Orașul chinez care are de suferit din cauza sancțiunilor impuse Coreei de Nord
Orașul chinez Dandong are de suferit din cauza sancțiunilor economice impuse Coreei de Nord, ca urmare a programului nuclear dezvoltat de regimul Kim Jong-un.
Zeci de ani, Dandong a fost un punct de comerț cheie, care a ajutat regimul nord-corean să profite de pe urma creșterii economice spectaculoase a Chinei. Însă acum, când președintele american Donald Trump – alertat de dezvoltarea rapidă a programului nuclear nord-coreean – îl presează pe președintele chinez Xi Jinping să restrângă sursele de profit ale Phenianului, Dandong are de suferit, scrie CNN.
Din discuțiile avute de jurnaliștii CNN cu comercianții, rezidenții și proprietarii de magazine din Dandong, care au conexiuni în Coreea de Nord, rezultă că situația economică locală este una foarte instabilă. Astfel, mulți ei susțin, sub protecția anonimatului, că sancțiunile impuse de Organizația Națiunilor Unite împotriva Coreei de Nord reprezintă o lovitură devastatoare pentru regiunea care deja se confruntă cu numeroase probleme.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„La început, importam cărbune din Coreea de Nord. Dar apoi China a interzis importurile, anul trecut. Produsele minerale, produsele din agricultură, peștele – practic, toate importurile au fost interzise. Astfel, mi-am zis: „Sunt ruinat!”, a spus Liao, un om care face afaceri în zona rânului Dandong, ce desparte China de Coreea de Nord.
În luna septembrie, China a interzis cărbunele venit din Coreea de Nord, în încercarea de a implementa sancțiunile votate în luna august, în Consiliul de Securitate al ONU. Astfel, micile afaceri ale oamenilor din zonă au eșuat.
„Sunt într-o situație în care sunt forțată să mă retrag. Aș putea să fiu nevoită să îmi concediez angajații curând”, a spus o femeie.
Alți șapte comercianți care au stat de vorbă cu jurnaliștii CNN și-au exprimat temerile privind viitorul incert: „Nu mai este nimic de făcut. Cel mai probabil, compania mea nu va mai rezista mult.”
Unii sunt mai optimiști și speră ca situația din regiune să se stabilizeze, în contextul discuțiilor dintre Phenian și Seoul: „Poate că lucrurile vor reveni la normal, dacă discuțiile dintre cele două Corei vor merge bine”, consideră o femeie.
Economia regională, afectată de implementarea sancțiunilor
În ultimele săptămâni, magazinele din Dandong sunt închise în cea mai mare perioadă a timpului. Până de curând, străzile erau pline de nord-coreeni care cumpărau produse chinezești, pe care să le vândă acasă.
„Nord-coreenii au dispărut”, a spus patronul unui magazin.
Valul de sancțiuni impuse Coreei de Nord afectează și mai mult orașul Dandong, în contextul în care întreaga regiune nord-estică a Chinei se află într-o perioadă dificilă de tranziție. În ultimii ani, industriile grele, precum cea a oțelului, au avut de suferit, din cauza datoriilor companiilor deținute de stat. Astfel, sute de mii de muncitori din fabrici au rămas fără locuri de muncă. Odată cu închiderea afacerilor, oamenii rămân fără niciun venit.
Beijingul, nemulțumit de programul nuclear al Phenianului
Ani la rând, China a fost cel mai important partener comercial al Coreei de Nord, ceea ce i-a adus critici din partea Statelor Unite și a altor țări, din cauză că nu aplică cu strictețe sancțiunile impuse de comunitatea internațională regimului de la Phenian.
Însă în ultima vreme, China este tot mai deranjată de insistența lui Kim Jong-un de a-și dezvolta programul nuclear, pe care Beijingul îl percepe ca fiind cea mai mare amenințare la adresa stabilității din regiune, cât și un risc aspra sănătății și siguranței cetățenilor chinezi care trăiesc în regiunea din apropiere de granița cu Coreea de Nord.
În luna august, de exemplu, șeful diplomației chineze, Wang Yi, avertiza că „Beijingul, mai mult decât oricine, va păti prețul” implementării sancțiunilor. Astfel, în luna decembrie, comerțul dintre China și Coreea de Nord a scăzut cu mai mult de 50%, comparativ cu anul precedent. Acest lucru va continua și în 2018, notează CNN.