Orașul care a închis școlile din cauza poluării. „Este mai periculos decât episodul de COVID”
Lahore, al doilea oraş ca mărime din Pakistan, a decis suspendarea cursurilor în instituţiile de învăţământ până la nivelul primar, timp de o săptămână, pentru a se evita expunerea a milioane de copii la smogul care atinge niveluri record.
„În condiţiile vântului care suflă din India către Lahore şi a nivelurilor (de poluarea) care ating cote maxime, instituţiile pentru preşcolari şi cele primare vor fi închise timp de o săptămână", a declarat la o conferinţă de presă Marriyum Aurangzeb, ministru în guvernul statului Punjab.
„Toate clasele" pentru copiii cu vârste până la 10 ani, "publice şi private, aflate sub jurisdicţia oraşului Lahore, vor rămâne închise timp de o săptămână, începând de luni", se arată într-o decizie a administraţiei locale consultată de AFP.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
În document se precizează că situaţia va fi reevaluată sâmbăta viitoare pentru a se stabili dacă măsura suspendării cursurilor necesită reînnoire.
„Prognozele meteorologice indică faptul că regimul vânturilor se va menţine în următoarele şase zile", a declarat pentru AFP Jahangir Anwar, responsabilul cu protecţia mediului în cadrul guvernului din Punjab.
India şi Pakistanul, ţări vecine dar ale căror relaţii s-au fragilizat, se acuză reciproc, în mod regulat, că provoacă niveluri crescute de poluare.
Smogul este un amestec de ceaţă şi emisii poluante provenite de la gazele de eşapament ale motoarelor diesel, dar şi de la fumul rezultat în urma arderii sezoniere a miriştilor, în condiţiile scăderii temperaturilor.
Expunerea prelungită la smog poate provoca accidente vasculare cerebrale, boli de inimă, cancer pulmonar şi afecţiuni respiratorii, în special la copii.
„Smogul este foarte periculos pentru copii, iar măştile vor fi obligatorii în şcoli; rămânem atenţi la sănătatea elevilor din clasele superioare", a continuat Aurangzeb.
„Episodul de smog este mai periculos decât episodul de COVID", a insistat oficialul.
Sâmbătă, concentraţia de microparticule PM2,5 prezente în aer în Lahore a depăşit de peste 40 de ori nivelul considerat acceptabil de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Duminică, acest prag a fost depăşit în cursul dimineţii, înainte de a scădea uşor.
Lahore a interzis deja tuk-tuk-urile poluante, grătarele şi unele şantiere în zona centrală.
Începând de luni, jumătate dintre angajaţii din sectorul public şi privat ar trebui să lucreze de acasă, iar şcolilor li s-a interzis să organizeze activităţi sportive în aer liber până la sfârşitul lunii ianuarie.
Sâmbătă, indicele calităţii aerului a depăşit valoarea de 1.000 în oraşul cu 14 milioane de locuitori. Aerul este considerat "nociv" la valoarea de 180 şi "periculos" peste 300, potrivit indicelui. Duminică, acesta a atins, de asemenea, un vârf de peste 1.000, descris de guvernul din Punjab drept "fără precedent".
Iarna trecută, programul orelor de curs a fost redus în Punjab din cauza smogului, vacanţa a fost prelungită, iar purtarea măştii a devenit obligatorie.
Nivelul de smog este deosebit de ridicat iarna, când aerul mai rece şi mai dens reţine la nivelul solului emisiile provenite de la combustibilii de slabă calitate utilizaţi pentru alimentarea autovehiculelor şi fabricilor din oraş.
Pakistan, a cincea cea mai populată ţară din lume, este din ce în ce mai vulnerabilă la fenomene meteorologice extreme, pe care oamenii de ştiinţă le asociază cu schimbările climatice.