ONU acuză Israelul și militanții palestinieni de crime de război, comise în timpul acțiunii de eliberare a ostaticilor
Biroul ONU pentru drepturile omului menționează posibile crime de război comise de forțele israeliene și de grupările armate palestiniene în legătură cu atacul forțelor israeliene care a dus la eliberarea a patru ostatici în weekend.
În urma acestei acțiuni de eliberare a ostaticilor, sute de palestinieni au murit, notează Associated Press.
Purtătorul de cuvânt al biroului ONU, Jeremy Laurence, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibile încălcări ale ”regulilor de proporționalitate, distincție și precauție” de către forțele israeliene în raidul de sâmbătă din tabăra urbană de refugiați Nuseirat.
Oficialii palestinieni din domeniul sănătății spun că cel puțin 274 de palestinieni, inclusiv zeci de femei și copii, au fost uciși în operațiune.
Laurence a declarat că grupurile armate palestiniene care țin ostatici în zone dens populate pun viețile civililor din apropiere și ale ostaticilor la "riscuri suplimentare" din cauza ostilităților.
"Toate aceste acțiuni ale ambelor părți pot fi considerate crime de război", a declarat el în cadrul unei ședințe periodice de informare a ONU la Geneva.
"A fost catastrofal modul în care s-a desfășurat acest lucru, deoarece civilii - din nou - au fost prinși în mijlocul acestei situații", a adăugat Laurence.
Făcând aluzie la "calvarul" cu care s-au confruntat ostaticii și familiile acestora, el a mai spus: "Faptul că patru ostatici sunt acum liberi este în mod clar o veste foarte bună. Acești ostatici nu ar fi trebuit să fie luați niciodată, în primul rând. Este o încălcare a dreptului umanitar internațional. Ei trebuie să fie eliberați. Toți. Imediat".
Israelul a lansat războiul împotriva Hamas după atacul din 7 octombrie al acestei grupări teroriste, în care militanții au luat cu asalt sudul Israelului, au ucis aproximativ 1.200 de persoane - majoritatea civili - și au răpit aproximativ 250 de persoane.
Războiul purtat de Israel împotriva Hamas în Gaza a ucis peste 36 730 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, care nu face distincție între combatanți și civili în numărătoarea sa.
Palestinienii se confruntă cu o foamete generalizată, deoarece războiul a întrerupt în mare parte fluxul de alimente, medicamente și alte provizii.
Agențiile ONU spun că peste 1 milion de persoane din Gaza s-ar putea confrunta cu cel mai înalt nivel de foamete până la jumătatea lunii iulie.