Opinia publica internationala este revoltata dupa atacul cu obuze asupra unei scoli din Fasia Gaza
Oficialii israelieni au anuntat ca vor investiga conditiile in care s-a produs bombardamentul de miercuri, 30 iulie 2014, asupra unei scoli din Fasia Gaza, plina cu civili.
Bombardarea acestei scoli - un atac atribuit Israelului in care au murit 16 refugiati palestinieni - este "inadmisibila", afirma secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, cerand "sa se faca dreptate" in acest caz. "Miercuri dimineata, o scoala administrata de Natiunile Unite in care se adapostisera mii de familii palestiniene a fost vizata de un atac oribil. Este inadmisibil, responsabilitatile trebuie stabilite si trebuie sa se faca dreptate", a declarat Ban Ki-Moon la sosirea pe Aeroportul din San Jose, in Costa Rica, unde efectueaza o vizita oficiala.
In schimb, Statele Unite au confirmat miercuri ca au reaprovizionat Israelul cu munitie, la doar cateva ore dupa ce Casa Alba a condamnat atacul comis de catre israelieni asupra scolii. Armata israeliana a cerut o reaprovizionare pe 20 iulie, cu scopul de a-si reface stocurile, a anuntat Pentagonul. Departamentul american al Apararii a aprobat vanzarea trei zile mai tarziu. "Statele Unite s-au angajat sa garanteze securitatea Israelului si este crucial pentru interesele nationale americane sa ajute Israelul sa dezvolte si sa mentina o capacitate de autoaparare puternica si reactiva", a declarat John Kirby, un purtator de cuvant al Pentagonului, citat intr-un comunicat.
"Aceasta vanzare de armament este in concordanta cu aceste obiective", a apreciat Kirby.
O parte a munitiei provine dintr-un stoc al armatei americane creat pe teritoriul israelian pentru Tsahal in situatii de urgenta si care are o valoare de aproximativ un miliard de dolari (746 milioane de euro). Kirby a subliniat ca aceasta munitie era stocata in Israel "de mai multi ani, cu mult inaintea crizei actuale". "Decizia de a furniza munitie din acest stoc este exclusiv de competenta Departamentului Apararii si nu necesita aprobarea Casei Albe", a precizat el. Insa purtatorul de cuvant al Pentagonului nu a spus daca presedintia a fost implicata in decizia de a vinde cealalta parte a munitiei livrate Israelului.
Anterior, Washingtonul a condamnat bombardarea unei scoli ONU in Fasia Gaza, deplangand faptul ca "miile de palestinieni" indemnati de catre armata israeliana sa-si evacueze casele nu sunt in siguranta in refugiile create de catre Organizatia Natiunilor Unite. Statele Unite "condamna" acest bombardament, a anuntat Consiliul pentru Securitate Nationala - NSC, Cabinetul de Politica Externa al presedintelui Barack Obama. "Ii condamnam, de asemenea, pe cei care sunt responsabili ca au ascuns armament in cladiri ONU in (Fasia) Gaza", a declarat Bernadette Meehan, o purtatoare de cuvant NSC. In opinia Casei Albe, aceste evenimente incalca neutralitatea ONU si demonstreaza necesitatea ajungerii la un armistitiu "cat mai rapid posibil".
Cel putin 67 de persoane au fost ucise miercuri, 31 iulie 2014, in Fasia Gaza, unde armata israeliana a intensificat ofensiva impotriva organizatiei islamiste Hamas. Bilantul total al conflictului a ajuns la 1.296 de palestinieni ucisi si 7.200 raniti. Printre cele 67 de persoane ucise miercuri in enclava palestiniana, 16 au murit in tabara de refugiati Jabaliya, unde a avut loc un atac cu obuze intr-o scoala administrata de Natiunile Unite. De asemenea, trei militari israelieni au murit miercuri in confruntarile din Fasia Gaza.
Atacuri cu obuze asupra scolilor
Obuze de tanc au lovit in plin doua sali de clasa dintr-o scoala UNRWA, Agentia ONU pentru refugiat palestinieni, in tabara de la Jabaliya. Numerosi civili s-au refugiat in scoli UNRWA la Jabaliya, dupa ce au fost avertizati de catre armata israeliana ca sectorul sau localitatea in care traiesc risca sa fie vizat de bombardamente masive. Goniti de acasa de confruntarile armate, aproximativ 180.000 de locuitori din enclava palestiniana traiesc, in conditii foarte precare, in 83 de scoli administrate de catre UNRWA.
Mai multe dintre aceste institutii au fost atinse in confruntari armate. Pe 24 iulie, un obuz tras de catre israelieni a cazut in curtea uneia dintre institutii, la Beit Hanoun, omorand 15 palestinieni. Insa armata israeliana a afirmat ca obuzul nu a fost tras de catre israelieni. Israelul acuza miscarea islamista palestiniana Hamas de uciderea civililor, afirmand ca miscarea ii foloseste ca pe "scuturi umane", ascunzand arme si centre operationale in biserici, moschei sau scoli.
Imagine tulburatoare. Lista cu numele copiilor palestinieni ucisi in Fasia Gaza:
UNRWA, care a denuntat cu o zi inainte, intr-un comunicat, utilizarea de catre combatanti palestinieni a unei scoli ONU pentru a ascunde armament si munitie, a precizat pentru AFP ca scoala de la Jabaliya, vizata in cursul noptii de marti spre miercuri de atacul israelian sangeros, nu este scoala la care facea referire in comunicat.
"Am vorbit ieri (marti) despre o scoala din centrul Fasiei Gaza. Jabaliya (unde a avut loc atacul pe timpul noptii de marti spre miercuri) este in nord", a declarat pentru AFP Chris Gunner, un purtator de cuvant UNRWA.
Sursa: Mediafax
Etichete: israel, scoala, rachete, bombardamente, Fâșia Gaza,
Dată publicare:
31-07-2014 08:33