OMS va prezenta vineri un aviz cu privire la utilizarea vaccinului AstraZeneca

Dată publicare: 18-03-2021 16:32
Dată actualizare: 18-03-2021 16:34


AstraZeneca

OMS şi-a reiterat îndemnul la continuarea vaccinării cu AstraZeneca, cu câteva ore înainte de avizul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) şi cu o zi înainte să prizinte un aviz cu privire la utilizarea acestui vaccin, relatează AFP.

Comitetul Consultativ Mondial privind Securitatea Vaccinării (GACVS) al OMS urmează să publice vineri, proobabil la sfârşitul zilei, concluziile evaluării sale a siguranţei vaccinului AstraZeneca, a anunţat agenţia ONU, conform News.ro.

În prezent, ”beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc cu mult riscurile, iar utilizarea acestuia trebuie să continue pentru a se salva vieţi”, subliniază, într-o conferinţă de presă directorul aripii europene a OMS, Hans Kluge.

EMA prezintă joi după-amiaza verdictul cu privire la vaccinul AstraZeneca-Oxford, a cărui utilizare a fost suspendată de mai multe state membre UE, în urma unor cazuri de probleme de coagulare şi formare de cheaguri de sânge.

”În campaniile de vaccinare, semnalarea unor efecte secundare potenţiale ţine de rutină. Asta nu înseamnă neapărat că evenimentele sunt legate de vaccinare”, declară Hans Kluge, în contextul în care OMS îndeamă cu regularitate, în ultimele zile, la o continuare a folosirii vaccinului laboratorului suedezo-britanic.

”La ora actuală, nu ştim dacă unele sau toate aceste cazuri au fost provocate de vaccinul (AstraZeneca) sau de alţi factori. OMS evaluează ultimele date cu privire la siguranţă, iar după terminarea acestei evaluări rezultatele vor fi făcute publice”, a anunţat el.

Comitetul Consultativ Mondial privind Securitatea Vaccinării a fost înfiinţat în 1999, pentru a răspunde problemelor de siguranţă ridicate de vaccinuri care pot avea o importanţă mondială.

Alcătuit din 15 membri, care provin din întreaga lume, GACVS prezintă avize independente cu privire la probleme de siguranţa vaccinării care pot avea o impotanţă mondială şi repercusiuni pe termen scurt şi mai lung asupra programelor naţionale de vaccinare.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO