au eșuat consultările privind programul nuclear nord-coreean, informează Reuters, AFP şi Yonhap, potrivit Agerpres.

 

"Negocierile nu au îndeplinit aşteptările noastre şi au eşuat în cele din urmă (...). Eşecul negocierilor, care nu au dus la niciun progres, se datorează doar Statelor Unite, care nu au renunţat la atitudinea obişnuită", a declarat Kim Myong Gil reporterilor în faţa Ambasadei Coreei de Nord din Stockholm, citat de AFP şi Yonhap.

"Statele Unite ne-au crescut aşteptările propunând abordări flexibile, metode noi şi soluţii creative. Dar ne-au dezamăgit cu adevărat şi ne-au spulberat dorinţa de a discuta, neaducând nimic la masa negocierilor", a adăugat el.

Întâlnirea a marcat primele negocieri formale între cele două părţi de la summitul pe care preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un l-au avut în februarie la Hanoi şi care de asemenea a eşuat din cauza unor lacune privind amploarea denuclearizării Phenianului şi diminuarea sancţiunilor Washingtonului.

Citește și
Test al unui lansator multiplu de rachete, in Coreea de Nord - 13
Coreea de Nord anunţă că a testat din nou un "lansator de rachete multiplu"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Emisarii Kim Myong Gil din Coreea de Nord şi Stephen Biegun din Statele Unite s-au întâlnit la Stockholm sub medierea trimisului special suedez Kent Harstedt, artizanul eliberării în această vară a unui student australian, Alek Sigley, care a fost reţinut pentru o scurtă perioadă de timp de Phenian.

Partea americană nu a reacţionat încă la eşecul întâlnirii din capitala suedeză.

Dezarmarea nucleară a Coreei de Nord

 

Întâlniri similare cu privire la dezarmarea nucleară a Coreei de Nord au mai avut loc la Stockholm în martie 2018 şi din nou în ianuarie 2019, înainte de eşecul summitului de la Hanoi de la sfârşitul lunii februarie dintre preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong Un.

De atunci guvernul american aştepta cu nerăbdare ca Phenianul să accepte reluarea dialogului, iar semnalul a intervenit marţi, la 1 octombrie, când diplomaţia nord-coreeană a anunţat reluarea discuţiilor la sfârşitul acestei săptămâni, ceea ce Statele Unite au confirmat. Dar la 24 de ore după acest mesaj pozitiv, Coreea de Nord a efectuat un test cu o rachetă balistică mare-sol, după ce şi-a multiplicat testele cu rachete cu rază scurtă de acţiune în ultimele luni.

Joi, agenţia oficială de ştiri din Coreea de Nord a explicat că acest "nou tip de rachetă balistică", prezentat drept Pukguksong-3, a fost lansat de pe un submarin "în apele din largul golfului Wonsan" şi a anunţat "o nouă fază în limitarea ameninţării reprezentate de forţele externe".

Pentagonul a estimat că această "rachetă balistică cu rază de acţiune scurtă până la medie" a fost mai degrabă trasă de pe o platformă navală.

În orice caz, aceasta este de departe cea mai puternică provocare de la începutul destinderii relaţiilor cu Statele Unite în 2018. Washingtonul a reafirmat joi că aceste teste "au fost inutil provocatoare" şi "nu pregătesc terenul pentru diplomaţie'', solicitând Coreei de Nord să le pună capăt, scrie AFP.

În ciuda acestui fapt, Donald Trump, în căutarea unui succes diplomatic în condiţiile în care este implicat în scandalul legat de o discuţie controversată cu preşedintele ucrainean, a decis să răspundă pozitiv nord-coreenilor.

"Vor să discute şi vom discuta cu ei în curând", a spus preşedintele Statelor Unite.

Franţa, Regatul Unit şi Germania au solicitat, la rândul lor, o reuniune cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU, programată să aibă loc la începutul săptămânii viitoare, pentru a menţine presiunea asupra Phenianului după ceea ce a apărut a fi, potrivit acestora, "o încălcare gravă" a rezoluţiilor ONU.

Coreea de Nord se află sub incidenţa a trei regimuri de sancţiuni economice adoptate de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2017 pentru a opri programele sale de arme nucleare şi balistice. Ele privesc limitările la importurile de petrol şi interdicţii legate de exporturile de cărbune, peşte sau textile din Coreea de Nord.

De la apropierea dintre Coreea de Nord şi Statele Unite, China şi Rusia au cerut ridicarea sancţiunilor pentru a iniţia denuclearizarea peninsulei. Până acum, Statele Unite au refuzat această perspectivă.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Coreea de Nord a confirmat că a testat un nou tip de rachetă balistică
Coreea de Nord a confirmat că a testat un nou tip de rachetă balistică

Administrația de la Phenian a confirmat că a testat un nou tip de rachetă balistică, de pe un submarin, în noaptea de marți spre miercuri.

Coreea de Nord anunţă că a testat din nou un
Coreea de Nord anunţă că a testat din nou un "lansator de rachete multiplu"

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat un nou test al unui "lansator de rachete multiplu de foarte mare dimensiune", au informat miercuri media oficiale, confirmând tirurile de încercare semnalate cu o zi înainte de Coreea de Sud, relatează AFP.

Coreea de Nord amenință din nou SUA:
Coreea de Nord amenință din nou SUA: "Ar putea declanșa un nou război rece"

Coreea de Nord a anunţat joi că nu este ''interesată'' de o reluare a dialogului pe teme nucleare cu Statele Unite atât timp cât Washingtonul nu va înceta ''escaladarea activităţilor sale militare ostile''.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.