Palestinienii spun că au murit 50 de persoane într-un raid israelian efectuat în zona de unde au fost eliberaţi ostatici
Armata israeliană a declarat că a salvat sâmbătă patru ostatici reţinuţi din octombrie 2023 în Gaza, printr-o operaţiune specială efectuată în centrul Fâşiei.
Oficialii palestinieni spun că un atac israelian în zona respectivă a ucis peste 50 de persoane, relatează Reuters.
Nu a fost imediat clar dacă salvarea ostaticilor şi atacul israelian mortal au făcut parte din aceeaşi operaţiune, dar ambele au avut loc în al-Nuseirat, o zonă deseori prinsă în războiul de opt luni dintre Israel şi Hamas, mişcarea care controlează Gaza.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Armata israeliană i-a numit pe ostaticii salvaţi ca fiind Noa Argamani, 25 de ani, Almog Meir Jan, 21 de ani, Andrey Kozlov, 27 de ani, şi Shlomi Ziv, 40 de ani. Aceştia au fost duşi la spital pentru verificări medicale şi sunt în stare bună de sănătate, a precizat armata.
Toţi au fost răpiţi de la festivalul de muzică Nova în timpul raidului ucigaş al grupării militante palestiniene Hamas asupra oraşelor şi satelor israeliene din apropiere de graniţa cu Gaza, la 7 octombrie 2023, atac care a precipitat războiul devastator din enclava asediată şi condusă de Hamas.
Raidul Hamas a ucis aproximativ 1.200 de persoane, potrivit autorităţilor israeliene, iar bombardamentele şi invazia ulterioară a Israelului în Gaza au ucis cel puţin 36.801 palestinieni, potrivit unui bilanţ actualizat sâmbătă de către Ministerul Sănătăţii din enclavă.
Militanţii palestinieni au luat cu ei în Gaza aproximativ 250 de ostatici la 7 octombrie. În prezent, au mai rămas 116 în Gaza, potrivit bilanţurilor israeliene, dintre care cel puţin 40 au fost declaraţi morţi de către autorităţile israeliene.
Israeli News 12 a difuzat imagini cu Argamani în momentul în care se întâlneşte cu tatăl ei, zâmbind şi îmbrăţişându-l.
Înregistrarea video a răpirii lui Argamani a circulat la scurt timp după ce a fost târâtă în Gaza de către bărbaţi înarmaţi, la 7 octombrie.
Armata israeliană declarase mai devreme sâmbătă că vizează infrastructura militantă din al-Nuseirat, un anunţ neobişnuit deoarece, în mod normal, nu raportează despre operaţiunile sale în timp ce acestea sunt încă în desfăşurare, notează Reuters.
Al-Nuseirat, o tabără istorică de refugiaţi palestinieni, a fost supusă unor bombardamente israeliene intense în timpul războiului şi, de asemenea, au avut loc lupte terestre acerbe în zonele sale estice.
Între timp, Ministerul Sănătăţii din Gaza a raportat sâmbătă că atacurile militare israeliene în al-Nuseirat au ucis şi rănit zeci de persoane, inclusiv femei şi copii. Ministerul nu a precizat câţi dintre cei decedaţi erau combatanţi. Un oficial al ministerului sănătăţii a estimat numărul morţilor la peste 50, spunând că echipele de intervenţie de urgenţă încercau să transporte morţii şi răniţii la un spital din oraşul vecin Deir al-Balah, dar că multe cadavre zăceau încă pe străzi, inclusiv în jurul unei pieţe.
Rezidenţii locali au declarat că al-Nuseirat a fost supus unor atacuri aeriene şi cu drone israeliene intense şi că printre cei ucişi se numără femei şi copii.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că operaţiunea de salvare s-a desfăşurat sub tiruri în inima unui cartier rezidenţial unde, potrivit acestuia, Hamas a ascuns prizonierii printre civilii din Gaza, sub paza armată a militanţilor.
Într-o conferinţă de presă televizată, Hagari a declarat că un soldat israelian a fost grav rănit. Forţele israeliene au ripostat la foc, a mai spus Hagari, inclusiv cu lovituri aeriene.
Războiul din Gaza nu dă semne de încetinire, chiar şi în timp ce principalul aliat al Israelului, Statele Unite, face presiuni pentru o încetare a focului şi un acord care să elibereze ostaticii rămaşi deţinuţi de Hamas în schimbul eliberării palestinienilor încarceraţi în Israel.
Războiul a destabilizat întregul Orient Mijlociu, atrăgând în conflict şi Iranul, principalul susţinător al Hamas, şi Hezbollah, aliatul său libanez puternic înarmat, cu care oficialii israelieni ameninţă că vor intra în război la graniţa de nord a Israelului.