OMS suspendă testarea unui tratament anti-COVID, îngrijorată că poate fi dăunător

Ultima actualizare: 25-05-2020 23:10
coronavirus
Shutterstock

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că a suspendat "temporar" testele clinice cu hidroclorochină pe care le coordonează cu parteneri din mai multe ţări, ca măsură de precauţie.

Această decizie vine ca urmare a publicării, vineri, a unui studiu în revista medicală The Lancet, care consideră ineficientă sau chiar dăunătoare utilizarea clorochinei sau a derivaţilor acesteia, cum ar fi hidroxiclorochina împotriva Covid-19, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cursul unei conferinţe de presă online, precizând că suspendarea a fost decisă sâmbătă, potrivit Agerpres.

Studii de anvergură lansate de OMS

 

OMS a lansat acum două luni studii clinice în special cu hidroxiclorochină, numite "Solidaritate", cu scopul de a găsi un tratament eficient contra Covid-19.

În prezent, "mai mult de 400 de spitale din 35 de ţări recrutează activ pacienţi şi aproape 3.500 de pacienţi au fost recrutaţi în 17 ţări", a explicat directorul OMS.

Însă, potrivit studiului vast apărut în The Lancet, nici clorochina, nici derivatul hidroclorochina nu sunt eficiente contra Covid-19 la bolnavii internaţi, şi aceste molecule cresc chiar riscul de deces şi aritmie cardiacă.

Studiul a analizat date de la aproape 96.000 de pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 internaţi în 671 de spitale între 20 decembrie 2019 şi 14 aprilie 2020, externaţi sau decedaţi ulterior. În jur de 15.000 dintre ei au primit una dintre cele patru combinaţii, apoi aceste patru grupe au fost comparate cu 81.000 de bolnavi din grupul de control care nu a primit acest tratament.

Testele coordonate de OMS şi de partenerii săi cu privire la hidroxiclorochină vor fi suspendate în timp ce "datele" colectate prin studiile Solidaritatea "vor fi examinate", a indicat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"O măsură temporară"

 

"Este vorba despre o măsură temporară", a precizat Dr. Soumya Swaminathan care se ocupă de departamentul Ştiinţific al OMS.

Hidroxiclorochina este un derivat al clorochinei, prescrisă de mai multe decenii contra malariei. Mai este prescrisă contra lupusului sau poliartritei reumatoide.

Hidroxiclorochina cunoaşte de la sfârşitul lui februarie o notorietate inedită de când profesorul francez Didier Raoult a făcut publice mai multe studii care, potrivit acestuia, arată o eficienţă a hidroxiclorochinei asociată unui antibiotic, azitromicina.

Popularizarea hidroxiclorochinei din prezent se datorează şi preşedintelui american Donald Trump care a susţinut că el a luat acest medicament zilnic preventiv.

În Brazilia, preşedintele Jair Bolsonaro este convins de efectele sale, Ministerul Sănătăţii recomandând folosirea medicamentului de către toţi pacienţii cu simptome uşoare.

Luni, directorul OMS a amintit că hidroxiclorochina şi clorochina "sunt recunoscute în general ca sigure pentru pacienţii cu boli auto-imune sau cu malarie".

Medicamentul a strârnit numeroase controverse

 

Hidroxiclorochina nu pare să amelioreze starea de sănătate a bolnavilor americani de COVID-19, potrivit unui studiu relativ amplu şi desfăşurat a posteriori, ce a vizat acest medicament administrat deja în lumea întreagă.

Eficacitatea acestui medicament rămâne să fie confirmată sau infirmată prin alte cercetări mai riguroase.

Studiul preliminar, publicat marţi de autorii săi înainte de a fi fost evaluat de comitetul de lectură al unei reviste medicale, a fost realizat pe un grup de 368 de pacienţi din reţeaua de spitale publice dedicate foştilor militari americani şi care, fie au decedat, fie au fost externaţi până la 11 aprilie.

Hidroxiclorochina, în centrul unei dezbateri mondiale

 

Folosirea hidroxiclorochinei ca tratament împotriva noului coronavirus se află în centrul unei dezbateri mondiale. 

Compania farmaceutică franceză Sanofi a început distribuirea prin donaţie a 100 de milioane de doze de Plaquenil (medicament pe bază de hidroxiclorochină) către 50 de ţări, printre care şi Spania, potrivit agenţiei EFE.

Această companie atrage totuşi atenţia că medicamentul are efecte secundare serioase şi ''testele clinice actuale sunt insuficiente pentru a trage concluzii asupra eficacităţii clinice şi siguranţei în utilizare''.

La rândul ei, Agenţia franceză a medicamentului (ANSM) a avertizat vineri asupra efectelor secundare, în special a celor de natură cardiacă, semnalate în cazul bolnavilor de COVID-19 trataţi cu hidroxiclorochină.

Este vorba despre „tulburări de conducţie”, o anomalie electrică vizibilă la electrocardiogramă care poate conduce la tulburări de ritm cardiac şi chiar la deces.

Ministerul Sănătății a primit 18.000 de cutii

 

Ministerul Sănătăţii anunţa că a primit de la Sanofi România 18.000 de cutii de Hidroxiclorochină, medicament folosit în tratamentul pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.

"Cele 1.080.000 de doze vor ajunge la peste 45.000 de pacienţi din România", preciza MS, într-un comunicat transmis în urmă cu două luni.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO