OMS declară stare de urgență la nivel global în urma epidemiei de coronavirus

30-01-2020 21:52


coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat joi seară că a declarat stare de urgență la nivel global în urma epidemiei de coronavirus.

Directorul general al organizaţiei a declarat starea de urgenţă la scurt timp după ce s-a întors dintr-o vizită în China, unde a mers pentru a vedea care sunt măsurile luate de autoritățile de acolo pentru a stopa răspândirea virusului.

Starea de urgenţă internaţională a mai fost declarată de-a lungul timpului şi în cazul altor epidemii. De exemplu, Ebola, Zika sau H1N1.

Decizia OMS a fost motivată de faptul că noul coronavirus continuă să se extindă și în afara Chinei.

„Principalul motiv nu este ce se întâmplă în China, ci ce se întâmplă în alte țări”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, în cadrul unei conferințe de presă.

Îngrijorarea principală este faptul că epidemia se va extinde în țări care nu au sisteme de sănătate bine dezvoltate.

Bilanțul din China este unul grav: oficial au murit 170 de oameni și alți 7.800 s-au îmbolnăvit. Infecțiile s-au răspândit în cel puțin 15 țări.

OMS a anunțat că au fost identificate momentat 98 de cazuri în 18 țări, dar nicio persoană nu a decedat în afara Chinei.

De asemenea, au existat opt cazuri de infecție de la om la om, în Germania, Japonia, Vietnam și Statele Unite.

Directorul OMS a descris coronavirusul drept „o epidemie fără precedent” care a fost întâmpinată de „un răspuns fără precedent”.

Ghebreyesus a lăudat „măsurile extraordinare” luate de China pentru a preveni răspândirea virusului.

Declarațiile directorului OMS pot fi urmărite aici: 

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO