ONU cere stingerea imediată a conflictului din Siria. Armata israeliană prezintă imagini din timpul atacului

bombardament siria
Getty

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut sâmbătă stingerea imediată a conflictului din Siria.

Potrivit AFP, citat de Mediafax, Guterres a subliniat că toate părţile implicate trebuie să respecte rezoluţiile internaţionale şi a cerut ca toate părţile să se implice pentru "dezarmorsarea imediată şi necondiţionată a violenţelor".

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon a cerut Consiliului de Securitate să condamne acţiunile Iranului şi să-i oprească "provocările", declarâd că Organizaţia Naţiunilor Unite nu poate "să stea impasibilă în timp ce Iranul instigă la escaladări periculoase şi încălcă rezoluţiile ONU".

Israelul afirmă că a afectat puternic sistemul de apărare anti-aeriană sirian, susţinând că atacul masiv lansat sâmbătă în Siria după ce o dronă a intrat în teritoriul israelian şi un avion de luptă israelian a fost doborât, este cel mai puternic din 1982. Purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate israeliene a postat pe contul său de Twitter şi imagini cu drona, dar şi din timpul atacului asupra poziţiilor siriene.

Premierul Israelului: Ne vom apăra în faţa oricărui atac

Citește și
Donald Trump
Trump îi amenință pe palestinieni, dacă nu continuă procesul de pace
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că ţara sa se va apăra „împotriva oricărui atac” după ce Israelul a lansat cele mai severe atacuri din ultimele decenii împotriva unor baze militare din Siria, scrie BBC, conform news.ro.

„Este atât dreptul cât şi datoria noastră şi vom continua să facem ceea ce este necesar”, a spus Netanyahu.

Israelul a lansat atacuri severe împotriva unor baze militare iraniene din Siria după ce oficiali israelieni au susţinut că au interceptat o dronă în spaţiul aerian al ţării şi un avion de luptă israelian a fost doborât de forţele siriene.

Netanyahu a precizat că politica Israelului de a se proteja împotriva oricărei încercări de a atenta la suveranitatea ţării este „foarte clară”.

„Iranul a violat suveranitatea Israelului. Au trimis o dronă din teritoriul Siriei către Israel ... Israelul consideră că Iranul şi Siria sunt responsabile”, a adăugat el.

Iranul a respins acuzaţiile Israelului privind drona.

Netanyahu a precizat şi că Israelul se împotriveşte oricărei încercări a Iranului de a se stabili din punct de vedere militar în Siria, dar a adăugat că Israelul „doreşte pacea”.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că susţine dreptul Israelului la autoapărare şi consideră Iranul responsabil pentru conflict. De asemenea, Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice cu prim-ministrul israelian, a subliniat importanţa evitării „unei escaladări periculoase”.

Israelul a lansat sâmbătă o nouă serie de raiduri aeriene

Un avion israelian de vânătoare de tip F-16 a fost doborât în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă de sistemele antiaeriene siriene în timp ce efectua raiduri aeriene în Siria ca reacţie la infiltrarea unei drone de fabricaţie iraniană în partea de nord a Israelului. Cei doi piloţi ai avionului israelian s-au catapultat şi au reuşit să ajungă în nordul Israelului. Armata israeliană susţine că avionul de vânătoare israelian a fost doborât de artileria siriană cu rachete de fabricaţie rusească.

În replică la aceste incidente, Israelul a lansat sâmbătă după-amiază o nouă serie de raiduri aeriene în Siria. Riposta a fost "cel mai mare şi cel mai semnificativ atac efectuat împotriva sistemelor antiaeriene siriene de la Operaţiunea Pace în Galileea", efectuată în 1982, în timpul Primului Război din Liban, afirmă generalul de brigadă Tomer Bar, un comandant al Forţelor Aeriene israeliene, citat de cotidianul Times of Israel.

Statele Unite nu au participat la raidurile aeriene efectuate în Siria, dar consideră că Israelul are dreptul de a se apăra, anunţă Departamentul american al Apărării.

Administraţia islamistă de la Teheran şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah au transmis sâmbătă seară Israelului că "terorismul" şi "ingerinţele" în afacerile altor ţări nu vor oferi rezultate, avertizând că pot distruge baze militare israeliene şi americane.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a anunţat că doborârea unui avion militar israelian reprezintă "eşecul complet al tuturor ecuaţiilor" şi "începutul unei noi etape strategice care poate pune capăt raidurilor efectuate în Siria". În plus, Hezbollah a denunţat susţinerea oferită de Israel "organizaţiilor teroriste şi apostate", precum şi "ingerinţele prin agresiuni în criza siriană".

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Atac „de anvergură” în Siria. Un avion de luptă israelian a fost doborât
Atac „de anvergură” în Siria. Un avion de luptă israelian a fost doborât

Armata israeliană a anunțat lansarea unui atac „de mare anvergură” în Siria, sâmbătă dimineața. Totodată, un avion de luptă F16, provenit din Israel, a fost doborât de o dronă iraniană.

Trump îi amenință pe palestinieni, dacă nu continuă procesul de pace
Trump îi amenință pe palestinieni, dacă nu continuă procesul de pace

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat că va întrerupe ajutorul pentru palestinieni dacă aceştia nu continuă procesul de pace cu Israelul.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.