Orasul care risca sa dispara de pe fata pamantului din cauza razboiului. "Acesti oameni vor fi masacrati sau arestati"
Orasul sirian Alep risca sa disparara de pe fata pamantului, iar locuitorii sa fie victimele unui masacriu daca razboiul civil va mai continua.
Viata cotidiana va deveni imposibila in Alep sub loviturile regimului sirian si ale aliatului sau rus, iar locuitorii risca sa fie masacrati, si-a exprimat marti ingrijorarea Raed Saleh, seful Castilor albe siriene, pentru AFP, in cursul unei vizite la New York si Washington pentru a sensibiliza ONU si SUA cu privire la soarta "Apararii civile siriene", o organizatie umanitara care participa la operatiunile de salvare in zonele controlate de opozitia siriana.
"Castile albe" au castigat premiul Right Livelihood, un" Nobel alternativ", decernat de o fundatie suedeza. Membrii echipelor de salvare actioneaza in prima linie la Alep, unde circa 250.000 de locuitori sunt sub asediu in partea de est a orasului, controlata de rebeli inca din 2012, conform Agerpres.
"Civilii vor profita de cea mai mica ocazie ca sa fuga. Dar fara sa aiba vreo garantie de minima securitate si protectie", spune el. "Suntem foarte ingrijorati: acesti oameni ar putea fi masacrati, rapiti sau arestati", adauga acesta.
Mai ales ca, dupa calculele sale, partea de est a Alepului nu va rezista "mai mult de o luna" din cauza distrugerii continue a ceea ce a mai ramas din utilitatile municipale. "Nu va mai fi apa, electricitate, combustibil si spitalele nu vor mai putea sa functioneze", a prezis sumbru Saleh, conform ABC. Afirmatiile sale au fost traduse in limba engleza de catre un alt activist din aceeasi organizatie.
Organizatia "Apararea civilia siriana": "Regimul va face tot pentru a-i ucide sau a-i retine"
In cazul in care cartierele rebele din Alep cad in mainile regimului Assad, este neclara soarta celor 122 de voluntari ai Castilor albe care salveaza vieti in fiecare zi. "Ei traiesc in aceleasi conditii ca si alti civili. Sunt convins ca regimul va face totul pentru a-i ucide sau a-i retine", avertizeaza seful organizatiei "Apararea civila siriana".
Potrivit acestuia, 1.700 de lovituri aeriene ale aviatiei siriene si ruse s-ar fi soldat cu 1.000 de morti si raniti dupa ce armata presedintelui Bashar al-Assad a declarat la 19 septembrie "sfarsitul" armistitiului impus cu 10 zile inainte printr-un acord americano-rus, parafat la Geneva.
Occidentul condamna bombardamentele din Siria si acuza Rusia de "crime de razboi"
Occidentul continua saptamana aceasta sa condamne bombardamentele "ingrozitoare" si "inacceptabile" la Alep, acuzand Moscova ca se face responsabila de "crime de razboi".
Dar Raed Saleh nu asteapta mare lucru nici de la ONU, nici de la SUA, care sustin opozitia siriana. "Nu contez pe ei... Am asistat la o retragere a administratiei americane din crizele internationale, nu numai in Siria ", spune el. Si "diverse puteri mondiale comit crime de razboi, incalca drepturile omului, fara sa existe o vointa politica pentru a le cere socoteala", se indigneaza Saleh.
El nu crede ca mai este "nevoie de alte rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU", dupa esecul Rezolutiei 2254, adoptata in unanimitate la 18 decembrie, pentru a aproba o foaie de parcurs diplomatica si a amorsa un proces politic intre regim si opozitie. "Este nevoie de o constiinta pentru a zdruncina vointa politica a liderilor mondiali in scopul de a opri masacrul in Siria si a-i aduce pe criminalii de razboi in fata justitiei", a lansat Saleh, denuntand "esecul raspunsului la tragedia siriana din partea intregii comunitati internationale".
Conflictul din Siria a lasat in urma peste 300.000 de morti in cinci ani si jumatate si a provocat cea mai grava criza umanitara dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.