ONU cere stingerea imediată a conflictului din Siria. Armata israeliană prezintă imagini din timpul atacului
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut sâmbătă stingerea imediată a conflictului din Siria.
Potrivit AFP, citat de Mediafax, Guterres a subliniat că toate părţile implicate trebuie să respecte rezoluţiile internaţionale şi a cerut ca toate părţile să se implice pentru "dezarmorsarea imediată şi necondiţionată a violenţelor".
Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon a cerut Consiliului de Securitate să condamne acţiunile Iranului şi să-i oprească "provocările", declarâd că Organizaţia Naţiunilor Unite nu poate "să stea impasibilă în timp ce Iranul instigă la escaladări periculoase şi încălcă rezoluţiile ONU".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Israelul afirmă că a afectat puternic sistemul de apărare anti-aeriană sirian, susţinând că atacul masiv lansat sâmbătă în Siria după ce o dronă a intrat în teritoriul israelian şi un avion de luptă israelian a fost doborât, este cel mai puternic din 1982. Purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate israeliene a postat pe contul său de Twitter şi imagini cu drona, dar şi din timpul atacului asupra poziţiilor siriene.
Original footage showing #Iranian UAV infiltrating and then shot down over Israel, and #IDF strike on Iranian command vehicle in #Syria pic.twitter.com/Sz6poAOdjc
— Jonathan Conricus (@LTCJonathan) 10 February 2018
Premierul Israelului: Ne vom apăra în faţa oricărui atac
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că ţara sa se va apăra „împotriva oricărui atac” după ce Israelul a lansat cele mai severe atacuri din ultimele decenii împotriva unor baze militare din Siria, scrie BBC, conform news.ro.
„Este atât dreptul cât şi datoria noastră şi vom continua să facem ceea ce este necesar”, a spus Netanyahu.
Israelul a lansat atacuri severe împotriva unor baze militare iraniene din Siria după ce oficiali israelieni au susţinut că au interceptat o dronă în spaţiul aerian al ţării şi un avion de luptă israelian a fost doborât de forţele siriene.
Netanyahu a precizat că politica Israelului de a se proteja împotriva oricărei încercări de a atenta la suveranitatea ţării este „foarte clară”.
„Iranul a violat suveranitatea Israelului. Au trimis o dronă din teritoriul Siriei către Israel ... Israelul consideră că Iranul şi Siria sunt responsabile”, a adăugat el.
Iranul a respins acuzaţiile Israelului privind drona.
Netanyahu a precizat şi că Israelul se împotriveşte oricărei încercări a Iranului de a se stabili din punct de vedere militar în Siria, dar a adăugat că Israelul „doreşte pacea”.
Departamentul de Stat al SUA a declarat că susţine dreptul Israelului la autoapărare şi consideră Iranul responsabil pentru conflict. De asemenea, Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice cu prim-ministrul israelian, a subliniat importanţa evitării „unei escaladări periculoase”.
Israelul a lansat sâmbătă o nouă serie de raiduri aeriene
Un avion israelian de vânătoare de tip F-16 a fost doborât în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă de sistemele antiaeriene siriene în timp ce efectua raiduri aeriene în Siria ca reacţie la infiltrarea unei drone de fabricaţie iraniană în partea de nord a Israelului. Cei doi piloţi ai avionului israelian s-au catapultat şi au reuşit să ajungă în nordul Israelului. Armata israeliană susţine că avionul de vânătoare israelian a fost doborât de artileria siriană cu rachete de fabricaţie rusească.
În replică la aceste incidente, Israelul a lansat sâmbătă după-amiază o nouă serie de raiduri aeriene în Siria. Riposta a fost "cel mai mare şi cel mai semnificativ atac efectuat împotriva sistemelor antiaeriene siriene de la Operaţiunea Pace în Galileea", efectuată în 1982, în timpul Primului Război din Liban, afirmă generalul de brigadă Tomer Bar, un comandant al Forţelor Aeriene israeliene, citat de cotidianul Times of Israel.
Statele Unite nu au participat la raidurile aeriene efectuate în Siria, dar consideră că Israelul are dreptul de a se apăra, anunţă Departamentul american al Apărării.
Administraţia islamistă de la Teheran şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah au transmis sâmbătă seară Israelului că "terorismul" şi "ingerinţele" în afacerile altor ţări nu vor oferi rezultate, avertizând că pot distruge baze militare israeliene şi americane.
Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a anunţat că doborârea unui avion militar israelian reprezintă "eşecul complet al tuturor ecuaţiilor" şi "începutul unei noi etape strategice care poate pune capăt raidurilor efectuate în Siria". În plus, Hezbollah a denunţat susţinerea oferită de Israel "organizaţiilor teroriste şi apostate", precum şi "ingerinţele prin agresiuni în criza siriană".