Redeschiderea teraselor, prevăzută pentru 1 iunie. „Relaxarea” plajelor, pe 15 iunie

Ultima actualizare: 25-05-2020 20:01

Pe 1 iunie este prevăzută redeschiderea teraselor, iar pe 15 iunie relaxarea plajelor. Acesta este calendarul de lucru al ministrului Sănătății, confirmat luni.

Însă, DOAR dacă numărul îmbolnăvirilor va continuă să scadă până atunci. Piscinele și ștrandurile s-ar putea deschide la o dată ulterioară pentru publicul larg, deoarece acolo riscurile sunt mai mari.

În acest moment putem doar să ne plimbam ori să facem sport pe plajă. Sezlongurile și umbrelele ar putea fi închiriate după 15 iunie. Cu două săptămâni înainte s-ar putea redeschide terasele.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Ne gândim ca de la 1 să deschidem terasele. Terasele sau orice relaxare trebuie să cuprindă distanțare socială”.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: „Atât timp cât reușim să reglementăm modul de utilizare fie a bazinelor, fie a plajelor, o să putem să avem recomandări de redeschidere. Dacă nu o să fim capabili să avem recomandări și mai ales să le respectăm atunci sigur nu poți să spui că siguranța e perfectă în aceste zone”.

În Barcelona, plajele s-au redeshis numai pentru plimbări sau activități fizice. Poliția veghează ca oamenii să nu se așeze pe prosoape. Există un orar de acces în funcție de vârstă și activitate.

Pe o plajă din California sunt permise plimbările, dar oamenii nu au voie să se așeze pe băncile de pe faleză. Iar pe Riviera Franceză, jandarmii se asigură că este respectată distanțarea socială. O altă primărie din Franța a împrejmuit cu sfoară zonele în care se poate sta la plajă. Asta după ce alte cinci plaje au fost închise pentru că oamenii nu respectau distanța. Iar pe o plajă din statul New York a fost impusă o distanță de trei metri pe plajă și de doi metri în apă.

Pe o plajă din Neptun, o distanță de trei metri în toată direcțiile înseamnă un spațiu de 36 de metri pătrați pentru fiecare familie și ar reduce de aproximativ patru ori numărul locurilor pe plajă. Ministrul Sănătății spune că la noi distanța va fi mai mică.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, despre distanță minimă între șezlonguri: „Avem distanța pe care o avem, de un metru jumate, care trebuie să existe”.

În privința strandurilor și piscinelor, lucrurile sunt mai complicate și e posibil ca redeschiderea lor să fie decalată de cea a plajelor.

Alexandru Rafila: „Riscul de infectare are două condiționalități. Numărul persoanelor prezente pe o anumită unitate de suprafață. Cu cât există înghesuială mai mare, cu atât riscul de transmitere e mai mare. Și al doilea element este legat de contactul fizic apropiat. Cele două sunt corelate”.

În Bacău, primarul este precaut și vrea să mai asteapte o lună până va da drumul ștrandului.

Cosmin Necula, primarul orașului Bacău: „Încă sunt cazuri de COVID, încă sunt oameni care mor în aceste zile și cred că ar trebui să fim precauți. Nu cred că este oportun, în momentul de față, o deschidere a ștrandurilor, nu cred că este momentul să abandonăm distanțarea socială. Dacă privim cu moderație, uneva în luna iulie, august, putem să gândim un nou sezon estival și o nouă perioadă în care să ne relaxăm așa cum trebuie în concedii”.

La Oradea, agenția de promovare a turismului a compilat un ghid cu măsuri luate în alte țări. Printre altele, clienții trebuie să păstreze distanța de un metru și jumătate în apă. Spațiul alocat fiecărui client în jurul bazinului se va dublă de la 10 la 20 de metri pătrați.

Mihai Jurca, director executiv Visit Oradea: „Pe care le-am oferit deja beneficiarilor direcți, cei care se pregătesc, deja, de câteva săptămîni de redeschidere, astfel încît să știe la ce să se aștepte. Evident, așteptăm recomandările Guvernului României”.

Subiectul redeschiderii plajelor, piscinelor și strandurilor a fost discutat astăzi și la Ministerul Economiei, o decizie urmând să fie luată în următoarele zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO