Putin ignoră sancțiunile impuse de ONU lui Kim Jong-un. Coreea de Nord ar primi petrol din Rusia
Rusia ar fi permis, în ultimele luni, cel puțin trei transporturi navale de petrol către Coreea de Nord, susțin doi oficiali de top din țările occidentale.
Astfel, Administrația Vladimir Putin ar fi ignorat sancțiunile impuse de Organizația Națiunilor Unite (ONU) regimului Kim Jing-un, în încercarea de a descuraja programul său nuclear.
Sursele de securitate au declarat pentru agenția de presă Reuters, sub protecția anonimatului, că inițiativa Rusiei – al doilea cel mai mare exportator de petrol și un membru cu drept de vot în Consiliul de Securitate al ONU – de a furniza combustibil Coreei de Nord reprezintă o încălcare a sancțiunilor prin care se încearcă izolarea statului nord-coreean.
Aceste transporturi ar fi avut loc în lunile octombrie și noiembrie.
„Navele rusești au făcut transferuri de produse petrochimice către ambarcațiuni nord-coreene de mai mutle ori în acest an, încălcând sancțiunile (...) Navele transportă petrol din porturile situate în zonele rusești îndepărtate către Coreea de Nord”, a spus o primă sursă de securitate.
Informația a fost confirmată de o altă sursă de securitate, dar care precizează că nu există dovezi că astfel de schimburi comerciale ar fi avut loc recent.
„Nu avem dovezi că ultimele livrări de combustibil ar fi coordonate de autoritățile ruse, însă informațiile anterioare ne dau indicii despre activitatea regimului nord-coreean”, a precizat o altă sursă.
Sursele citate de Reuters au precizat că există informații secrete, obținute de forțele navale, cât și imagini prin satelit care surprind nave care ies din porturile situate estul îndepărtat al Rusiei, însă nu au oferit mai multe informații, precizând că este vorba despre date clasificate.
Cu toate acestea, agenția nu a putut verifica independent dacă Kremlinul este la curent cu aceste transporturi ilegale sau dacă are informații privind numărul de nave implicate.
Acuzații similare la adresa Chinei
În această săptămână, șeful diplomației ruse a refuzat să comenteze informațiile potrivit cărora Rusia ar fi oferit, pe ascuns, combustibil Coreei de Nord.
Tot în cursul săptămânii, președintele american Donald Trump a acuzat China că ar oferi petrol Coreei de Nord, încălcând la rândul ei sancțiunile impuse de ONU. Astfel, un responsabil al Departamentului de Stat de la Washington a afirmat joi că SUA deţin informaţii potrivit cărora „anumite nave se implică în activităţi interzise de ONU, inclusiv transbordări de produse petroliere rafinate între două nave şi transportul de cărbune provenit din Coreea de Nord.”
Mai mult, oficialul susținea că există dovezi că la baza acestor activități sunt nave din mai multe țări, între care și China. În replică, Beijingul a respins acuzațiile.
„A lansa acuzaţii fără motiv prin intermediul presei nu contribuie la întărirea încrederii reciproce şi a cooperării”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying.
Mai mult, ea a dat asigurări că Beijingul, spre care se îndreaptă 90% din comerţul exterior al Phenianului, nu şi-a autorizat nici cetăţenii, nici firmele să încalce rezoluţiile ONU.
Reuters notează că regimul de la Phenian se bazează pe petrolul important pentru a-și ține economia sub control. Mai mult de atât, are nevoie de combustibil pentru a continua programul nuclear, condamnat atât de ferm de comunitatea internațională.
49 de țări au încălcat, de-a lungul timpului, sancțiunile ONU
Acesta a fost publicat în contextul în care Donald Trump cere comunității internaționale să rupă schimburile comerciale cu Coreea de Nord, potrivit CNN.
Astfel, documentul scoate în evidență provocările cu care Trump se confruntă, în contextul în care încearcă să se asigure că regimul lui Kim Jong-un nu va mai avea acces la schimburi comerciale, pentru a determina Coreea de Nord să abandoneze programul nuclear.
49 de țări, între care China, Germania, Brazilia, India și Franța, au încălcat sancțiunile impuse de Organizația Națiunilor Unite (ONU), între martie 2014 și septembrie 2017, arată Institutul de Știință și Securitate iInternațională. În cazul a 13 dintre ele, între care Angola, Cuba, Mozambic, Tanzania, Iran, Sri Lanka, Myanmar și Siria, au fost descoperite legături cu armata nord coreeană.