OMS: În doar 10 zile Europa a înregistrat 1 milion de cazuri noi de infectări cu noul coronavirus
În timp ce coronavirusul se răspândeşte ameţitor ţările de pe bătrânul continent impun noi restricţii. În doar zece zile, avertizează Organizaţia mondială a sănătăţii, Europa a înregistrat un milion de cazuri noi de infectare.
Franţa a trecut de 30.000 de teste pozitive numai în 24 de ore. Cehia, cu o populaţie de zece ori mai mică, a raportat mai mult de 9.700 într-o singură zi.
Peste 20 de milioane de francezi, din Paris şi din 9 oraşe mari, inclusiv din zonele lor metropolitane, s-au bucurat vineri seara de ultima "ieşire în oraş".
Dar ultima "soirée" (soare) cum îi spun francezii trebuie să se încheie până la miezul nopţii, când intră în vigoare așanumitul "couvre-feu" anunţat miercuri de preşedintele Macron. Timp de o lună. Se instituie carantină nocturnă, când este permisă ieşirea din casă doar pentru muncă sau urgenţe medicale.
Jean Castex, prim-ministru francez: ”Asta înseamnă că de la 9 seara fiecare trebuie să fie acasă. Şi, în afara excepţiilor, toate magazinele, serviciile, locurile care primesc public vor fi închise”.
De mâine, alte câteva milioane de englezi, din partea de nord est, vor trece de la gradul doi de alertă sanitară, la gradul trei. Adică nivel de răspândire a virusului "foarte ridicat" şi, în consecinţă, cele mai drastice restricţii. Chiar peste capul unor responsabili locali, care se opun deciziei guvernului.
Andy Burnham, primar Manchester: "Ne-am opus în unanimitate planurilor guvernului de a institui restricții de gradul 3. Sunt greșite și nedrepte. Ne cer să riscăm locurile de muncă ale locuitorilor noștri, afacerile și casele lor, o bună parte din economia noastră pe o strategie despre care propriii lor experți spun că s-ar putea să nu meargă".
Ce înseamnă nivelul maxim de alertă epidemiologică? În primul rând închiderea pub-urilor şi interzicerea adunărilor publice şi a petrecerilor, inclusiv nunţile. De asemenea, sunt limitate intearcțiunile dintre familii diferite.
În Cehia, armata a început amenjarea unui spital de campanie cu 500 de locuri la centrul expoziţional din Praga. Unul similar va fi făcut şi la Brno, al doilea oraş al ţării.
Roman Prymula, ministrul sănătății Cehia: ”Ne aşteaptă cel puţin trei săptămâni de creştere mare a numărului pacienţilor cu Covid-19”.
Guvernul negociază cu Germania şi alte ţări vecine posibilitatea ca bolanavii de Covid să fie trataţi în străinătate dacă sistemul sanitar din Cehia e copleşit. Premierul ceh a lansat şi un apel pentru repatrierea medicilor cehi care lucrează peste hotare.
Premierul Finlandei a devenit al doilea lider care părăseşte summitul "faţă în faţă" al Uniunii Europene, de la Bruxelles, după ce un contact recent al său a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Ieri, preşedinta Comisiei europene a plecat de la Bruxelles după ce un membru al echipei sale a fost de asemenea, testat pozitiv. Ursula von der Leyen a intrat voluntar în izolare, ca măsură de precauţie.
Iar Universitatea din Viena foloseşte o biserică pentru studenţii care vor să urmează cursurile online, sau pentru orele de studiu. Este convenabil pentru că lăcaşul de cult, datând de la sfârşitul veacului al 19-lea, este situat chiar în mijlocul zonei unde se află mai multe clădiri ale universităţii. Pentru a asigura condiţii bune de studiu, au fost instalate mai multe hot spot-uri WI-FI şi s-a îmbunătăţit infrastructura de internet.
Lăcaşul de cult vienez a devenit o alternativă - neobişnuită, dar potrivită - pentru sălile de curs şi de lectură, de vreme ce mai mult de jumătate din campusul universitar a fost închis, din cauza pandemiei de coronavirus. Nici Biserica Catolică nu a avut obiecţii pentru acest proiect.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Franta, OMS, coronavirus, europa, restrictii, infectari, cazuri, cehia,
Dată publicare:
16-10-2020 19:04