Război pe poluare între Primăria Capitalei și Garda de Mediu. Situația din București ar putea ajunge în atenția Bruxellesului
Primăria Capitalei, amendată cu 150.000 de lei pentru poluarea din București, a intrat din nou în vizorul Gărzii de Mediu. Oficialii spun că dacă autoritățile nu pun la punct un plan privind calitatea aerului, riscăm să plătim în fața Comisiei Europene.
În replică, edilul susține că administrația a luat deja măsuri care să combată poluarea.
De la începutul anului și până acum, în Capitală au fost înregistrate 31 de depășiri ale valorilor de PM10 în aer, adică acele particule fine care ajung în plămâni și pot duce la grave probleme de sănătate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Traficul e principala sursă de poluare din Capitală, arată datele Gărzii de Mediu, cu un procent de aproape 60%. Numai la finalul anului trecut în București erau înmatriculate în jur de 1,6 milioane de mașini la o populație de puțin peste 2 milioane de persoane. Apoi încălzirea locuințelor, industria, dar și lucrările necorespunzătoare de pe șantiere contribuie la poluarea aerului din București.
Este al patrulea control făcut de Garda de Mediu la Primăria Capitalei, care riscă o nouă sancțiune. Și asta pentru că nu a întocmit Planul Integrat privind Calitatea Aerului.
Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu: „Încă din luna decembrie a anului trecut am atras atenția asupra termenului impus de Uniunea Europeană, de 24 octombrie, termen asumat de Primăria Capitalei. Îngrijorarea este că acest termen asumat este ultimul acceptat de Comisia Europeană și țara noastră riscă să fie cel puțin pusă în întârziere sau chiar să intrăm în infringement și avem exemplu negativ al infringementului pe depozit de deșeuri unde țara noastră plătește anual 7,5 milioane de euro”.
Răspunsul lui Nicușor Dan
Primarul general susține însă că au fost luate măsuri pentru a reduce poluarea.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Problemele de mediu le găsești pe teren și nu pe hârtii. În ceea ce privește traficul, el vine în mare mare măsură din dezvoltarea urbană total necontrolată pe care am avut-o și aici soluția nu poate să fie decât transportul public. Avem o creștere de 40% în 3 ani și suntem în continuă creștere. Am reușit să menținem sistemul centralizat de termoficare pentru că 550.000 de centrale noi de apartament ar fi fost un dezastru pentru calitatea aerului din București”.
Potrivit Agenției Europene de Mediu, la capitolul aer curat, într-un top cu 375 de orașe din Uniune, Bucureștiul ocupa locul 302.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, Comisia Europeana, poluare, trafic, Garda de Mediu,
Dată publicare:
13-09-2024 08:36