OMS va prezenta vineri un aviz cu privire la utilizarea vaccinului AstraZeneca
OMS şi-a reiterat îndemnul la continuarea vaccinării cu AstraZeneca, cu câteva ore înainte de avizul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) şi cu o zi înainte să prizinte un aviz cu privire la utilizarea acestui vaccin, relatează AFP.
Comitetul Consultativ Mondial privind Securitatea Vaccinării (GACVS) al OMS urmează să publice vineri, proobabil la sfârşitul zilei, concluziile evaluării sale a siguranţei vaccinului AstraZeneca, a anunţat agenţia ONU, conform News.ro.
În prezent, ”beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc cu mult riscurile, iar utilizarea acestuia trebuie să continue pentru a se salva vieţi”, subliniază, într-o conferinţă de presă directorul aripii europene a OMS, Hans Kluge.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
EMA prezintă joi după-amiaza verdictul cu privire la vaccinul AstraZeneca-Oxford, a cărui utilizare a fost suspendată de mai multe state membre UE, în urma unor cazuri de probleme de coagulare şi formare de cheaguri de sânge.
”În campaniile de vaccinare, semnalarea unor efecte secundare potenţiale ţine de rutină. Asta nu înseamnă neapărat că evenimentele sunt legate de vaccinare”, declară Hans Kluge, în contextul în care OMS îndeamă cu regularitate, în ultimele zile, la o continuare a folosirii vaccinului laboratorului suedezo-britanic.
”La ora actuală, nu ştim dacă unele sau toate aceste cazuri au fost provocate de vaccinul (AstraZeneca) sau de alţi factori. OMS evaluează ultimele date cu privire la siguranţă, iar după terminarea acestei evaluări rezultatele vor fi făcute publice”, a anunţat el.
Comitetul Consultativ Mondial privind Securitatea Vaccinării a fost înfiinţat în 1999, pentru a răspunde problemelor de siguranţă ridicate de vaccinuri care pot avea o importanţă mondială.
Alcătuit din 15 membri, care provin din întreaga lume, GACVS prezintă avize independente cu privire la probleme de siguranţa vaccinării care pot avea o impotanţă mondială şi repercusiuni pe termen scurt şi mai lung asupra programelor naţionale de vaccinare.